Okulistika

Zdravljenje keratokonusa

Zdravljenje keratokonusa
V zgodnjih fazah keratokonusa lahko večina pacientov razmeroma dobro vidi z očali, z napredovanjem bolezni pa so za korekcijo vida potrebne poltrde kontaktne leče. V primeru poslabšanja keratokonusa je potrebna operativna tehnika Corneal Crosslinking, ki to poslabšanje stabilizira. Če so spremembe roženice tako napredovale, da Crosslinking in korekcija s kontaktnimi lečami niso mogoče, pride v poštev keratoplastika (presaditev roženice), operativni poseg, pri katerem se pacientova roženica zamenja z roženico dajalca.

CORNEAL CROSSLINKING
V letu 2007 smo tudi v našem Centru pričeli z zdravljenjem roženičnega keratokonusa z metodo križnega povezovanja kolagenskih vlaken roženice (Corneal Crosslinking). Gre za kirurško metodo zdravljenja keratokonusa, ki se uporablja nekaj let, dosedanje raziskave pa potrjujejo, da je ob pravilnih indikacijah metoda varna in lahko ustavi ali upočasni napredovanje keratokonusa.

Pri posegu z uporabo UVA svetlobe in posebne raztopine vitamina B2 (riboflavina) sprožimo kemijsko reakcijo, pri kateri se tvorijo nove prečne povezave med vlakni kolagena v roženici. Posledica tega postopka je, da roženica postane bolj toga in biomehanično stabilnejša, kar upočasni ali ustavi napredovanje nepravilnega izbočenja roženice.
Cilj zdravljenja pri zgodnjih oblikah bolezni je, da poskušamo ohraniti vidno ostrino, s katero je pacient s keratokonusom še zadovoljen, pri nekaterih pacientih z zgodnjo obliko bolezni lahko pride tudi do izboljšanja vida. Pri napredovalem keratokonusu s tem zdravljenjem poskušamo upočasniti napredovanje bolezni in tako čim bolj odložiti keratoplastiko.

Potek posega
Corneal Crosslinking se opravi ambulantno v lokalni anesteziji s kapljicami in traja eno uro. Pri nas začnemo poseg z lasersko regularizacijo centra roženice in odstranitvijo epitela. Ves čas posega je oko v kisikovi kopeli. Tkivo roženice nato prepojimo z raztopino vitamina B2 (riboflavin) in obsevamo z ultravijolično svetlobo (UVA žarki) točno na mestu keratokonusa po topografski sliki. Na koncu operacije v oko vstavimo terapevtsko kontaktno lečo, ki površino roženice varuje prve dni po posegu. Po operaciji se lahko pojavijo bolečine zaradi procesa celjenja površine roženice, ki lahko trajajo 2 do 3 dni.

Po zgoraj opisanem posegu lahko pričakujemo od 20-30% boljšo vidno ostrino, v nekaterih primerih tudi več.

Takoj po operaciji se lahko pojavi prehodna bolečina zaradi celjenja epitelne površine roženice, ki lahko traja tudi več dni. Vid je po operaciji nekaj časa meglen, kar se izboljša v prvih mesecih po operaciji. V določenih primerih se lahko pojavijo prehodne motnjave v roženici.

TOPOGRAFSKO VODENA ABLACIJA V POVEZAVI S CROSSLINKINGOM, tehnika, ki jo izvajamo v Centru Vid
V Medicinskem centru Vid smo leta 2007 začeli izvajati tudi topografsko vodeno ablacijo-regularizacijo centra roženice v povezavi s crosslinkingom.

Običajna, refraktivno vodena ablacija je laserski poseg, pri katerem se lomno moč roženice spremeni glede na refraktivno motnjo (kratkovidnost, daljnovidnost, regularni astigmatizem). Topografsko vodena ablacija roženico preoblikuje glede na podatke o površini in lomni moči posameznih delov roženice. Tako je možno zdraviti iregularni astigmatizem, tudi keratokonus.

Težavo predstavlja dejstvo, da se pri keratokonusu z lasersko ablacijo odstrani določena debelina že tako stanjšanega roženičnega tkiva, kar bi lahko predstavljalo tveganje za napredovanje bolezni. Crosslinking, po drugi strani, roženičnega tkiva ne preoblikuje, ne zdravi iregularnega astigmatizma, ojači pa roženico preko tvorbe povezav med kolagenskimi vlakni in tako zaustavi oziroma prepreči napredovanje keratokonusa.