Okulistika

Vnetja oči

Vnetje oči
Oči pred okužbo ščitijo veke, veznica in roženični epitel, ki predstavljajo mehanično bariero pred vstopom mikroorganizmov, solzni film pa deluje tudi antimikrobno. Vnetja lahko prizadenejo katerokoli del očesa, od veznice do roženice, šarenice, ciliarnika do mrežnice ali žilnice očesa, kot tudi vidnega živca. Znaki so zelo različni, kot tudi zdravljenje. Vedno je potreben pregled pri oftalmologu, saj lahko vnetje pripelje do slepote, če ni pravilno zdravljeno. V primeru suhega očesa, poškodbe površine očesa ali nošenja kontaktnih leč so obrambni mehanizmi očesa moteni, zato takrat pogosteje pride do okužbe. Vnetje očesa lahko poleg okužbe povzročijo še drugi dejavniki.

RDEČE OKO – KONJUNKTIVITIS (VNETJE VEZNICE)
Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica okužbe, najpogosteje virusne ali bakterijske, ali alergijske reakcije. Simptomi in znaki, potek in zdravljenje se razlikujejo glede na vzrok konjunktivitisa.


 • Bakterijski konjunktivitis
  Ponavadi je vneto le eno oko, ki je pordelo, izcedek je gnojen. Zdravi se z antibiotičnimi kapljicami ali mazilom.

 • Virusni konjunktivitis
  Okužba se pogosto pojavi ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice. Ponavadi se pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko. Oko je pordelo, izcedek pa je voden. Kot pri prehladu je za preprečevanje in omejevanje okužbe najpomembnejša higiena, vnetje pa se ponavadi poleže samo.

 • Alergijski konjunktivitis
  Vnetje veznice, ki je posledica alergijske reakcije, se lahko pojavi ob senenem nahodu, v tem primeru je obojestranski in prisoten ob ostalih simptomih. Lahko je tudi posledica alergije na zdravila ali kozmetične preparate, ki se vnesejo v oko. Veznice so otekle, izcedek je lepljiv, značilno je tudi srbenje.


Kakšne vrste alergičnega konjunktivitisa poznamo?
Obstajata dve  obliki alergičnega konjunktivitisa: akutni in kronični. Akutni je kratkotrajno bolezensko stanje, ki se najpogosteje pojavlja v sezoni alergij, najpogosteje spomladi, lahko pa tudi v drugem letnem času zaradi cvetnega prahu določenih rastlin, na katerega je nekdo alergičen. Tako imajo nekateri hude težave spomladi, drugi pa poleti ali jeseni. V premeru akutnega alergičnega konjunktivitisa veke zatečejo, srbijo, oči nas pečejo, so rdeče in se obilno solzijo. Pogosto je tudi smrkanje iz nosa.
Pri kroničnem alergičnem konjunktivitisu, ki je mnogo manj pogost, se pekoče oči, srbenje in občutljivost na svetlobo pojavljajo preko celega leta. To vrsto se lahko hitro zamenja s suhim očesom ali nealergičnim konjunktivitisom, včasih celo s psihosomatskimi težavami. Vnetja je relativno malo, alergeni pa so običajno snovi, s katerimi smo stalno v stiku; prah, hrana, perje…

Kaj povzroča alergični konjunktivitis?
Telo se z obrambno reakcijo bori proti alergenom, ki povzročajo alergijske reakcije. Alergija je reakcija telesa, ko imunski obrambni sistem prepozna neko snov kot “tujo” in se je želi znebiti. Imunski obrambni sistem takrat proizvaja močne kemikalije, npr. histamine. Histamin je v prvi vrsti odgovoren za solzne, srbeče oči in mnogo drugih tipičnih simptomov alergije. Ni jasno zakaj nekateri ljudje razvijejo alergijo drugi pa ne. Simptomi se lahko začnejo pri katerikoli starosti, vendar so otroci in mladi odrasli bolj dovzetni za alergije. Če imate nagnjenje k alergijam in živite v okolju, kjer je veliko alergenov, je možnost da zbolite za alergičnim konjunktivitisom večja.Najpogostejši alergeni so na voljo prosto v našem okolju. Oči so seveda zelo podvržene pogostim alergijskim reakcijam zaradi stalne izpostavljenosti okolju. Očesni simptomi so lahko posledica neposrednega stika alergena z veko ali veznico ali pa je lahko posledica večje alergijske reakcije kot npr. pri senenem nahodu. Tudi uporaba nekaterih kapljic za oči z zdravili ali raztopine za leče lahko povzročijo alergijski konjunktivitis.
Alergeni, ki najpogosteje povzročijo simptome na očeh so:
• cvetni prah dreves, trav in plevela,
• hišni prah,
• plesni,
• dlaka živali in perje.

