Okulistika

Naši zdravniki

Okulistični center nudi vrhunske usluge na področju splošne oftalmologije in očesne refraktivne kirurgije.
Naši visoko strokovno usposobljeni in izkušeni zdravniki stalno spremljajo in smiselno uvajajo preverjene novosti v obravnavo refraktivnih pacientov.

Franc Šalamun, dr. med., specialist oftalmolog

Franc Šalamun, dr. med., specialist oftalmolog
Franc Šalamun se je rodil 6. 11. 1960 v Sitežu. Po zaključeni osnovni šoli in II. gimnaziji v Mariboru, je pričel leta 1979 s študijem na Medicinski fakulteti v Ljubljani, ki jo je uspešno zaključil leta 1986 z nazivom doktor medicine.
Po zaključeni specializaciji in specialističnem izpitu iz oftalmologije, je bil v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru do aprila leta 1996 predstojnik okulističnega oddelka. Junija istega leta je v okviru svojega podjetja Vid d.o.o., zdravstvena dejavnost, odprl zasebno okulistično ambulanto v Kromberku pri Novi Gorici, kjer je opravljal ambulantne preglede. Za izvajanje kirurških posegov se je skupaj s pacienti vozil v zasebno kirurško ustanovo v Kranj.
Franc Šalamun je med slovenskimi pionirji, ki so začeli operirati sivo mreno s pomočjo fakoemulzifikacije. To operativno tehniko je pričel izvajati že leta 1993, prvi med očesnimi oddelki v Sloveniji, razen Očesne klinike Ljubljana, ki je metodo vpeljala. Prvi v Sloveniji je začel leta 1999 opravljati operacije zelene mrene oz. glavkoma, pod neposrednim mentorstvom prof. dr. Roberta Stegmanna iz Južnoafriške republike, iznajditelja viskokanalostomije. Poseg je istega leta tudi predstavil na slovenskem oftalmološkem kongresu. Franc Šalamun je tudi uvedel lasersko zdravljenje mrežnice na Primorskem.
Oftalmolog Franc Šalamun je doslej gostoval v različnih kirurških ustanovah, med drugim na Hrvaškem, v Nemčiji, v ZDA in v Južni Afriki, in dosega z uporabo najsodobnejših tehnik in tehnologij, še posebno na kirurškem področju, vrhunske rezultate, ki segajo precej preko meja geografske Slovenije. Dr. Šalamun opravi letno več kot 2000 različnih operacij na očesu.
Dolgoletno trdo delo na področju očesne medicine, konstantna želja po znanju in napredku, ter predvsem lastna sredstva, so prispevali k temu, da je junija 2002 v Kromberku odprl Medicinski center Vid.

Ingrid Umari

Ingrid Umari, dr. med., specialistka oftalmologinja
Ingrid Umari se je rodila 20. decembra 1988 v Trstu. Medicinsko fakulteto je obiskovala v Trstu, kjer je leta 2014 diplomirala s pohvalo z diplomsko nalogo z naslovom “Anatomski in funkcionalni rezultati episkleralne kirurgije pri zdravljenju regmatogenega odstopa mrežnice”.

Specializacijo iz oftalmologije je začela leta 2016 na Očesni kliniki v Ljubljani in od konca leta 2017 je delala tudi v Splošni bolnišnici Izola. Specializacijo v Ljubljani je zaključila s pohvalo junija 2020.

V času specializacije se je izobraževala v mednarodno priznanih centrih v tujini. Leta 2017 je prejela SOE štipendijo (Evropsko Oftalmološko Združenje) in se v okviru te izobraževala v Manchester Royal Eye Hospital na področju bolezni mrežnice, vitreoretinalne in okuloplastične kirurgije. Leta 2019 je obiskovala ambulanto za bolezni roženice in očesne površine v Očesni Banki v Mestrah.

Našemu kolektivu se je pridružila septembra 2020. V našem centru poleg ambulantnega dela opravlja tudi operacije sive mrene, operacije s področja refraktivne kirurgije in manjše okuloplastične posege. Aktivno se udeležuje mednarodnih kirurških praktičnih tečajev ter se izobražuje na strokovnih srečanjih v Evropi in ZDA.