Dermatologija

Glivične okužbe nohtov


Kaj je glivična okužba nohtov?
Glivična okužba se lahko pojavi na enem ali večih nohtih. Pogostejša je pri starostnikih ter pri osebah z oslabljeno imunostjo, sladkorno boleznijo, boleznimi žil, prekomernim potenjem, imunsko pomanjkljivostjo in poškodbami nohtov zaradi športa ali tesne obutve. Nohti so običajno nesimetrično prizadeti.

Vsaka zadebelitev nohta oz. sprememba nohta ni vedno infekcija z glivicami, saj je ta pogosta tudi pri poškodbah (hoja po hribu navzdol, ali pri športu). Tudi pri takih poškodbah se noht dvigne, zadebeli in deformira, pa tudi lušči. Poleg tega kažejo podobno klinično sliko tudi razne bolezni kot je recimo luskavica.
Nohti so lahko prizadeti tudi zaradi revmatske bolezni, motnje prekrvavitve, pomanjkanje vitaminov in mineralov. V teh primerih seveda ne pomaga nobena terapija proti glivicam.

Glivično okužbo nohtov nog običajno povzročijo dermatofiti. Včasih je prisotna tudi glivična okužba kože stopal, ki se kaže z drobnim luščenjem, včasih pa tudi s pordelimi in srbečimi predeli kože. Noht je običajno najprej belo ali rumeno razbarvan in rahlo privzdignjen na prostem robu. Nezdravljena okužba se pogosto širi proti narastišču nohta in povzroči zadebelitev nohta, njegovo lomljivost, lahko tudi občutek bolečine. Okužba z dermatofiti se lahko prenese iz stopal na roke.

Glivično okužbo nohtov rok pa najpogosteje povzročijo kvasovke. Pogosteje imajo težave osebe, ki imajo roke izpostavljene vlagi. Zaradi okužbe s kvasovkami se najprej okuži obnohtje, nato pa še priležni del nohta.

Ali je glivična okužba nohtov nevarna?
Okužba nohtov z glivicami je infekcija, to pomeni, da gre za nalezljivo vnetje. Okužba se lahko širi na druge dele kože in tudi na druge ljudi, ki pridejo v stik z okuženo osebo. Izgled nohtov ni samo estetski problem, temveč je to bolezen, ki jo je potrebno zdraviti.

Zdravljenje


  • V zgodnji fazi okužbe lahko uporabimo za zdravljenje protiglivični lak za nohte, ki ga je običajno potrebno uporabljati od 4 do 12 mesecev.

  • Klasično zdravljenje glivične okužbe nohtov večinoma poteka s protiglivičnimi tabletami ali kapsulami (sistemsko zdravljenje) in traja nekaj mesecev. Zdravilo se nakopiči v nohtu in lahko učinkuje še več mesecev po zaključenem prejemanju. Učinek zdravljenja se pokaže šele med rastjo nohta. Nov noht raste počasi iz baze in ima normalni izgled šele po 6 do 12 mesecih.

  • Ker je pri sistemskemu zdravljenju potrebna previdnost zaradi možnih interakcij z drugimi zdravili (zlasti pri starejših), se pri zdravljenju glivične okužbe nohtov v zadnjem času uporablja tudi laser.


Lasersko zdravljenje glivičnih okužb s sistemom Nd: YAG laser Candela Medical omogoča hitro, učinkovito, neinvazivno odstranjevanje glivic brez nevarnih stranskih učinkov. Z lasersko energijo termično uničimo glivice, ki povzročajo okužbo nohtov.

Cilj terapije je, da noht v 6-12 mesecih v celoti preraste. Prvi rezultati so vidni po nekaj mesecih. Glede na izraženost bolezni, je včasih terapijo na osnovi pregleda dermatologa potrebno tudi kombinirati z zdravili ali v izjemnih primerih s kirurškimi tehnikami.

Da dosežemo popolno uničenje glivic je potrebno postopek ponoviti povprečno 5 krat v eno tedenskih intervalih. Po treh mesecih je potrebna kontrola in če glivična okužba tretiranega nohta takrat še vztraja ponovno opravimo celoten postopek. Redna terapija skupaj s sprotno pedikersko nego in oskrbo nohta privede do izboljšanja in ozdravitve.

Za zravavljenje glivične okužbe kože stopal in rok se običajno zadovoljivo uporabljajo protiglivične kreme.

Koliko časa traja zdravljenje?
Zdravljenje glivične okužbe nohtov je dolgotrajno, ker je okužba trdovratna in ker nohti rastejo počasi. Da preraste noht vso dolžino, potrebuje na roki skoraj leto dni, na nogi pa lahko več kot leto. Pri zdravljenju je pomembna vztrajnost in doslednost upoštevanja navodil zdravljenja. Pomembno je tudi, da zdravljenje začnemo čim prej, ko površina obolelega nohta še ni velika.

Ali se lahko glivična okužba nohtov ponovi? 
Glivična okužba nohtov se lahko ponovi. Vzrok je zagotovo ta, da se nismo zdravili dovolj dolgo oziroma do popolne ozdravitve nohta ali pa da smo se znova okužili.

Kaj morate storiti, če pazite nenavadne spremembe na nohtih?
Čimprej obiščite specialista dermatologa, ki bo potrdil diagnozo in izključil druge bolezni in vam svetoval zdravljenje.
Med zdravljenjem in na splošno morate vzdrževati stopala bolj suha, nohte pa kratke. Nosite bombažne nogavice in zračno obutev iz naravnih materialov, saj toplo in vlažno okolje omogoča razrast glivic.  Potrebno je razkuževati tudi obutev in površine, kjer smo hodili bosi in kjer lahko pride do širjenja okužbe. Nujno moramo razkuževati pripomočke, ki jih uporabljamo za striženje in nego nohtov.
Na kopališčih in drugih javnih površinah ne hodite bosi. Uporabljajte lastne brisače. Perilo je treba oprati na najmanj 60° C.