Kako vemo, da gre za alergični konjunktivitis?
Zdravnik oftalmolog s pregledom oči in pogovorom o morebitnih drugih alergijah ali pojavom le teh v družini ter natančno anamnezo pogosto lahko že postavi diagnozo. Rdečica na belem delu očesa, torej na veznici in številne majhne izboklinice na notranjih straneh vek so vidni znaki alergičnega konjunktivitisa.

Včasih so potrebna dodatna testiranja s kožnimi testi, ali redkeje s krvnimi testi kjer ugotavljamo ali telo proizvaja proteine (protitelesa), da se zaščiti pred alergeni, kot so plesni ali prah.

Kako lahko zdravimo alergični konjunktivitis ?
Ker lahko veliko naredimo sami s pravilnim načinom življenja, zmanjšajmo izpostavljenost alergenom tako, da zapiramo okna in ne zračimo stanovanj v času, ko je prisotna velika koncentracija alergenov v zraku. V stanovanju naj bo čim manj prahu, bolje se je izogibati barvam, parfumom, kemikalijam za lase in drugim alergenom. Če vemo na kaj smo alergični, se temu izogibajmo, ne hodimo na sprehode, ko je v zraku ravno tisti cvetni prah ali kaj, na kar smo alergični, ne imejmo živali z dlako kot domačo žival, če smo alergični na dlako. Če smo alergični na prah ne imejmo v stanovanju preprog, veliko omar in polic, na katerih se nabira prah. Če smo alergični na perje, je bolje, da imamo vzglavnik iz umetnih materialov. Ugotovimo kaj nam škodi in kaj koristi in se tega držimo in upoštevajmo.
pomembno je, da si ne drgnite oči, čeprav vas oči srbijo, veke si hladite s hladnimi obkladki, ki bodo zmanjšali vnetje in oblažili srbenje. Če to ne pomaga potem je potrebna pomoč zdravil. Prva izbira so antihistaminiki, ki zmanjšajo sproščanje histamina ali blokirajo njegovo izločanje. Priporoča se vlaženje očesa z umetnimi solzami pri blagih oblikah, ali pa kapljice za lokalno zmanjšanje vnetja na očeh, ki skrčijo žile na veznici, vendar se te lahko uporabljajo zelo kratkotrajno. Uporabljajo se tudi drugi tipi zdravil v kapljicah.

VNETJE VEK (Blefaritis)
Med vnetji vek je pogost seboroični blefaritis, kjer se na pordelem robu vek pojavljajo luske, podobne luskam prhljaja, prisotne so lahko srbeče oči, solzenje ob določenih vremenskih pojavih (mraz, sonce,…), občutek, kot da imamo nek tujek v očesu, pogosto se pojavlja ječmen na veki ali rdeča veka. Pogosto je prisotno tudi vnetje veznice. Po navadi je združen s seboroičnim ekcemom lasišča in obrvi. Vzrok so predvsem konstitucijske značilnosti kože, velik vpliv na nastanek in poslabšanje pa imajo tudi zunanji dejavniki (prah, dim, klima).

Kronično vnetje vek se pojavi tudi ob disfunkciji žlez lojnic, imenovanih Meibomove žleze, pri katerih je drenaža zaradi spremenjenih izvodil motena. Pojavijo se solzenje, občutek peska ter zlepljanje vek.

