Okulistika

Operacije oči


OPERACIJA SIVE MRENE  I  ODPRAVA DIOPTRIJE  I  AKUTNI GLAVKOM  I  KRONIČNI GLAVKOM  I  ZDRAVLJENJE KERATOKONUSA  I  ESTETSKA OKULOPLASTIČNA KIRURGIJA

V zadnjih desetletjih so se na področju očesne kirurgije zgodile velike spremembe. Zelo velik preskok je pred desetletjema doživela kirurgija na področju zdravljenja sive mrene – preskok iz starih tehnik, s katerimi se je samo odstranilo staro očesno lečo, na operacije sive mrene s pomočjo fakoemulzifikacije.

Novosti so tudi na področju kirurškega zdravljenja glavkoma – od klasičnih operacij (trabekulektomija) do laserskih (trabekuloplastika), vstavljanja drenažnih implantov do globoke sklerektomije-viskokanalastomije.

Na tem mestu je potrebno poudariti, da so se v zadnjih letih bliskovito pomnožile operacije za kirurško korekcijo refrakcijske napake očesa, saj je tehnologija na tem področju zelo napredovala. Pacienti, ki nosijo očala oz. kontaktne leče že zelo dobro poznajo možnosti, ki jih je prinesla laserska tehnologija in že zelo veliko je tudi slovenskih pacientov, ki pripomočkov za vid ne potrebujejo več.

Kot zadnje, a zato nič manj pomembno, naj omenimo pomembno novost pri zdravljenju roženičnega keratokonusa. V zadnjih letih se je začela za zdravljenje keratokonusa uporabljati t.i. tehnika UV corneal crosslinking, pri čemer gre za križno vezavo roženičnega kolagena z riboflavinom in UVA žarki.

Pri okuloplastični kirurgiji opravljamo operacije ektropija in entropija, ksantelazem z Er-Yag laserjem ali kirurško.