Estetika

Utrujene oči

Utrujene oči
Z leti dajejo našemu obrazu starikav videz tudi povešene obrvi, padajoče veke in kolobarji oz. podočnjaki.

V začetnih fazah je za padajoče veke, povešene obrvi in regeneracijo spodnje veke zdravilo oz. postopek izbora uporaba botulin toksina ali laserski dvig vek in polnjenje predela pod očmi s hialuronsko kislino, ko imamo ”videz vdrtih oči” in temne kolobarje pod očmi.

LASERSKI DVIG VEK IN REGENERACIJA VEK

Kaj je?
Z neablativnim Asclepion Er:Yag laserjem segrevamo kožo na zgornji in spodnji veki s ciljem povečati sintezo kolagena. Na ta način dosežemo zatezanje kože (nežen dvig vek) in omilimo videz gubic na tretiranem področju.
Za vidne rezultate so potrebne vsaj 2 terapiji, ki se opravijo enkrat mesečno. Končni rezultat je viden od 3-6 mesecev po prvem postopku.

Kako poteka laserski postopek in kako je po postopku?
Po posvetu pri zdravnici, ki oceni stanje in svetuje ali so postopki primerni, se na območje vek za nekaj časa nanese anestetično kremo. Sam postopek traja za obe očesi do 10 minut in je lahko neprijetno boleč.
Po posegu je lahko koža zatečena in rdeča, a se stanje v nekaj dneh umiri. Po postopku se na tretiran predel nanese mazilo. Ker začne koža zategovati in se lahko rahlo lušči je potrebno predel pravilno negovati.Po postopkih se morate izogibati UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože vsaj 4 tedne po posegu. Odsvetujemo izpostavljanje soncu vsaj mesec dni po postopkih. Po tem morate uporabljati celoletno ustrezno zaščitno sredstvo. K vsakodnevnim aktivnostim se lahko vrnete takoj po postopku.

Koliko časa je viden rezultat?
Kljub temu, da so postopki učinkoviti, je potrebno za vzdrževanje stanja in če kirurška korekcija vek še ni indicirana, postopke ponavljati na 1-3 leta.

KOREKCIJA PODOČNJAKOV S POLNILI

Za polnjenje predela pod očmi, ko imamo ”videz vdrtih oči” in temne kolobarje pod očmi naši specializirani zdravniki uporabljajo hialuronsko polnilo Redensity II, ki je odlična izbira za polnjenje tega področja. Ta medicinski izdelek je pripravljen s specifično navzkrižno povezano hialuronsko kislino, kar omogoči, da je injicirana raztopina res lahka in tako najboljša za to nežno in občutljivo področje pod očmi.

Običajno se ob prvem obisku vbrizga 1 ml produkta Redensity II razdeljenega enakomerno pod obema očema. Če je potrebno, se lahko pacietu po 1 mesecu lahko doda še 1 ml, tako da se doseže popoln izgled.

Tako kot velja pri vse postopkih, kjer se medicinski preparati vbrizgajo pod kožo, se tudi po tem postopku lahko pojavijo oteklina in podplutbe, ki minejo v 1-2 tednih. Injiciranje je potrebno ponoviti po 6-9 meseci, saj se v tem času polnilo presnovi v telesu.

Ko pa imamo okoli oči odvečno kožo in ostala tkiva, ki povzročajo, da koža visi preko veke ali trepalnic in zaradi svoje teže napravi težke oči, kar je izrazito zlasti pri utrujenosti ali ko nam povešene veke celo zapirajo vidno polje, takrat se lahko odločimo za poseg imenovan:

BLEFAROPLASTIKA

Kaj je?
Gre za manjši, zelo učinkovit kirurški poseg, s katerim odstranimo odvečno kožo in gube z zgornje in/ali spodnje veke. Po tem posegu so oči bolj odprte, videz ni več utrujen. Predel oči je pomlajen.

Kako poteka poseg in kako je po posegu?
Odvisno od izbranega postopka (zgornja blefaroplastika, spodnja blefaroplastika, zgornja blefaroplastika z brow liftom) opravimo poseg v lokalni ali splošni anesteziji. Veke pred posegom omrtvičimo z lokalnim anestetikom, nato pa s preciznim kirurškim postopkom odstranimo odvečno kožo in podkožno maščevje. Rez in šivi potekajo po pregibu veke, tako da se brazgotina, ki ostane, kasneje večinoma ne opazi. Operacija traja od eno do dve uri. Po operaciji operiran predel prelepimo s »strip« obližem. Šive odstranimo po sedmih dneh.
Oteklina in podplutba, ki se ju lahko prikrije z make-upom, sta opazni približno en teden, kasneje ju opazijo samo najbližji. Z nežnim čiščenjem s fiziološko raztopino in bombažno vato odstranjujemo kraste, občasno lahko uporabimo tudi mazila za oko. Dva tedna po postopku se odsvetuje telovadba in sklanjanje. K vsakodnevnim aktivnostim se načeloma lahko vrnete 1 teden do 10 dni po posegu.