Estetika

Dlake

trajna odstranitev dlak
Kaj je trajna odstranitev oz. trajno zmanjšanje dlak?
Elektroliza, ki jo dosežemo z radiofrekvenčnim postopkom, je trenutno edini postopek, ki ga je ameriška organizacija FDA označila kot postopek, ki trajno odstrani dlake. Vsi ostali sistemi (fotoepilacija z laserji, IPL,..) lahko omogočijo dolgotrajno zmanjšanje dlak, kar pomeni da se z več tretmaji za daljši čas (ob idealnih pogojih kot je svetla koža-temne dlake) odstrani dlake. To pomeni, da je izraščanje dlak po teh postopkih na določenih predelih še možno ali v obliki bolj nežnih dlačic ali pa manjšega števila dlak.

Študije kažejo, da je učinkovitost terapije boljša, če uporabljamo kombinacijo različnih aparatur. Druga prednost uporabe več tipov aparatur je tudi, da pri nekaterih določen tip aparature ni preveč uspešen, ko pa opravimo terapijo z drugim, pa je učinkovitost dobra. V našem Centru uporabljamo več tipov aparatur.

Kaj dosežemo z fotoepilacijo (laserskimi postopki)?
Laserski žarek selektivno razpozna pigment v dlačici, se v pigmentu (melaninu) absorbira in toplotno uniči dlačico. Laser deluje na mešiček dlačice v anageni fazi (obdobju aktivne rasti dlačice), ko je dlaka občutljivejša za toploto. Rastni cikel dlačic po telesu je različen, odvisen od dela telesa. Svetlobni žarek laserja določene valovne dolžine, ki se absorbira v pigmentu lasnega mešička po sistemu selektivne termolize, dovoljuje uničenje najglobljih foliklov dlačic in ne poškoduje kože temveč celo ugodno deluje na vnetje dlačnega mešička oz. vraščene dlake. Podobno delujejo tudi IPL naprave le, da ne delujejo tako globoko. Terapijo štejemo za dobro, če uničimo do 70% dlačnih mešičkov. To se v realnosti kaže kot zelo dober rezultat, saj je poraščenost na določenih predeli komaj vidna ali pa je ni videti. To pomeni, da z aparaturami, lahko uničimo dlačne mešičke (terminalnost) oz. dosežemo, da tisti ki preživijo postanejo drobni in proizvajajo dlačice, ki so drobne, brez pigmenta in jih komaj vidimo.

Koliko postopkov je potrebnih?
Število potrebnih tretmajev se med posamezniki razlikuje. Da zagotovimo trajno zmanjšanje dlak je potrebno postopek laserske depilacije večkrat ponoviti, da laser deluje na vse dlačice v fazi rasti. V povprečju je na telesu istočasno v fazi rasti približno 10 do 20% dlak. Ostale so v fazi mirovanja ali izpadanja in jih laser ne more uničiti. Običajno so rezultati najboljši, število tretmajev pa najmanjše, čim bolj so dlačice temne ter polt svetla. Temna polt in svetle dlačice dajejo slabše rezultate. Večinoma je v povprečju potrebnih vsaj 6 tretmajev. Pri svetlejših dlačicah (svetlo rjavih) pa tudi več.

Kasnejši tako imenovani vzdrževalni tretmaji so smiselni, saj na ta način lahko uničimo še tiste mešičke, ki so si od predhodne terapije opomogli. Kako pogosto je vzdrževanje je spet odvisno od posameznika do posameznika. V začetku mogoče 2 krat letno, kasneje pa lahko le 1 krat na leto ali celo vsakih nekaj let. Po nekaj vzdrževalnih terapijah pri nekaterih nadaljevanje ni več potrebno, ker dlake ne rastejo več.
Pri posameznicah, ki imajo sindrom policističnih jajčnikov, so dlake bolj “trdovratne” in se hitreje in pogosteje opomorejo, zato je potrebno večje število tretmajev. Pri nekaterih (3-5% ljudi) laserska epilacija ne dosega rezultatov.

Ali so postopki varni?
Tako kot vsaka terapija, imajo lahko tudi aparature za odstranjevanje dlak nekaj stranskih učinkov, vendar so varni in nimajo dolgoročnih posledic na zdravje. V bistvu so laserji le svetlobni žarek določene valovne dolžine in ne proizvajajo sevanja ali kemičnih substanc.
Najpogostejše nevšečnosti terapij so občutljiva, pordela in otečena koža, podobna kot pri blagi sončni opeklini opekline. Drugi nezaželeni stranski učinki so redki, lahko pa nastanejo opekline, mehurji, spremembe pigmentacije kože, izbruh herpesa,..
Če boste upoštevali navodila pred terapijo in po njej, boste tveganje neželenih učinkov zmanjšali na najmanjšo možno raven.
Pri teh terapijah je potrebno biti tudi pozoren na posameznike, ki jemljejo nekatera zdravila (npr. isotretinon,…). Le ta lahko pod vplivom svetlobnih žarkov povzročijo določene reakcije na koži.

Kako izgledamo po postopku?
Po terapiji se lahko zelo hitro vrnete k svojim običajnim aktivnostim, koža bo mogoče rožnata oziroma rdeča. Popolnoma se normalizira v 12-24 urah. Nujen je nanos kreme z zaščitnim faktorjem. Na obrazu se lahkouporabi mineralni make-up.

Kaj je pomembno pred fotoepilacijo?
Dlačice morajo biti pred postopkom obrite.
Ne pulite, voskajte, depilirajte dlak. Dlake naj ne bodo izpostavljene elektrolizi 6 tednov pred tretmajem z laserjem.
Izogibajte se UV žarkom na predelih, ki bodo tretirani 4 tedne pred postopkom. Izogibajte se samoporjavitvenim tehnikam na predelih, ki bodo tretirani 4 tedne pred postopkom.
Če ste uporabljali zdravilo na bazi isotretinona v zadnjih 6 mesecih, se postopek ne opravlja.

Kaj je pomembno po fotoepilaciji?
Po postopku se lahko pojavi rdečica in oteklina, ki lahko zgleda tudi kot sončna opeklina.
Ne uporabljajte dražljivih sredstev na tretiranih predelih (glikolne kisline, retinoidov,…) 7 dni po postopku.
Na tretiranih predelih uporabljajte vsaj 6 tednov po postopku UV zaščito 50 +.
Tretiran predel ne drgnite in si ga samo nežno umivajte ampak ne z vročo vodo.
Po tretiranju predela pazduh vsaj 24 ur ne uporabljajte dezodorantov oz. antiperspirantov.

Kdaj se ne dela?
Postopkov ne delamo ob obstoječih vnetjih na predelu posega, pri dlakah, ki rastejo iz pigmentnih znamenj, brazgotin, bradavic, v primeru nosečnosti in dojenja, v primeru ponavljajočega se herpes simplexa na mestu tretiranja, na koži s tatuji in permanentnim make-upom, na koži, ki je nagnjena h tvorjenju keloidnih brazotin.