Dermatologija

LuskavicaLuskavica (psoriaza) je dedna bolezen, ki ni nalezljiva in ne povzroča nastanka brazgotin. Način dedovanja je zapleten in še ni popolnoma pojasnjen. Če ima eden izmed staršev luskavico, ima otrok približno 25-odstotno verjetnost, da bo zbolel za luskavico. Je pogosta bolezen, za katero zboli približno 2 % ljudi. Pojavi se lahko pri katerikoli starosti. Pri bolnikih z luskavico je zmanjšana kakovost življenja zaradi videza kože in neprijetnega srbenja. Na rokah in stopalih lahko nastanejo tudi boleče razpoke.

Med možne vzroke za poslabšanje luskavice spadajo: okužba grla, stres, alkohol, kajenje, poškodba kože (npr. ureznina, opraskanina) ter določena zdravila. Luskavica se pogosto poslabša brez očitno znanega sprožilnega dejavnika. Poteka bolezni ni možno napovedati. Poslabšanja so nepredvidljiva.

Obstaja več oblik luskavice


  • Kronično stabilna luskavica – simetrično se pojavijo posamezni ali številni ostro omejeni pordeli in luščeči predeli kože različnih oblik, ki jih imenujemo plaki. Najpogostejše prizadete lokacije so kolena, komolci, trup in lasišče.

  • Inverzna luskavica – lahko prizadene pazduhi, dimlje, zadnjično gubo in spolovilo.

  • Kapljična luskavica – značilne so številne drobne pordele in luščeče kožne spremembe. Najpogosteje se pojavi pri otrocih in jo včasih sproži okužba grla.

  • Nestabilna luskavica – se plaki povečujejo in včasih združujejo, nastajajo tudi novi. Če se vname skoraj vsa koža, gre za eritrodermično luskavico.

  • Pustulozna luskavica – pojavijo se gnojne kožne spremembe.

  • Pacenti z luskavico imajo lahko tudi luskavico nohtov.

  • Ko luskavica prizadene sklepe govorimo o psoriatičnem atrritisu.


 

Zdravljenje
Za postavitev diagnoze dermatologinja običajno ne potrebuje dodatnih preiskav. Luskavice ni možno pozdraviti vzročno, lahko pa dosežemo bistveno ali popolno izboljšanje izgleda kože. Obstaja več načinov zdravljenja, ki so odvisni od oblike luskavice, potentnosti bolezni in vpliva bolezni na vsakdanje življenje.

Za zdravljenje blage luskavice dermatologi uporabljajo lokalne glukokortikoide in/ali lokalne imunomodulatorje. Za zdravljenje grobo luščečih predelov kože so koristni pripravki s salicilno kislino. O tipu in načinu zdravljenja vam bo svetovala vaša dermatologinja.

Če osnovno zdravljenje ni uspešno in je luskavica zelo prisotna, vam bo dermatologinja predpisala drugačno zdravljenje v obliki sistemske terapije, UV sevanja ali injekcije bioloških zdravil. Klinične študije kažejo, da ima lahko zdravljenje v hiperbarični komori (HBOT) tudi potencialno terapevtsko učinkovitost pri zdravljenju luskavice.

Kaj lahko poleg predpisanega zdravljenja storite sami za omilitev bolezni?
Najpomembnejše je upoštevanje zdravnikovil navodil za zdravljenje. Če kadite, prenehajte, izogibajte se pitju alkohola, izogibajte se stresu, zato prakticirajte tehnike sproščanja. Zaenkrat še ni dokazov, da hrana vpliva na luskavico, zato dieta ni potrebna. Smiselna pa je uravnotežena zdrava prehrana, saj so preiskave zadnjih let pokazale, da imajo osebe z luskavico povečano tveganje za srčno-žilna obolenja, sladkorno bolezen in debelost. Bodite tudi redno telesno aktivni in ne pozabite na redne meritve krvnega tlaka.