Estetika

Madeži

kožne lise in madeži na koži
ZDRAVLJENJE KOŽNIH MADEŽEV Z MULTIFUNKCIONALNO NAPRAVO NORDLYS™ MULTI-APPLICATION PLATFORM | Candela Medical

Kaj so kožni madeži?
Večina madežev je posledica prekomernega izpostavljanja UV žarkom tekom življenja in spada med tako imenovane aktinične spremembe na koži. Odstrani se lahko posamične večje lise ali številne manjše, komaj opazne lise, ki dajejo koži starikav videz.
Večina laserjev do neke mere tudi vpliva na pomlajevanje kože, zmanjša pore in tako omogoča mladostnejši videz. Pomlajevanje kože z napravo NordlysTM je eno izmed najnaprednejših pomlajevanj starajoče kože, ker platforma združuje tako lasersko kot IPL “medical grade” tehnologijo in omogoča, da na izrazito varen in kontroliran način izvajamo zdravljenje, ki ne zahteva daljšega okrevanja.

Kako poteka postopek?
Zelo je pomembno, da se vsaj 3 tedne pred postopki ne izpostavljate UV žarkom in ne uporabljate samoporjavitvenih krem. Pred temi postopki se koža očisti in namaže s hladilnim brezbarvnim gelom. Med postopkom se na celotno površino obraza (vratu in dekolteja) sproži več svetlobnih pulzov. S pomočjo optične energije segrejemo melanin, kar povzroči razgradnjo njegovih celic, hkrati pa se zmanjša proizvodnja melanina. Proces razgradnje povzroči začasno potemnitev, po treh do štirih tednih pa pigmentne nepravilnosti izginejo. Po posegu se občuti na koži nekoliko žgoč občutek kot pri blagih sončnih opeklinah. Nekaj tednov se je potrebno izogibati ultravijoličnim žarkom, obenem pa je potrebno vsakodnevni negi priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UV+ žarki. Izogibati se je potrebno peelingom, vročim kopelim, savnanju do 7 dni po postopku oz. dokler se predel ne zaceli. Pri nanašanju in odstranjevanju ličil je potrebna previdnost. Kdaj se ne dela? Postopki se večinoma opravljajo v delu leta, ko UV žarčenje ni močno in na ne porjaveli koži. Postopek ni primeren za nosečnice in doječe matere; ne izvajamo ga ob obstoječih vnetjih na predelu posega, ob akutnih obolenjih.

ODSTRANJEVANJE ČEZMERNE PIGMENTACIJE KOŽE (melazma, rjavo zabarvane lise) Z BELJENJEM KOŽE

Kaj je?

Zdravljenje hiperpigmentacije, predvsem melazme, ki je najbolj pogosta oblika čezmerne pigmentacije pri ženskah, posebej med nosečnostjo ali ob uživanju hormonskih preparatov, lentiga (rjavkaste lise, ki so posledica izpostavljanja soncu) in rjavo obarvanih lis (posledica različnih vnetnih procesov na koži) opravljamo v našem Centru tudi s postopki Mela Peel Forte. Preparat vsebuje salicilno, citronsko, azelaično, ferulično, fitično, mlečno in kojično lislino ter retinol, arbutin in resorcinol, ki učinkovito odstranjujejo kožni pigment ter zavirajo proizvodnjo pigmenta melanina, saj zavirajo delovanje encima tirozinaze. Postopek je primeren za vse vrste kože. Prednost pred drugimi metodami je, da ga lahko izvajamo vse leto (tudi v poletnem obdobju). Poleg odpravljene obarvanosti kože, lahko pacient po postopku, opazi tudi nekatere druge ugodne učinke: koža je pomlajena – posebej opazna je izboljšana kožna tekstura, koža se manj masti, saj je proizvajanje kožne maščobe zmanjšano.

Kako poteka postopek?
Po čiščenju kože s posebno raztopino za razmastitev vam zdravnik nanese na predel celega obraza in še posebno zabarvanosti aktivno učinkovino in posebno masko. Masko je potrebno po 6-8 urah odstraniti, čas delovanja je odvisen od vrste in stopnje pigmentacije in ga določi zdravnik. Po zaključenem ambulantnem posegu prejmete kremo, ki jo v naslednjem mesecu uporabljate enkrat dnevno na prizadetih predelih kože. Med postopkom se pojavijo blagi stranski učinki: dan ali dva po odstranitvi maske je koža tretiranega predela lahko srbeča, pojavi se lahko eritem, koža lahko zateguje. Temu predvidoma sledi blaga rdečina in luščenje kože, ki lahko traja tudi nekaj tednov. Med celotnim postopkom se obnovil vsa kožna povrhnjica.

Zelo pomembno je tudi redno vsakodnevno (ne glede na letni čas) nanašanje zaščitnih sredstev proti ultravijoličnim žarkom, ki ščitijo pred UVB žarki z zaščitnim faktorjem (SPF) 50 ter pred UVA žarki. Zaščito je potrebno uporabljati najmanj dvakrat dnevno. Rezultati postopka so vidni po 4-8 tednih po začetku zdravljenja.


PRX-T33 postopki

Kemična biorevitalizacija (brez igel) s kombinacijo TCA, vodikovega peroksida in kojične kisline je namenjena globokemu vlaženju kože in obnovi usnjice.
S postopki PRX-T33 lahko preprečimo, ali ublažimo različne nepravilnosti na koži, kot so brazgotine, striije, melazmo in druge po vnetne hiperpigmentacije ter zdravimo kožno elastozo obraza in dekolteja. Postopki so posebej primerni za paciente, ki imajo krhke kapilare, se zdravijo z antikoagulantnimi zdravili, so podvrženi pojavu hematomov ali se bojijo postopkov z iglami.
Postopki ne povzročajo fotosenzitivnosti, zato se lahko opravljajo celo leto, tudi v poletnih mesecih. Svetuje se od tri do pet postopkov v tedenskih intervalih, ki se lahko ponovijo dvakrat letno. En postopek je idealen tudi za priložnostno osvežitev videza, posebej pred pomembnimi dogodki, ki jih načrtujete v bližnji prihodnosti in si želite, da bi na njih še posebej zablesteli.