Estetika

Kapilare

odstranjevanje kapilar in žilnih sprememb
ZDRAVLJENJE ŽILNIH SPREMEMB (rdečica obraza, kuperoza, razširjene žilice-kapilare na predelu obraza in teleangiektezije na predelu nog) Z MULTIFUNKCIONALNO NAPRAVO NORDLYS™ MULTI-APPLICATION PLATFORM | Candela Medical

Kaj je?
Laser ustvari žarek z visoko energijo, ki se med postopkom prenese na kožo in vpliva na pigment (hemoglobin), ki ga vsebujejo spremembe in pri tem ne poškoduje povrhnjice. Laserska svetlobna energija povzroči v razširjeni
žilici termokoagulacijo, kar pomeni, da pride do uničenja krvnih elementov in žilne stene. Takšna uničena žilica v nekaj tednih izgine, saj jo telo vpije.

Kako potekajo postopki?
Zelo je pomembno, da se pred postopki ne izpostavljate UV žarkom in ne uporabljate samoporjavitvenih krem. Pred temi postopki se koža očisti in namaže s hladilnim brezbarvnim gelom. Med postopkom se na celotno površino, kjer se opravi postopek (poseg je možen na vseh predelih telesa, razen v okolici oči, saj bi lahko povzročil poškodbo pigmenta v očesni mrežnici) sproži več svetlobnih pulzov. Lasersko odstranjevanje razširjenih žilic je neinvazivno, med postopkom se občuti zmerno bolečino. Laserski žarek določene valovne dolžine ima to lastnost, da se selektivno absorbira v žilnih strukturah in pri tem toplotno poškoduje oz. uniči tudi žilno steno. Kasneje se tako poškodovana žilica razgradi in absorbira, izgine. Uspešnost laserskega zdravljenja je odvisna od števila, velikosti in globine razširjenih žilic. Večina pacientov potrebuje najmanj 3 posege, med njimi pa mora biti 4-8 tednov premora.

Po posegu se občuti na koži nekoliko žgoč občutek kot pri blagih sončnih opeklinah. Nekaj tednov se je potrebno izogibati ultravijoličnim žarkom, obenem pa je potrebno vsakodnevni negi priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UVA in UVB žarki. Izogibati se je potrebno peelingom, vročim kopelim, savnanju do 7 dni po tretmaju oz. dokler se predel ne zaceli. Pri nanašanju in odstranjevanju ličil je potrebna previdnost. Posamična krčna žila ali telangiektazija se po izvedeni terapiji z žilnim laserjem zmeraj popolnoma odstrani. Do ponovitve pride zaradi pojava novih krčnih žil, kar je odvisno od stopnje kronične bolezni ven. V idealnem primeru je lahko učinek dolgotrajen, v nasprotnem pa se posegi ponavljajo v določenih časovnih obdobjih.

Kdaj se ne dela?
Postopki se opravljajo samo v hladnejših mesecih leta in na ne porjaveli koži. Pred laserskim odstranjevanjem žilnih sprememb se je potrebno vsaj 2 meseca izogibati sončnim žarkom. Prav tako se je sončnim žarkom potrebno izogibati 4 tedne po posegu in se ob morebitni izpostavljenosti ustrezno zaščititi (SPF +50 in ostalimi UV žarki, predvsem UVA). Postopek ni primeren za nosečnice in doječe matere; ne izvajamo ga ob obstoječih vnetjih na predelu posega, ob akutnih obolenjih.