Okulistika

Siva mrena (cataracta)

Siva mrena
Očesna leča z akomodacijo oziroma prilagajanjem oblike in s tem spreminjanjem refrakcijske moči omogoča bližinski vid. Sestavljena je iz treh delov: jedra, skorje in ovojnice.
Je tkivo z največjo gostoto proteinov v telesu, z leti pa se sestava leče spreminja. Vedno večji je delež proteinov in vedno manjši delež vode. Leča postaja trša in s tem izgublja svojo sposobnost prilagajanja pri gledanju na blizu, kar imenujemo starovidnost ali presbiopija. S starostjo se postopno zmanjšuje tudi prosojnost leče, kar svetlobnim žarkom onemogoča nemoten vstop v oko. Ko se ob tem poslabša vid, govorimo o katarakti ali sivi mreni.

Vzrok
Večina, kar 90% vseh katarakt nastane kot posledica staranja. Natančen vzrok ni znan, se pa siva mrena pogosto pojavi pri ljudeh s pozitivno družinsko anamnezo. Pomembna dejavnika, ki naj bi vplivala na nastanek sive mrene, sta tudi kajenje in izpostavljenost UV žarkom. Po 65. letu ima zaradi sive mrene že več kot polovica ljudi težave z vidom. Zaradi splošnega staranja prebivalstva se število pacientov s sivo mreno neprestano povečuje.

Katarakta se lahko pojavi tudi kot posledica sistemskih bolezni, predvsem diabetesa, poškodb, jemanje določenih zdravil, predvsem kortikosteroidov. Manj kot 1 % katarakt je prisotnih že ob rojstvu.

Simptomi
Razvoj katarakte je lahko počasen ali pa zelo hiter. Ob razvoju sive mrene bolnik opazi poslabšanje vida, drugi simptomi so še bleščanje, pojav halojev okoli svetlečih predmetov, slabši kontrast, spremenjena percepcija barv in monokularna diplopija (dvojne slike pri gledanju z enim očesom).

Zdravljenje
Edini način zdravljenja katarakte je kirurški. O primernosti operacije se odločamo predvsem glede na zmanjšanje vidne ostrine, obstajajo pa tudi medicinske indikacije za operacijo. Ta je lahko potrebna za nemoteno diagnostiko in zdravljenje bolezni mrežnice ali za preprečevanje glavkoma, ko je včasih potreben celo urgenten operativni poseg.

Kako poteka kirurško zdravljenje oziroma operacija?
Operacija sive mrene je neboleč mogoče malce neprijeten poseg, ki sodi med najpogosteje izvajane medicinske postopke na ljudeh po svetu. Z majhnim vrezom ob robu roženice se skaljena naravna očesna leča odstrani in se vstavi nova umetna leča. Rez je tako majhen (okoli 2 mm), da ga običajno ni treba niti šivati, temveč se samodejno zapre. Operacija praviloma ne traja dlje kot 20 minut.

Kako bom videl-a po operaciji?
Pri operaciji sive mrene se v oko vstavi umetna znotrajočesna leča (IOL), ki je praviloma v zrklu nato celo življenje.

Obstajajo štiri kategorije IOL: standardna enožariščna znotrajočesna leča in nadstandardne znotrajočesne leče (enožariščne torične, večžariščne in večžariščne torične). Končna kvaliteta vida med različnimi lečkami je primerljiva, bistvena razlika med njimi pa je ali za oster vid dodatno še potrebujete očala oz. druge pripomočke za vid ali ne.

Običajno se pri operaciji sive mrene ustavi enožariščna IOL, ki omogoča oster vid le na daljavo ali bližino, ne pa obeh hkrati. Praviloma z lečo, ki jo vstavimo omogočimo ostrino slike na daljavo, predmete v bližini pa ne zaznavamo ostro. Zato je potrebno v tem primeru za gledanje na blizu (branje, ročna dela, delo z računalnikom,…) uporabljati očala. Pacienti, ki imajo že pred operacijo tudi astigmatizem (cilindre) pa tudi po vstavitvi teh leč potrebujejo očala za gledanje na daljavo in bližino. Operacije s temi lečami krije ZZZS in niso plačljive.

Poleg izboljšanja vida z vstavitvijo osnovne, standardne IOL, lahko med operacijo vstavimo torično IOL, če imate pred operacijo astigmatizem višji kot 1 dioptrija. Če imate pred operacijo zmerno visok cilinder oz. astigmatizem, vam lahko med operacijo s posebnimi operativnimi tehnikami omogočimo boljšo vidno ostrino brez uporabe očal po operaciji. Te dodatne posege oz. lečo je potrebno plačati, ker jih zavarovalnica ne krije. Brez korekcije astigmatizma boste potrebovali po operaciji očala za daleč in blizu.

Če bi želeli biti po operaciji brez očal, tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino oziroma ali če želimo, da se naša odvisnost od očal bistveno zmanjša, se lahko med operacijo vstavi večžariščno IOL. Za večžariščne IOL ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Pacienti morajo biti brez bolezenskih sprememb na očesnem ozadju oz. brez drugih spremljajočih očesnih bolezni.

Torične večžariščne IOL pridejo v poštev za paciente z astigmatizmom in omogočajo ostrejši vid brez pripomočkov na vse razdalje, velja pa isto kot pri klasičnih večžariščnih, da zanje ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Pacienti morajo biti brez bolezenskih sprememb na očesnem ozadju oz. brez drugih spremljajočih očesnih bolezni.

Vse nadstandardne leče je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo. Posege s temi IOL je potrebno plačati in niso na napotnico.