Estetika

Madeži

kožne lise in madeži na koži

Kaj so kožni madeži?
Kožnih madežev oz. lokaliziranih hiperpigmentacij je veliko vrst. Tri najpogostejše oblike vključujejo melazmo (posledica hormonskih sprememb v kombinaciji z UV), lentige (večinoma posledica izpostavljaje UV žarkom) in povnetne hiperpigmentacije (večinoma posledica aken). Večina hiperpigmentacij je posledica prekomernega izpostavljanja UV žarkom tekom življenja in spada med tako imenovane aktinične spremembe na koži.

Zdravljenje lokaliziranih hiperpigmentacij je odvisno od tega v kateri plasti kože se nahaja posamezna hiperpigmentacija. Le te se lahko nahajajo v epidermisu, dermisu ali v obeh plasteh kože.

Vemo, da je lokalizirano zabarvanost v dermalni plasti kože (nekatere melazme, nekatere povnetne hiperpigmentacije) težje zdraviti kot tisto, ki se nahaja samo v epidermalni plasti. Včasih lahko pomagajo nekateri laserji, drugače lahko tako zabarvanost samo prekrivamo s kozmetiko.

ZDRAVLJENJE KOŽNIH MADEŽEV Z MULTIFUNKCIONALNO NAPRAVO NORDLYS™ MULTI-APPLICATION PLATFORM | Candela Medical

Če je lokalizirana zabarvanost v epidermalni plasti kože (nekatere melazme, lentigi, nekatere postinflamatorne pigmentacije) lahko le-to zdravimo z različnimi lokalnimi zdravilnimi pripravki,  z aparaturami (laserji) in kombinacijami obeh.
Na ta način lahko odstranimo posamične večje lise ali številne manjše, komaj opazne lise, ki dajejo koži starikav videz.
Večina laserjev do neke mere tudi vpliva na pomlajevanje kože, zmanjša pore in tako omogoča mladostnejši videz. Pomlajevanje kože z napravo Nordlys Candela Medical je eno izmed najnaprednejših pomlajevanj starajoče kože, ker platforma združuje tako lasersko kot IPL “medical grade” tehnologijo in omogoča, da na izrazito varen in kontroliran način izvajamo zdravljenje, ki ne zahteva daljšega okrevanja.

Kako poteka postopek?
Zelo je pomembno, da se vsaj 3 tedne pred postopki ne izpostavljate UV žarkom in ne uporabljate samoporjavitvenih krem. Pred temi postopki se koža očisti in namaže s hladilnim brezbarvnim gelom. Med postopkom se na celotno površino obraza (lahko tudi na vrat ali dekolte) sproži več svetlobnih pulzov. S pomočjo optične energije segrejemo melanin, kar povzroči razgradnjo njegovih celic, hkrati pa se zmanjša proizvodnja melanina. Proces razgradnje povzroči začasno potemnitev, po treh do štirih tednih pa lokalizirane hiperpigmentacije izginejo. Po posegu se občuti na koži nekoliko žgoč občutek kot pri blagih sončnih opeklinah.
Nekaj tednov se je potrebno izogibati  UV žarkom. Vsakodnevni negi je potrebno celo leto priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UV+ žarki in specifično dopolnjujočo kozmetično nego oz. nego z medicinskimi preparati, ki ji predpiše zdravnica specialistka. Izogibati se je potrebno peelingom, vročim kopelim, savnanju do 7 dni po postopku oz. dokler se predel ne zaceli. Pri nanašanju in odstranjevanju ličil je potrebna previdnost.
Večinoma je zdravljenje potrebno večkrat ponoviti.

Kdaj se ne dela? Postopki se večinoma opravljajo v delu leta, ko UV žarčenje ni močno in na ne porjaveli koži. Postopek ni primeren za nosečnice in doječe matere; ne izvajamo ga ob obstoječih vnetjih na predelu posega, ob akutnih obolenjih.

POSVETLITEV ČEZMERNE PIGMENTACIJE KOŽE (melazma) 

Kaj je?

Zdravljenje melazme, ki je najbolj pogosta oblika čezmerne pigmentacije pri ženskah, posebej med nosečnostjo ali ob zdravljenju s hormonskimi preparati, opravljamo v našem Centru tudi s postopki Mela Peel Forte. Preparat vsebuje salicilno, citronsko, azelaično, ferulično, fitično, mlečno in kojično lislino ter retinol, arbutin in resorcinol, ki učinkovito odstranjujejo kožni pigment ter zavirajo proizvodnjo pigmenta melanina, saj zavirajo delovanje encima tirozinaze. Postopek je primeren za vse vrste kože. Prednost pred drugimi metodami je, da ga lahko izvajamo vse leto (tudi v poletnem obdobju). Poleg odpravljene obarvanosti kože, lahko pacient po postopku, opazi tudi nekatere druge ugodne učinke: koža je pomlajena – posebej opazna je izboljšana kožna tekstura, koža se manj masti, saj je proizvajanje kožne maščobe zmanjšano.

Kako poteka postopek?
Po čiščenju kože s posebno raztopino za razmastitev vam zdravnik nanese na predel celega obraza in še posebno na zabarvanosti, aktivno učinkovino in posebno masko. Masko je potrebno po 6-8 urah odstraniti, čas delovanja je odvisen od vrste in stopnje pigmentacije in ga določi zdravnik. Po zaključenem ambulantnem posegu prejmete kremo, ki jo v naslednjem mesecu uporabljate enkrat dnevno na prizadetih predelih kože. Med postopkom se pojavijo blagi stranski učinki: dan ali dva po odstranitvi maske je koža tretiranega predela lahko srbeča, pojavi se lahko eritem, koža lahko zateguje. Temu predvidoma sledi blaga rdečina in luščenje kože, ki lahko traja tudi nekaj tednov. Med celotnim postopkom se obnovi vsa kožna povrhnjica.

