Okulistika

Naša tehnologija

Naša tehnologija
DIAGNOSTIKA

CSO digital slit lamp SL9900 ELITE  uporablja programsko aplikacijo Phoenix, ki omogoča shranjevanje podatkov pacienta za prihodnje preglede in analize.

Visionix večfunkcijski wavefront analizator sprednjega segmenta.

CSO wavefront Osiris specialna diagnostika sprednjega segmenta.

Rodenstock DNeye Scanner-Wavefront avtorefraktometer  uporabimo ob obisku vsakega pacienta, da mu izmerimo okvirno refrakcijsko napako očesa oziroma stopnjo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma na osnovi wavefront tehnologijr..

Binokularni akomodorefraktometer Grand Seiko WAM5500 – poleg refrakcijske motnje meri tudi stopnjo akomodacije oziroma presbiopije (starovidnosti).

Pediatrični avtorefraktometer Plusoptix A09 uporabimo za digitalno izmero refrakcije pri mlajših otrocih.

Tonometer Nidek NT510 je diagnostična naprava, s katero nekontaktno izmerimo znotrajočesni pritisk. Uporabimo ga ob vsakem obisku pacienta.

Kombini z biomikroskopom Hagstreit BQ900 in foropterjem Nikon Remote vision se uporabljata pri vseh pregledih (preiskava sprednjega očesnega segmenta, izmera dioptrije,…)

Z anomaloskopom Tomey IF2 opravimo testiranje za odkrivanje vrste in stopnje prizadetosti barvnega vida.

Ultrazvok Quantel (A-scan, B-scan, pahimeter) uporabimo za izmero dolžine zrkla in debeline roženice. Pomemben je tudi za spoznavanje nekaterih bolezenskih sprememb na očeh in za oceno primernosti pacienta za refraktivno operacijo.

Računalniška perimetrija z Haag Streit Octopus perimetroma 311 in 101 nam omogoča preiskave vidnega polja s statistično analizo rezultatov. S preiskavo lahko odkrijemo okvare na očesnem ozadju in vidnem živcu. Uporabimo jo pri pacientih s povišanim očesnim pritiskom, sladkornih bolnikih, profesionalnih šoferjih, pacientih z nevrološkimi težavami,…

S tomografom/topografom CSO Sirius analiziramo obliko površinske ukrivljenosti roženice. Uporabimo ga pri predpisu kontaktnih leč in pri načrtovanju refraktivnih operacij,  neinvazivnim BUT, Meibomiografija pri suhem očesu,…

Oculus Pentacam HR oz. Scheimpflugova kamera se uborablja za pridobivanje slik sprednjega očesnega segmenta. Oftalmolog lahko z uporabo te kamere analizira celotno stanje prednjega očesnega segmenta.

Oculus Corvis ST meri biomehanične lastnosti roženice, ki so pomembne meritve pred refraktivnimi operacijami.

Oculus entacam® AXL in Nidek AL-scan sta diagnostična aparata, s katerima izmerimo očesne parametre in izračunamo dioptrijo umetne znotrajočesne leče lečke, ki jo pri operaciji sive mrene vstavimo v oko.

Z digitalnima retinalnima kamerama Zeiss in Canon CX-1 slikamo očesno ozadje, lahko tudi brez širjenja zenice s kapljicami. Uporablja se pri sladkornih, glavkomskih bolnikih, pri pacientih s starostno degeneracijo makule in drugih spremembah na ozadju. Omogoča nam natančno diagnostiko, arhiviranje in spremljanje stanja mrežnice.

Spekularni mikroskop Tomey EM-4000 uporabljamo za preiskavo endotelnih celic, ki pokrivajo zadnjo površino roženice. Preiskavo uporabljamo pred operacijo katarakte in operacijo, s katero vstavimo fakično znotrajočesno lečo za odpravo dioptrije.

Sinoptofor Inami se uporablja za merjenje očesnih kotnih odklonov pri škilavih otrocih. Uporablja pa se tudi za zdravljenje slabo razvitega vida pri otrocih.

