Dermatologija

Srbeča koža


Imate neprijeten občutek srbenja, ki sproži željo po praskanju?

Če traja srbenje več kot 6 tednov in ne poznate njegovega vzroka, je nujen pregled pri specialistu dermatologu.
Srbenje (pruritus) najpogosteje povzroči vnetna bolezen kože, ki jo lahko povzročijo tudi internistične, rakave, nevrološke ali psihiatrične bolezni, zdravila, zato jo je potrebno diagnosticirati. Včasih so kožne spremembe komaj opazne ali pa srbi nespremenjena koža. Srbenje na nespremenjeni koži je lahko prvi znak resne bolezni.

Pred obiskom dermatologinje je pomembno, da veste koliko časa imate srbečico, ali vas srbi cela koža ali vam kaj poslabša stanje. Morda ste na kožo nanašali kakšna zeliščna mazila?

Zdravljenje
Srbečica je največkrat glavni vzrok obiska pri dermatologu. Dermatologinja vam bo ob začetku zdravljenja izključila druge možne bolezenske vzroke. Za zdravljenje se lahko uporabi lokalne antihistaminike, ki pa za dolgotrajen srbež niso učinkoviti. Zdravnik vam lahko za zdravljenje predpiše zdravila v obliki tablet ali kapsul. Če je koža razpraskana, je potrebno uporabiti antiseptike. Pri srbenju zaradi različnih vzrokov lahko koristita tudi psihoterapija in zdravljenje z ultravijoličnimi žarki.
Na pregled k dermatologinji prinesite tudi seznam zdravil, ki jih prejemate. Če dermatologinja ob začetni obravnavi ne uspe najti vzroka za srbenje, so potrebni kontrolni pregledi. Če se ob kontroli pokaže sum na nedermatološki vzrok za srbenje, je treba preiskave ponavljati.

Če je srbenje prisotno tudi pri bližnjih osebah, gre lahko za garje, ušivost ali drugo parazitozo.

Kaj morate storiti, če opazite neobičajen srbež kože?
Čimprej obiščite specialistko dermatologinjo. Če imate občasne srbeče kožne spremembe jih fotografirajte, da jih boste lahko pokazali ob prihodu v ambulanto. Pogost vzrok za srbenje je lahko koprivnica ali urtikarija, pri kateri lahko kožne spremembe hitro izginejo.

Pomembno je, da se izogibate grobim tkaninam, pregrevanju telesa ter snovem, ki širijo krvne žile (npr. kofein, alkohol, začimbe). Srbeče predele kože lahko hladite z vlažnimi hladnimi obkladki. Koristi lahko tudi kratkotrajno tuširanje z mlačno vodo in uporaba krem ali losjonov z dodatkom 1−3 % mentola ali uree. Namesto tekočih mil uporabljajte sindete, ki so na voljo v lekarnah. Vsaj enkrat na dan uporabite tudi negovalno mazilo, saj je suha koža zelo pogost vzrok za srbenje.