Okulistika

Škilavost in slabovidnost

Škilavost in slabovidnost
SLABOVIDNOST (amblyopia)
Slabovidnost, ambliopija ali t.i. leno oko pomeni slabšo vidno ostrino očesa brez organskega vzroka. Razvije se v zgodnjem otroštvu, redkeje pri otrocih, starješih od 8 let. Ta očesna napaka prizadene kar do 3 % ljudi. Najprimernejši čas za zdravljenje ambliopije je v zgodnjem otroštvu do 10. leta starosti. Zelo pomembno je, da so starši seznanjeni s to motnjo in njenimi morebitnimi posledicami. Do ambliopije pride, ko v otroštvu možgani sliko enega očesa brišejo, zaradi česar se možganska skorja, odgovorna za sliko dotičnega očesa, ne razvije v celoti. Navadno je prizadeto le eno oko. Otroci, ki jih prizadene ta očesna nepravilnost, simptomov po navadi nimajo.

Vzroki
Trije glavni vzroki za pojav ambliopije so:
– škilavost,
– refraktivne napake, ko je eno oko bolj prizadeto, najpogosteje pri daljnovidnosti ali astigmatizmu,
– katarakta ali siva mrena, ki povzroča najhujšo obliko ambliopije.

Zdravljenje
Pri zdravljenju ambliopije se mora pacient navaditi na to, da uporablja šibkejše oko, zato po navadi pokrijemo boljše oko, lahko pa uporabimo tudi kapljice ali očala, ki zameglijo sliko v močnejšem očesu. To pripomore k temu, da se šibkejše oko bolj razvije. Otrok ima lahko oko pokrito nekaj ur odvisno od globine ambliopije. Večini otrok ta način zdravljenja pomaga že po nekaj mesecih, nadaljevati pa ga je potrebno do desetega leta starosti. Uspeh zdravljenja je pogojen predvsem s sodelovanjem pacienta. Omeniti velja tudo moderno zdravljenje ambliopije s pomočjo računalniških programov (Amblyoplay). V primerih katarakte, škilavosti ali ptoze je potreben čimprejšen operativni poseg.

Zakaj je pomembno takojšnje zdravljenje?
Prva leta življenja so izrednega pomena pri razvoju vida. Po 10. letu starosti je možganska skorja že dokončno izoblikovana in se ne more več bistveno razvijati. Če torej ambliopije ne odpravimo do te starosti, bo imel otrok poslabšan vid celo življenje. Ravno zaradi tega je obvezno obiskovati vse predpisane preventivne preglede. Starši imajo veliko vlogo pri zdravljenju ambliopije, saj morajo otroka nenehno spodbujati.

ŠKILAVOST (strabismus)
Škilavost oziroma strabizem pomeni odklon enega očesa glede na drugo oko. To je napaka, pri kateri vsako oko gleda v drugo smer.

Vrste
Poznamo stalni strabizem (heterotropia) in latentni strabizem (heterophoria), ki se pojavi le v dolčenih okoliščinah, n.pr. pri hudi utrujenosti.

Če je deviacijski kot pri vseh pogledih enak, govorimo o konkomitantnem strabizmu, če pa se kot spreminja glede na smer pogleda, gre za paralitični strabizem. Slednji je pogostejši pri odraslih, pojavi pa se pri okvari mišic, ki obračajo zrklo, ali njihovega oživčenja. Prisotne so dvojne slike. Pri konkomitantnem strabizmu, ki je prisoten že pri otrocih, ni pojava dvojnih slik, saj možgani informacije iz enega očesa brišejo. Tako lahko pride do ambliopije ali nepopolno razvitega globinskega vida.

Oko se lahko odkloni:
navznoter – konvergentni strabizem (esotropia, esophoria)
navzven – divergentni strabizem (exotropia, exophoria)
navzgor – strabismus sursumvergens (hypertropia, hyperphoria)
navzdol – strabismus deorsumvergens (hypotropia, hypophoria)
rotira – cyclotropia, cyclophoria.
Odklon očesa glede na drugo oko je lahko kombiniran, n.pr. hkrati navzgor in navznoter.

Vzroki
Vzrok škiljenju so lahko refrakcijske napake očesa, okvare zunanjih očesnih mišic, okvare okulmotornih živcev ali okvare v možganih.

Škiljenje se v populaciji pojavlja v 3 – 4 %. V Evropi je razmerje med konvergentnim in divergentnim strabizmom 5:1. Svojo vlogo pri škiljenju igra tudi dednost, saj je 4-krat večja verjetnost, da bo otrok škilil v družini, kjer oba starša škilita ali pa sta škilila v otroškem obdobju.

Zdravljenje

Konkomitantni strabizem
Idealno je, da pričnemo z zdravljenjem čim prej. Največ možnosti, da bomo uspešno pozdravili najhujšo obliko trajnega strabizma ali ambliopijo, imamo, če začnemo z zdravljenjem pred 2. letom starosti. Vsekakor to ni vedno pravilo, saj imamo lahko veliko uspehov tudi pri starejših pacientih, vendar le delno pri pacientih, ki so stari nad 6 let. Strabizem in sindrom lenega očesa je potrebno vsaj poskušati pozdraviti, pa čeprav po 6. letu starosti. Če zdravnik diagnosticira ambliopijo v prvih dveh letih življenja, jo zagotovo lahko uspešno pozdravimo.

Glavni cilji zdravljenja strabizma so obdržati dober vid, poravnati oči in vzpostaviti globinski vid, oziroma tridimenzionalno zaznavanje.

Faze zdravljenja konkomitantnega strabizma so tri. Sprva poskušamo popraviti refrakcijsko napako očesa, ki je vzrok škiljenju. Sledi preprečevanje ambliopije z okluzijsko terapijo, t.j. pokrivanjem močnejšega očesa, s čimer prisilimo šibkejše, da se močneje razvije. Ko smo z okluzijsko terapijo dosegli primerno vidno ostrino obeh oči, sledi kirurški poseg, ki omogoči razvoj binokularnega vida.

Paralitični strabizem.
Zdravljenje je v osnovi vzročno. Če po 1 letu spontano ne pride do remisije, pride v poštev operativna terapija. Do operacije dvojne slike preprečujemo z izmeničnim pokrivanjem oči ali s prizmatskimi lečami.