Bleščanje kvantitativno merimo s pomočjo naprave C-Quant.

OCT RS3000 Nidek in SOCT Copernicus uporabljamo za diagnostiko bolezni mrežnice in optičnega živca (glavkom).

iTrace združuje t.i. wavefront aberometrijo in kornealno topografijo. S tem dobimo podatke o vseh optičnih napakah očesa, tudi tistih, ki jih z običajnimi optičnimi pripomočki (očala, kontaktne leče) ni mogoce korigirati. Z aparatom tudi analiziramo, katere izvirajo z roženice in katere iz notranjosti očesa in se tudi na podlagi tega odločamo o primernosti za različne tipe refraktivnih operativnih tehnik.

Multimodalna platforma Heidelberg Spectralis HRA+OCT za fotografiranje in diagnostiko zadnjega očesnega segmenta.

 

ambulantna kirurgija
AMBULANTNA KIRURGIJA
Argon Coherent Novus 2000 zeleni laser 514nm se uporablja za fotokoagulacijo (zaustavitev napredovanja diabetične retinopatije) in v kombinaciji z Nd:Yag lasejem za ambulanto zdravljenje akutnega glavkoma.

Mikropulzni rumeni OPSL laser 577 nm je novost v zdravljenju mrežničnih bolezni, in sicer makularnega edema, ki se lahko pojavi pri diabetični retinopatiji ali zapori veje centralne mrežnične vene, in centralne serozne horioretinopatije. MPL spodbuja obnovo celic, v primerjavi z običajno lasersko fotokoagulacijo pa ima manjši toplotni učinek, mrežnice ne poškoduje in tako ne povzroči zmanjšanja vidnega polja, vidne ostrine ali kontrastne občutljivosti. Rezultati zdravljenja so zelo spodbudni. V ZDA je MPL v uporabi že nekaj let, v Sloveniji pa od 2010.

Nd:YAG laser za SLT se uporablja za neinvazivno kirurško zdravljenje povišanega očesnega pritiska pri pacientih s kroničnim glavkomom in očesno hipertonijo.

Nd:YAG laser Nikon CS2 za zdravljenje sekundarne katarakte oz. zamotnitve kapsule po implantaciji umetne znotrajočesne leče.

Ultra Q Reflex laser za vitreolizo Ultra Q Reflex™, ki ga imamo v našem Centru, omogoča preko posebno oblikovane špranjske svetilke, da sta osvetlitev področja, ki ga obdelujemo in laserski žarek v isti osi, s tem se zmanjša možnost zapletov (poškodba naravne očesne leče ali mrežnice) in poveča uspešnost zdravljenja motečih motnjav.

Z radiofrekvenčnim aparatom Ellman opravljamo male kirurške posege (odstranjevanje bradavic, trepalnic, kapilar…).

Ambulantni mikroskop Moller Wedel uporabljamo pri malih kirurških posegih.

operativni posegi center vid
OPERATIVNI POSEGI
Excimer laser SCHWIND AMARIS 1050RS Black Limited Edition. Uporabljamo ga pri refraktivnih posegih za korekcijo dioptrije. Laser z natančno usmerjenimi impulzi z odstranjevanjem tankih slojev roženičnega tkiva ustrezno preoblikuje in zgladi površino roženice.

Operacijske platforme za fakoemulzifikacijo OERTLI Faros uporabljamo pri operacijah sive mrene. Omogočajo precizno ultrazvočno utekočinjenje in odstranitev sive mrene iz očesa skozi rez 1.8 – 2.2 milimetrov.

VEGA CBM X-linker je oftalmološki sistem, ki ga uporabljamo za zdravljenje keratokunusa z metodo križnega povezovanja kolagenih vlaken roženice (Corneal Crosslinking).

Operacijski sistem za vitrektomijo je namenjen operacijam zadnjega segmenta očesa.

Operacijski mikroskopi Moeller Wedel.