Okulistika

Operacije oči


OPERACIJA SIVE MRENE  I  ODPRAVA DIOPTRIJE  I  AKUTNI GLAVKOM  I  KRONIČNI GLAVKOM  I  ZDRAVLJENJE KERATOKONUSA  I  ESTETSKA OKULOPLASTIČNA KIRURGIJA

V zadnjih desetletjih so se na področju očesne kirurgije zgodile velike spremembe.
Zelo velik preskok je pred desetletji doživela kirurgija na področju zdravljenja sive mrene – preskok iz starih tehnik, s katerimi se je samo odstranilo staro očesno lečo, na operacije sive mrene s pomočjo fakoemulzifikacije in drugih tehnologij.

Novosti so tudi na področju kirurškega zdravljenja glavkoma – od klasičnih operacij (trabekulektomija) do laserskih (trabekuloplastika), vstavljanja drenažnih implantov do globoke sklerektomije-viskokanalastomije.

Na tem mestu je potrebno poudariti, da so se v zadnjih letih bliskovito pomnožile operacije za kirurško korekcijo refrakcijske napake očesa, saj je tehnologija na tem področju zelo napredovala. Pacienti, ki nosijo očala oz. kontaktne leče že zelo dobro poznajo možnosti, ki jih je prinesla laserska tehnologija in novejše kirurške tehnike. Do najboljšega vida smo pomagali že veliko slovenskim in tujim pacientom, ki pripomočkov za vid ne potrebujejo več.

Zelo velik napredek so omogočile tudi izboljšave pri zdravljenju roženičnega keratokonusa. V zadnjih letih se je začela za zdravljenje keratokonusa uporabljati t.i. tehnika UV corneal crosslinking, pri čemer gre za križno vezavo roženičnega kolagena z riboflavinom in UVA žarki.

Za konec naj omenimo še okuloplastično kirurgijo, ki pa ni nič manj napredna kot ostala področja v oftalmologiji. Od klasičnih operacij ektropija in entropija, opravljamo tudi kirurško zdravljenje ksantelazem ali sodobnejše z Er-Yag laserjem.