Dermatologija

AkneAkne so kronična vnetna bolezen dlačnolojničnega mešička. V povprečju lahko trajajo tudi več kot 10 let. Akne niso samo bolezen najstnikov, vedno pogosteje opažamo pojav aken tudi po 20 letu starosti. Učinkovito zdravljenje aken v prvih dveh letih od njihovega nastanka močno zmanjša nastajanje brazgotin, zato je zelo pomembno pravilno in pravočasno zdravljenje aken z uporabo krem, dnevnega režima osnovne nege, zdravil, izogibanje sonca in solarija. Akne je nujno potrebno zdraviti pri dermatologu, saj so težje ozdravljiva kožna bolezen, ki lahko pustijo brazgotine na koži.

Vzroki za nastanek aken
Akne nastanejo zaradi prepletanja več dejavnikov: povdarjeno izločanje loja zaradi vpliva spolnih hormonov, motnje v poroženevanju kože, kožne luske zamašijo dlačni mešiček, iz katerega ne more iztekati loj, pomnožene bakterije (zlasti Propionibacterium acnes), spremljajoče vnetje.

Akne lahko povzročijo tudi zdravila (kortikosteroidi, nekateri antidepresivi, vitamini B2, B6, B12, in druga zdravila). Poleg tega pa lahko nastanjejo tudi zaradi dolgotrajnega stika kože s katranom, snovmi, ki vsebujejo jod, brom ali klor, mastnimi kremami, mazili na oljni osnovi. V zadnjih letih je velik poudarek učinka hrane na nastanek aken, še posebno o vplivu enostavnih sladkorjev in mlečnih beljakovin na njihov nastanek, vendar je trenutno vloga prehrane pri aknah je še nejasna.

Kakšne so rešitve za kožo z aknami?
Akne pri več kot 90 % vseh bolnikov pustijo na koži sledi, kot so brazgotine, ki so pogosto posledica nepravilnega zdravljenja (stiskanja, praskanja… ) ali pa posledica obsežnega vnetja pri nodulocističnih ali fulminantnih aknah. Pacienti naj ne zanemarjajo zdravljenja aken, saj akne v mladosti niso normalen pojav, ki izzveni z leti. Pri aknah je potrebno ukrepati takoj, vsaj v prvih dveh letih, da ne pustijo bolečih brazgotin, ki ostanejo vse življenje.

Akne lahko učinkovito zdravimo z lokalnimi zdravili (npr. z geli, kremami in raztopinami), antibiotiki v obliki tablet, kontracepcijskimi tabletami, ki zmanjšajo izločanje loja, kapsulami z isotretinoinom in drugimi zdravili. Akne so bolezen pri kateri vsem ne koristi isto zdravilo oziroma kombinacija istih zdravil, zato je potrebna resnost in konstantnost zdravljenja z dermatološko obravnavo. Zdravljenje je odvisno od bolnikove starosti, spola, jakosti in trajanja aken ter odziva na predhodno zdravljenje.

Blage akne lahko zdravimo tudi z laserjem, kemičnimi pilingi in drugimi postopki. V našem Centru izvajamo več tipov postopkov zdravljenja nečiste kože: profesionalne nege s specifičnimi preparati, kemičnoabrazijo, hidradermabrazijo, postopke z IPL tehnologijo, postopke laserji.
Pri zmernih do hudih aknah pa te metode niso dovolj učinkovite in zato je bolj primerno, kot je že zgoraj napisano, farmakolosko zdravljenje. To je zelo učinkovito in ob nadzoru dermatologa zelo varno, z le redkimi stranskimi učinki.