Okulistika

Vnetja oči

Vnetje oči
Oči pred okužbo ščitijo veke, veznica in roženični epitel, ki predstavljajo mehanično bariero pred vstopom mikroorganizmov, solzni film pa deluje tudi antimikrobno. V primeru suhega očesa, poškodbe površine očesa ali nošenja kontaktnih leč so obrambni mehanizmi očesa moteni, zato takrat pogosteje pride do okužbe. Vnetje očesa lahko poleg okužbe povzročijo še drugi dejavniki.

VNETJE VEZNICE (konjunktivitis)
Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, sluznice, ki pokriva veke in sprednji del zrkla do roba roženice. Je zelo pogosto, neprijetno, a ponavadi nenevarno vnetje. Največkrat je posledica okužbe, najpogosteje virusne ali bakterijske, ali alergijske reakcije. Simptomi in znaki, potek in zdravljenje se razlikujejo glede na vzrok konjunktivitisa.

Bakterijski konjunktivitis
Ponavadi je vneto le eno oko, ki je pordelo, izcedek je gnojen. Zdravi se z antibiotičnimi kapljicami ali mazilom.

Virusni konjunktivitis
Okužba se pogosto pojavi ob prehladu oziroma virusnem vnetju nosne sluznice. Ponavadi se pojavi najprej na enem očesu, zaradi velike nalezljivosti pa se lahko prenese tudi na drugo oko. Oko je pordelo, izcedek pa je voden. Kot pri prehladu je za preprečevanje in omejevanje okužbe najpomembnejša higiena, vnetje pa se ponavadi poleže samo.

Alergijski konjunktivitis
Vnetje veznice, ki je posledica alergijske reakcije, se lahko pojavi ob senenem nahodu, v tem primeru je obojestranski in prisoten ob ostalih simptomih. Lahko je tudi posledica alergije na zdravila ali kozmetične preparate, ki se vnesejo v oko. Veznice so otekle, izcedek je lepljiv, značilno je tudi srbenje.

VNETJE ROŽENICE (keratitis)
Vnetje roženice je posledica okužbe, lahko pa se pojavi pri površinskih defektih roženice, ki so posledica poškodb, nošenja kontaktnih leč, motenj solznega sistema ali pri izpostavljenosti zrkla ob nepopolnem zapiranju vek.
Značilni simptomi so bolečina in fotofobija (bolečina ob močni svetlobi), solzenje ter občutek tujka.

Neinfekcijski keratitis zdravimo vzročno, površinske poškodbe pa se ob pravilnem vlaženju očesa zacelijo hitro, ponavadi v dnevu ali dveh, tedaj tudi simptomi izginejo.

Infekcijski keratitis
Potek in zdravljenje vnetja roženice, ki je posledica okužbe, je odvisna od povzročitelja. Najpogosteje je okužba virusna ali bakterijska, lahko pa keratitis povzročijo tudi glive in paraziti, predvsem Acanthamoeba.

Bakterijski keratitis
Poleg omenjenih simptomov, je pri bakterijskem keratitisu prisoten tudi gnojni izcedek. Zdravljenje je ponavadi z antibiotičnimi kapljicami, v primeru napredovale infekcije pa je potrebno celo kirurško zdravljenje.

Virisni keratitis
Virusno vnetje roženice povzročajo predvsem posamezni sevi Adenovirusa. V tem primeru se infekcija pojavi ob konjunktivitisu in za zdravljenja veljajo enaka načela, kot pri zdravljenju virusnega konjunktivitisa. Keratitis lahko povzročita tudi Herpes simplex virus in virus Varicella zoster. Zdravljenje je z antivirusnimi zdravili.

VNETJE VEK (blepharitis)
Med vnetji vek je pogost seboroični blefaritis, kjer se na robu vek pojavljajo luske, podobne luskam prhljaja, pogosto je prisotno tudi vnetje veznice. Po navadi je združen s seboroičnim ekcemom lasišča in obrvi. Vzrok so predvsem konstitucijske značilnosti kože, velik vpliv na nastanek in poslabšanje pa imajo tudi zunanji dejavniki (prah, dim, klima).

Kronično vnetje vek se pojavi tudi ob disfunkciji žlez lojnic, imenovanih Meibomove žleze, pri katerih je drenaža zaradi spremenjenih izvodil motena. Pojavijo se solzenje, občutek peska ter zlepljanje vek.

VNETJE ŽLEZ VEK
Vnetje žlez lojnic in znojnic v vekah lahko poteka akutno ali kronično.

Akutno, imenovano hordeolum ali ječmen, je posledica bakterijske infekcije. Je boleče, zdravljenje pa je konzervativno s toplimi oblogami in antibiotičnimi mazili.

Kronično vnetje nastane ob nabiranju izločka Meibomovih žlez. Kaže se kot čvrst, neboleč vozlič v veki, za odstranitev pa je ponavadi potreben ambulantni operativni poseg.

UVEITIS
Uvea je skupno ime za šarenico, ciliarnik in žilnico, uveitis pa pomeni njihovo vnetje. Najpogosteje je vneta šarenica, pogosto ji je pridruženo tudi vnetje ciliarnika, kar imenujemo iridociklitis. V 75 % vnetje poteka akutno, lahko je eno- ali obojestransko, najpogosteje pa so prizadeti mlajši odrasli.

Vzrok
Vzrok so največkrat motnje v imunskem sistemu ali sistemske, predvsem revmatske bolezni, redko je vnetje posledica okužbe.

Simptomi
Pacienti občutijo topo bolečino v očesu in čelnem predlu, oko je pordelo, se solzi, ob močni svetlobi je prisotna bolečina, vid lahko postane zamegljen zaradi vnetnih celic in proteinov v prekatni tekočini med šarenico in roženico. Znotrajočesni tlak lahko naraste, tedaj govorimo o sekundarnem glavkomu.

Zdravljenje
V primeru, da vnetje ni posledica infekcije, je zdravljenje protivnetno s kortikosteroidi, v redkih primerih infekcije pa antibiotično. Tudi če začnemo z zdravljenjem dovolj zgodaj, se iritis pogosto ponovi, vendar se v največ primerih bolezen končno popolnoma pozdravi.