Okulistika

Poškodbe oči

Poškodbe oči
POŠKODBA VEKE
Poškodba veke lahko nastane pri vsaki poškodbi obraza. Najbolj nevarne so poškodbe roba veke ali tiste, kjer je pridružena poškodba solznega sistema. V teh primerih je potrebna natančna kirurška oskrba.

POŠKODBA VEZNICE
Raztganina veznice je zaradi njene izpostavljenosti in tankosti pogosta. Veznica je na mestu poškodbe pordela, pod njo je prisotna krvavavitev, pacient pa ima občutek tujka. Sposobnost celjenja veznice je velika, zato se manjše raztganine zacelijo same, pri večjih pa je potrebna kirurška oskrba.

POŠKODBA ROŽENICE
Poškodba epitela, vrhnjega dela roženice, je ena najpogostejših očesnih poškodb. Zaradi bogatega oživčenja roženice je prisotna močna bolečina ter fotofobija in solzenje očesa. Epitel ima veliko in hitro možnost obnavljanja, zato se poškodba hitro, ponavadi v 24 urah, zaceli. Za pospešitev obnavljanja epitela je potrebno vlaženje očesa, ker pa so okužbe roženice ob poškodbi pogostejše, običajno zdravimo tudi preventivno z antibiotičnimi kapljicami.

Globljo poškodbo roženice je po navadi potrebno oskrbeti kirurško s šivom raztrganine, pomembno pa je tudi izključiti perforacijo roženice.

ZLOM ORBITE
Orbita je kostna kotanja, v kateri se nahaja oko. Do zloma stene orbite, t.i. blow-out frakture, lahko pride ob udarcu s pestjo ali ob manjšem predmetu (n.pr. teniška žogica), ki prileti v predel očesa. Navadno se kaže kot oteklina in modrica. V primeru vkleščanja mišic pride do motenega premikanja očesa in s tem do pojava dvojnih slik, ob vkleščenju optičnega živca pa lahko pride do zmanjšanja vidne ostrine ali okvare barvnega vida. Okvarjeno je lahko tudi senzorično oživčenje obraza.

TUJKI
Tujki na roženici ali veznici so najpogostejši razlog urgentnega obiska oftalmologa. Pacient občuti tujek ob vsakem mežiku, prisotna sta solzenje in nehotno zapiranje vek, oko je pordelo. Če je tujek pritrjen na roženico ali zapičen v beločnico naj poškodovanec tujka ne odstranjuje sam. Oko naj sterilno pokrije in se odpravi po zdravniško pomoč. Oftalmolog tujek odstrani, predpiše antibiotično mazilo, hkrati pa izključi možnost tujka v notranjosti očesa.

KEMIČNE POŠKODBE
Kemične poškodbe so ene najnevarnejših očesnih poškodb. Pri stiku očesa s kislino ali bazo se pojavi huda bolečina, solzenje in nehotno zapiranje vek. Pri stiku s kislino postane vid moten takoj, pri stiku z bazo šele po nekaj dneh, vendar je slednja zaradi globljega pronicanja nevarnejša. Najpomembnejša je prva pomoč, in sicer obilno spiranje očesa pod tekočo vodo. Namesto vode ne smemo uporabiti mleka, ker ta pospeši pronicanje jedkovine. S prsti moramo med izpiranjem veke držati odprte. Po minimalno 10 minutah izpiranja pokrijemo oko s sterilno gazo in bolnika odpeljemo v bolnišnico.

SNEŽNA SLEPOTA
Snežna slepota ali UV keratokonjunktivitis je vnetje veznice in roženice zaradi UV svetlobe. Približno 6-8 ur po izpostavljenju močni sončni svetlobi se nenadno pojavi »slepota«, bolečina, solzenje in močan občutek tujka. Zdravljenje je z antibiotičnimi kapljicami, potreben pa je počitek v zatemnjenem prostoru. Simptomi po 24-48 urah izginejo.