Dermatologija

Atopijski dermatitisAtopijski dermatitis, znan tudi kot atopijski ekcem »nevrodermitis«, je kronično stanje kože, ki prizadene kožo obraza in telesa dojenčkov, otrok in odraslih. Pojavnost se je v zadnjih 30 letih povečala, zlasti v zahodnem svetu.

Pri odraslih kožne lezije običajno zajemajo področja vratu, dekolteja, notranjih komolcev, hrbta kolen, rok, stopal, obraza in lasišča. Pri dojenčkih in otrocih so simptomi in prizadeta območja različni. Glavna značilnost je srbež, ki lahko pomembno zmanjša kvaliteto življenja.

Ljudje z atopijskim dermatitisom imajo običajno tudi druge težave, kot so nespečnost, stres, diskriminacija in samozavest in pogosto trpijo zaradi drugih alergijskih bolezni, kot je bronhialna astma.

V zadnjem času so znanstveniki mnenja, da atopijski dermatitis ni le kožna bolezen, temveč sistemska bolezen, ki lahko prizadene različne organe. To se kaže tako, da je tako imenovana “okvara epidermalne pregrade” (okvara zunanjega zaščitnega sloja kože, zaradi česar se poveča izhlapevanje vode in koža postane suha z lezijami), ki je prisotna pri atopijskem dermatitisu, lahko izhodišče za nadaljnjo preobčutljivost dihal in povzroči tako imenovani “atopijski pohod”: pri velikem deležu bolnikov z AD se bo pozneje v življenju pojavila astma in alergijski rinitis. Poleg tega se atopijski dermatitis pojavlja kot sistemska bolezen v povezavi s številnimi drugimi boleznimi: od konjunktivitisa do v nekaterih primerih ledvične okvare, prizadetosti prebavil ali presnovnega sindroma.

Vzroki za atopijski dermatitis
Atopijski dermatitis je multifaktorski sindrom z genetsko komponento, povezan z drugimi alergijskimi boleznimi, kot so rinitis, astma, urtikarija, alergijski konjunktivitis in alergijski gastroenteritis. Ob izvoru bolezni obstajajo imunološki in neimunološki dejavniki. Prve sestavljajo alergeni v hrani, inhalanti ali kontaktne snovi, druge iz zunanjih dražilnih snovi, okužb, nevrovegetativnih motenj, motenj metabolizma lipidov, znojenja in stresa.

Simptomi atopijskega dermatitisa
Atopijski dermatitis se lahko kaže na različne načine. Tipični simptomi so: pordelost, močno srbenje, luščenje in kožne lezije, ki jih včasih spremlja površinsko izločanje.

Pri otrocih, in tudi pri odraslih, je srbenje temeljni simptom atopijskega dermatitisa. To je še posebej dražeč simptom, ki povzroča nenehno potrebo po praskanju, posledično se pojavijo odrgnine in kožne lezije. V odrasli dobi prizadene predvsem komolčne in kolenske predele kože, obraz, vrat, zgornji del trupa, ramenske obroče, zapestja in roke.

Medtem ko mehanizmi, povezani s tem nadležnim simptomom, niso znani, je znano, da je med dejavniki, povezanimi z nastankom srbenja, spremenjeno delovanje vegetativnega živčnega sistema. Zato je za atopijski dermatitis nadaljnja opredelitev nevrodermatitisa (nevro = živca, dermatitis = dražilna kožna bolezen). Ker je pri bolezni dejavnik, ki najbolj povzroča srbenje, posebna suhost kože, je za boj proti istemu simptomu srbenja treba uporabiti posebne mehčalce oz. vlažilce, ki obnovijo kožno pregrado.

Dermatolog postavi diagnozo atopijski dermatitis na podlagi podatkov o poteku težav in izgleda vnete kože. Alergološke preiskave niso nujno potrebne za postavitev diagnoze, so pa koristne. Pozitiven alergološki test še ne pomeni, da določen alergen dejansko vpliva na atopijski dermatitis.

Trenutne terapije atopijskega dermatitisa
Zdravljenje je zahtevno in mora biti prilagojeno bolniku. Upoštevati je treba, da je atopijski dermatitis posledica vpliva mnogih dejavnikov, ki pri vseh bolnikih niso enaki. Na genetsko nagnjenost k bolezni ne moremo vplivati. Če prehranski ali vdihani alergeni izzovejo poslabšanja bolezni, se jim je treba izogibati. Prehranska alergija lahko poslabša atopijski dermatitis predvsem pri majhnih otrocih. Dieta je smiselna le, če jo predpiše zdravnik.
Trenutne terapije so pretežno topične narave in običajno ne vplivajo na osnovni patogenetski mehanizem bolezni. Ob pravilni uporabi so zelo učinkovite in varne. Dermatolog bo izbral ustrezno jakost zdravila in trajanje zdravljenja.

Za zdravljenje izrazitejšega atopijskega dermatitisa lahko koristi fototerapija z ultravijoličnimi žarki. Včasih so potrebna zdravila v obliki tablet, ki zavirajo imunski sistem. V Sloveniji je z decembrom 2019 za zdravljenje mladostnikov in odraslih z zmerno težko in težko obliko atopijskega dermatitisa omogočeno zdravljenje z biološkim zdravilom. Zdravilo predstavlja velik doprinos v zdravljenju atopijskega dermatitisa, saj je v klinični raziskavi več kot polovica bolnikov povedala, da so se jim simptomi bolezni zmanjšali za 75 %.

V najtežjih primerih se lahko uporabijo sistemske imunosupresivne terapije. Vendar v mnogih primerih zmerne do hude oblike bolezni še vedno obstajajo neustrezni odzivi na terapije, ki pomembno vplivajo na kakovost življenja bolnikov.

Kaj morate storiti, če opazite neobičajen srbež kože?
Čimprej obiščite specialista dermatologa, ki bo potrdil diagnozo, izključil druge bolezni in vam svetoval zdravljenje. Doma je pomembna skrbna nega kože. Vsakodnevno kratkotrajno umivanje kože, jo navlaži in zmanjša količino mikrobov. Za umivanje so priporočljivi sindeti brez dišav, s pH 5 do 6.  Pomemben je tudi reden nanos negovalnih mazil, ki vlažijo suho kožo in obnavljajo zaščitni sloj kože. Dermatologinja vam bo svetovala, katera so primerna in kako jih uporabjati. Odsvtuje se uporaba zeliščnih krem, ker dražijo kožo in lahko povzročijo kontaktno alergijo. Izogibajte se tudi milom,  ki imajo pH nad 7, vroči vodi ter grobim in tesnim oblačilom. Lokalna protivnetna zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik uporabite kratkoročno, v omejenem obdobju samo ob srbenju in prvih znakih vnetja kože.

Potrebno je vedeti, da izrazitejše kot postane vnetje, težje ga je zdraviti.