Zelo pomembno je tudi redno vsakodnevno (ne glede na letni čas) nanašanje zaščitnih sredstev proti ultravijoličnim žarkom, ki ščitijo pred UVB žarki z zaščitnim faktorjem (SPF) 50 ter pred UVA žarki. Zaščito je potrebno uporabljati večkrat dnevno. Potrebno je tudi uporabljati specifično dopolnjujočo kozmetično nego oz. nego z medicinskimi preparati, ki ji predpiše zdravnica specialistka.

Rezultati postopka so vidni po 4-8 tednih po začetku zdravljenja, ki ga je potrtebno vsaj dvakrat letno ponoviti.

 

Kemični pilingi

KEMIČNI PILINGI

Kaj so?
S ciljnim luščenjem kože izboljšamo in gladimo kožno površino, gladimo gubice, ki so nastale zaradi prekomernega sončenja in drugih zunanjih vplivov, odstranimo oz. zmanjšamo drobne brazgotine na površini kože, ki so ostale po prebolelih aknah ali noricah. Poleg tega je učinkovit tudi v boju z lokaliziranimi hiperpigmentacijami.

Kako poteka postopek?
Kemični piling kože lahko opravimo na koži obraza, vratu, lic, hrbtišč rok in tudi kjerkoli drugod na telesu. Postopek traja približno 30 minut. Najprej se kožo s preparati pripravi na nanos kemične raztopine, nato pa se nanese in določen čas pusti sredstvo za luščenje (ustrezna kislina). Takoj po posegu bo koža pordela, lahko bo prisotna oteklina, kar je odvisno od vrste in koncentracije uporabljene kisline. V naslednjih dneh bo sledilo bolj ali manj opazno luščenje kože, ki se predvidoma v drugem tednu po posegu zaključi.

Po postopku
V primeru površinskih pilingov se ne smete izpostavljati UV žarkom vsaj 4 tedne po posegu, kadar se uporabi luščenje s TCA, je lahko rdečina prisotna še 2-3 mesece po posegu. V takšnih primerih je sončenje oz. izpostavljanje UV žarkom v naslednjih 6 mesecih odsvetovano. Redno je potrebno uporabljati ustrezno zaščitno in negovalno sredstvo oz. nego z medicinskimi preparati, ki vam ga bo svetovalo zdravstveno osebje.

Kdaj se ne dela?
Postopkov ne delamo ob obstoječih vnetjih na predelu posega in v toplejših mesecih leta.

 

PRX postopki

PRX-T33 POSTOPKI

Kaj je PRX- T33?
Je neboleča patentirana metoda, ki spodbuja naravno regeneracijo kože.
Pri postopku se uporabi gel PRX T33 in posebno masažno tehniko, ki daje izjemne pomlajevalne učinke in ne zahteva okrevanja.
Kombinacija TCA, vodikovega peroksida in kojične kisline prodre zaradi nizke koncentracije vodikovega hidroksida v usnjico, kjer spodbuja nastajanje in obnavljanja kolagena, elastina in hiualuronske kisline v koži ter sproščanje rastnih faktorjev. Koža se posledično zadebeli, postane bolj napeta in sijoča.

Za razliko od kemičnega pilinga učinek PRX-T33 na kožo ni povezan z luščenjem po posegu, ampak sestava gela PRX-T33 pospešujejo procese celjenja in obnovo tkiv.

Ker so postopki nežnejši, so posebej primerni za paciente, ki imajo krhke kapilare, se zdravijo z antikoagulantnimi zdravili, so podvrženi pojavu hematomov ali se bojijo postopkov z iglami.

Cilj PRX-T33 postopkov


  • Učvrstitev ”uvele” kože obraza, vratu in dekolteja, ki je posledica foto (ponavljajoče se izpostavljanje soncu) in krono staranja

  • Glajenje gub na obrazu, vratu in dekolteju

  • Ožanje razširjenih por na obrazu.

  • Izboljšanje videza brazgotin po aknah, poškodbah ali opeklinah.

  • Izzboljšanje globine in videz strij.


Kako poteka postopek?
Postopki ne povzročajo fotosenzitivnosti, zato se lahko opravljajo celo leto, tudi v poletnih mesecih. Svetuje se od tri do pet postopkov v tedenskih intervalih, ki se lahko ponovijo dvakrat letno. En postopek je idealen tudi za priložnostno osvežitev videza, posebej pred pomembnimi dogodki, ki jih načrtujete v bližnji prihodnosti in si želite, da bi na njih še posebej zablesteli.

Po postopku
Po postopkih je k vsakodnevni negi potrebno celo leto priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UV+ žarki in specifično dopolnjujočo kozmetično nego, ki vam ga bo svetovalo zdravstveno osebje.

Kdaj se ne dela?
Postopki se ne uzvajajo v primeru atopične in seboroične kože, v primeru, da je prisotno aktivno vnetje, v primeru alergij na sestavine v zdavilnem pripravku, v času dojenja in nosečnosti. Pred postopki obvestite terapevta o morebitih težavah s kožo.