Kako zdravimo vnetje vek?
S toplimi obkladki oziroma gretjem vek, čiščenje vek z vatiranimi palčkami na katere nanesemo nežno nevtralno čistilo ali posebej kupimo v lekarni pripravljene sterilne krpice s šamponom za toaleto vek in masažo robov vek. Z gretjem vek pospešimo izločanje žlez v robovih vek ter hkrati zmehčamo luskice in obloge ob trepalnicah, da jih naknadno lažje očistimo. Veke grejemo 1-2 x dnevno z rahlo vlažnimi ali suhimi toplimi obkladki, ki jih položimo za nekaj minut čez zaprte oči. Masažo vek izvajamo po toplih obkladkih ali med čiščenjem vek, pri tem pazimo, da ne pritiskamo na zrklo, nismo grobi s kožo vek, ampak samo nežno čistimo rob veke.

Včasih je potrebno antibiotično ali kortikosteroidno mazilo ali kapljice, ki jih apliciramo samo, če nam jih je predpisal oftalmolog. Priporočamo tudi obilno vlaženje oči z umetnimi solzami brez konzervansov, posebej če imate občutek peska ali tujka v očesu.

SINDROM SUHEGA OČESA (Suho oko)
Sindrom suhega očesa oziroma suho oko je izraz za očesno obolenje, ki nastane zaradi zmanjšane količine ali spremenjene sestave solz, ki jih izločajo solzne žleze.

Simptomi sindroma suhega očesa so: solzenje oči, občutek peska in rezanja v očesu, oči pečejo in srbijo, vid postane zamegljen pri branju in gledanju TV, računalnika. Oči so rdeče in vnete.

Vzrokov za nastanek sindroma suhega očesa je več:

 • Starost. S staranjem žleze v očesu proizvajajo manj lipidov. Ti preprečujejo izhlapevanje solz iz očesa in pomembno vplivajo na upočasnitev izhlapevanja in sušenja solzne tekočine ter ohranjanja vlažnosti očesa. Oko tako postane hitro suho.

 • Nekatere bolezni ali kemične poškodbe očesa vodijo do sprememb posameznega sloja solznega filma. Vnetje robov vek (blefaritis) in bolezni kože, kot je na primer rosacea.

 • Ostale bolezni – diabetes, Sjogrenov sindrom, revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus,….

 • Hormonske spremembe po menopavzi.

 • Zdravljenje z zdravili. Zdravila za višanje krvnega pritiska, antihistaminiki, diuretiki, antidepresivi, uspavalne tablete in tablete proti bolečinam, zdravila za blaženje simpotomov prehlada, zdravila za alergijo, slabost, spanje,…

 • Bivanje v vroči, suhi klimi, v visokogorju, v dimu.

 • Večurno delo z računalnikom, tablico, pametnim telefonom, gledanje televizije, branje.

 • Upotraba kontaktnih leč.

 • Stranski učinek očesnih operacij.

 • Očesna vnetja


Zdravljenje sindroma suhega očesa
Zdravljenje sindroma suhih oči se osredotoča na obvladovanje dejavnikov, ki povzročajo suhe oči ali na izboljšanje kakovosti solz oz. preprečevanje izlivanja solz iz oči. Vsaka terapija ni primera za vsakega, zato je odločilnega pomena pregled v oftalmološki ambulanti, kjer se predvsem na osnovi pregleda lahko odloči, kaj je za vsakega posameznika najustreznejša terapija.

 • Najpogostejše zdravljenje je uporaba umetnih solz, ki nadomestijo pomanjkanje naravnih vlažilnih solz. Umetne solze so v tekoči obliki ali v obliki gela oz. olja, ki imajo daljše delovanje. Zdravljenje z umetnimi solzami lahko izvaja pacient sam in jih lahko uporablja kolikokrat in kolikor se mu zdi potrebno. Če vam predpiše rutino oftalmolog, je najbolje, da sledite njegovim navodilom.

 • Ostala zdravljenja so še: zdravila na recept za zmanjšanje vnetja vek, kapljice za nadzor vnetja roženice, vložki za vlaženje oči, ki delujejo kot umetne solze, zdravila za spodbujanje tvorbe solz, skleralne leče, sondiranje Meibomovih žlez, redna uporaba toplih obkladkov ali maske za oči, čiščenje robov vek z zdravilnimi robčki, ki uničujejo Demodexe, ki so dokazani povzročitelji blefaritisa, jemanje omega 3 prehranskih dopolnil in prehrana bogata z omega 3 maščobnimi kislinami.

