Okulistika

Operacija sive mrene

Operacija sive mrene
Operacijo sive mrene opravimo pri pacientih, pri katerih je zaradi zameglitve očesne leče prišlo do poslabšanja vida do te mere, da jih to moti pri njihovih vsakodnevnih aktivnostih. Lahko se za zamenjavo naravne očesne leče z umetno, odločimo tudi pri pacientih brez sive mrene z namenom korekcije kratkovidnosti, daljnovidnosti, astigmatizma in starovidnosti.

Potek operacije
Na dan operacije boste prišli v Medicinski center Vid ob predhodno določeni uri. Računajte da bodo priprave pred operacijo in sam postopek trajali približno dve uri.

S seboj prinesite:
• Napotnico za operacijo, ki vam jo je izdal vaš izbrani zdravnik ali vaš okulist (oziroma jo dostavite že ob naročilu na operacijo).
• Potrjeno zdravstveno izkaznico.

Pred operacijo lahko normalno jeste. Vzemite vsa zdravila, kot običajno. Če prejemate očesno terapijo že od prej, vzemite vse tudi na dan operacije.

Operacija
Pred postopkom vam bomo začeli kapati kapljice za razširitev zenice in omrtvičenje očesa. Operirani boste v kapljični anasteziji, to pomeni, da ne boste prejeli nobenih injekcij v okolico očesa in med operacijo ne boste spali.

Pred samim postopkom v operacijski dvorani vam bomo očistili okolico očesa, ki bo operirano, oko pokrili s sterilno prevleko, med veke pa vstavili poseben pripomoček, ki vam bo držal veke odprte in tako preprečil utripanje vek med operacijo. Vašo lečo vam odstranimo s pomočjo ultrazvočne sonde skozi zelo majhen rez na robu roženice (okoli 2 mm). V vašo lečno ovojnico bomo vstavili mehko upogljivo umetno očesno lečko (IOL). Ker je operativni rez majhen, ga ni potrebno šivati.

Celotna postopek v operacijski dvorani traja od 10-20 minut. Po operaciji vam bomo na oko položili očesno obvezo. Domov boste odšli takoj po operaciji, zato preostanek dneva počivajte. Večina bolnikov lahko prične z normalnim življenjskim ritmom 1 do 2 dni po operaciji.

Kako bom videl-a po operaciji?
Ostrina vida je po operaciji odvisna tudi od stanja vaše mrežnice. V primeru bolezni na mrežnici, ki jo zaradi sive mrene, ki preprečuje pregled ozadja pred operacijo, včasih ne moremo predhodno predvideti, je vidna ostrina po operaciji lahko slabša od pričakovane.

Ker se umetna lečka IOL ni sposobna prilagajati za gledanje na blizu in daleč, boste po operaciji potrebovali korekcijska očala za gledanje na blizu, ki se običajno predpišejo nekaj tednov po operaciji. Če ste navajeni na očala za daljavo in bi jih želeli nositi tudi po operaciji, morate to povedati operaterju pred operacijo. Če bi želeli biti po operaciji brez očal, tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino vam lahko vstavimo multifokalno znotraj očesno lečo (IOL) ali EDOF lečo, ki je monofokalna vendar ima podaljšan fokus. Za multifokalno IOL ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Take leče je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo. Te posege je potrebno plačati in jih ZZZS zavarovalnica ne krije.

Poleg izboljšanja vida z vstavitvijo osnovne IOL, lahko med operacijo vstavimo torično IOL, če imate pred operacijo astigmatizem višji kot 1 dioptrija. Operacije s toričnimi lečami je potrebno v celoti plačati, saj tudi teh ZZZS zavarovalnica ne krije.

Pri nižjih vrednostih astigmatizma opravimo lahko poleg vstavitve navadne IOL še limbalne relaksantne incizizije, ki so brezplačne.

Možni zapleti
Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so zelo redke: zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije lahko vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote. Komplikacije se po naših izkušnjah pojavljajo redkeje kot pri 0,01% pacientov. Možno je tudi, da med operativnim posegom pride do situacije, v kateri umetne očesne leče ni možno vstaviti. Dioptrija po operaciji je zaradi različnih vzrokov lahko drugačna, kot smo pred operacijo načrtovali.

Navodila pacientom po operaciji
Pet ur po operaciji je potrebno sneti očesno obvezo in začeti s kapanjem predpisanih zdravil v oko. Najprej kanite v operirano oko eno zdravilo in po 5 minutah še drugo. Pred vnosom kapljic v oko obvezno temeljito operite roke s toplo vodo in milom. S terapijo nadaljujte po navodilih. Obvezo si do naslednjega jutra vedno zalepite nazaj na oko. Naslednji dan si obvezo snemite in nadaljujte s terapijo. Na dogovorjen dan pridete na kontrolni pregled. Tam vas bo zdravnik pregledal in odočil o nadaljnjem zdravljenju.

V tednu po operaciji:
• ne mencajte operiranega očesa,
• ne umivajte operiranega očesa,
• ne opravljajte težjih fizičnih aktivnosti,
• ne stiskajte pretirano oči (kašljanje, napenjanje,…).

Gledanje televizije in branje sta neškodljiva.