 • V zadnjem času se za zdravljenje uporabljajo novejše terapije z zdravili in postopki.


Ker je pri bolnikih s sindromom suhega očesa največkrat vzrok bolezni proizvajanje nenormalnega maščobnega sekreta, ki je del solznega filma, za kar so odgovorne predvsem Meibomove železe, je pogosto za rešitev težav s suhim očesom, potrebno najprej normalizirati delovanje teh žlez.
V našem očesnem centru Vid zdravimo sindrom suhega očesa poleg klasičnih protokolov tudi s kombinacijo manualnih postopkov in s pomočjo napredenega sistema svetlobne terapije s ciljem spodbuditi izločanje normalnega maščobnega sekreta iz Meibomovih žlez. Zdravljenje poteka po protokolu. V začetni fazi je potrebno opraviti 4 tretmaje (prvi, čez 15 dni, čez 45 dni in čez 75 dni).

VNETJE ROŽENICE (Keratitis)
Vnetje roženice je posledica okužbe, lahko pa se pojavi pri površinskih defektih roženice, ki so posledica poškodb, nošenja kontaktnih leč, motenj solznega sistema ali pri izpostavljenosti zrkla ob nepopolnem zapiranju vek.
Značilni simptomi so bolečina in fotofobija (bolečina ob močni svetlobi), solzenje ter občutek tujka.

Neinfekcijski keratitis zdravimo vzročno, površinske poškodbe pa se ob pravilnem vlaženju očesa zacelijo hitro, ponavadi v dnevu ali dveh, tedaj tudi simptomi izginejo.

Infekcijski keratitis
Potek in zdravljenje vnetja roženice, ki je posledica okužbe, je odvisna od povzročitelja. Najpogosteje je okužba virusna ali bakterijska, lahko pa keratitis povzročijo tudi glive in paraziti, predvsem Acanthamoeba.

Bakterijski keratitis
Poleg omenjenih simptomov, je pri bakterijskem keratitisu prisoten tudi gnojni izcedek. Zdravljenje je ponavadi z antibiotičnimi kapljicami, v primeru napredovale infekcije pa je potrebno celo kirurško zdravljenje.

Virisni keratitis
Virusno vnetje roženice povzročajo predvsem posamezni sevi Adenovirusa. V tem primeru se infekcija pojavi ob konjunktivitisu in za zdravljenja veljajo enaka načela, kot pri zdravljenju virusnega konjunktivitisa. Keratitis lahko povzročita tudi Herpes simplex virus in virus Varicella zoster. Zdravljenje je z antivirusnimi zdravili.

UVEITIS
Uvea je skupno ime za šarenico, ciliarnik in žilnico, uveitis pa pomeni njihovo vnetje. Najpogosteje je vneta šarenica, pogosto ji je pridruženo tudi vnetje ciliarnika, kar imenujemo iridociklitis. V 75 % vnetje poteka akutno, lahko je eno- ali obojestransko, najpogosteje pa so prizadeti mlajši odrasli.

Vzrok
Vzrok so največkrat motnje v imunskem sistemu ali sistemske, predvsem revmatske bolezni, redko je vnetje posledica okužbe.

Simptomi
Pacienti občutijo topo bolečino v očesu in čelnem predlu, oko je pordelo, se solzi, ob močni svetlobi je prisotna bolečina, vid lahko postane zamegljen zaradi vnetnih celic in proteinov v prekatni tekočini med šarenico in roženico. Znotrajočesni tlak lahko naraste, tedaj govorimo o sekundarnem glavkomu.

Zdravljenje
V primeru, da vnetje ni posledica infekcije, je zdravljenje protivnetno s kortikosteroidi, v redkih primerih infekcije pa antibiotično. Tudi če začnemo z zdravljenjem dovolj zgodaj, se iritis pogosto ponovi, vendar se v največ primerih bolezen končno popolnoma pozdravi.