Estetika

Maščobne obloge

odstranjevanje maščobne obloge
LIPOCONTRAST®

Kaj je Lipocontrast®?
To je termo kontrastna kriolipoliza, ki je novost zadnjih let v estetski medicini. S trojnim termalnim šokom, ki ga povzročimo maščobnim celicam, se utekočini maščoba, se kristalizira in tako se uničijo maščobne celice. Nekatere takoj (z apoptozo), ostale pa se odstranijo v nekaj tednih.

Je patentirana inovativna tehnologija na področju neinvazivnih postopkov za zmanjševanje maščobnih oblog, ki so odporne na dieto in telovadbo.

S termalnim šokom začnete izgubljati maščobo brez kirurških posegov in igel, posebnega okrevanja ni, rezultati pa so dolgoročni.

Z Lipocontrastom® oz. termalno kontrastno kriolipolizo lahko uničimo maščobne celice na: trebuhu, bokih, hrbtu, zadnjici, stegnih, kolenih, rokah, na podbradku in v pasu. S postopkom ne poškodujemo okoliških tkiv, deluje samo na maščobne celice.

Kdo je primeren kandidat za Lipocontrast®?
Lipocontrast® je posebej razvit za tretiranje lokaliziranega maščobnega tkiva. Postopki niso primerni za osebe s prekomerno telesno težo in generalizirano maščobo. Najboljši rezultati so pri osebah, ki imajo lokalizirane maščobne obloge.

Katere so prednosti Lipocontrast® postopka pred običajno kriolipolizo (zamrzovanje maščobnih celic)?
– 30 % boljši rezultati, saj s postopki Lipocontrast® uničimo več maščobnih celic.
– Rezultati so vidni hitreje.
– Trojni termalni šok (vroče/hladno/vroče) hitreje pripelje do rezultatov kot samo zmrzovanje maščobnih celic.
– 80 % končnega rezultata je vidno že po 20 dneh, postopek je učinkovit tudi na fibrozni maščobi, pri postopku se uporablja zamo gel, brez zaščitnih membran.

Kako poteka postopek Lipocontrast®?
Med postopkom, ki traja eno uro počivate v udobnem položaju. Na področje, na katerem odstranjujemo maščobne obloge, nanesemo gel in postavimo en oz. dva aplikatorja. Vakuum, ki ga ustvarja aplikator, lahko občutite kot vlečenje ali blago ščipanje. To neugodje hitro mine. Mnoge stranke med postopkom berejo ali počivajo. Večina se po postopku vrne k vsakodnevnim aktivnostim. Na tretiranem področju lahko pride do rdečine, modrice, otekline ali odrevenelosti, kar po nekaj urah, največ par dnevih izgine.

Koliko postopkov je potrebnih?
Trojni termalni šok (vroče, hladno, vroče) sproži uničenje maščobnih celic, ki jih nato telo na povsem naraven način in trajno odstrani. Koža in preostala maščoba se prilagodita zmanjšanju volumna, kar izboljša telesno definicijo na področju izvajanja postopka. S postopkom zmanjšamo maščobo na tretiranem področju za najmanj 30 %. Po treh tednih bomo opazili 80 % končnega rezultata. Končni rezultat pa je običajno viden po 3 mesecih. Odvisno od tretiranega predela je potrebno postopek za dosego želenega cilja ponoviti od 1 do 3 krat. Na istem predelu se lahko postopek ponovi po 4 tednih.
V našem Centru kombiniramo tretmaje LPG Endermologie s tretmaji Lipocontrast in aktivno gimnastiko HyperVibe. Paket LIPOLPG združuje 6 LPG postopkov, 2 postopka Lipocontrast in 6 vaj HyperVibe.

So rezultati trajni?
Maščobne celice, ki so uničene in presnovljene, se ne obnovijo več in zato so rezultati, ki jih dosežemo z Lipocontrastom® trajni. Če upoštevamo zdrav način življenja in ne pridobivamo več na telesni masi, da ne povečamo volumna preostalih maščobnih celic, bomo s svojim videzom trajno zadovoljni.

INJEKCIJSKA LIPOLIZA

Kaj je injekcijska lipoliza?
Injekcijska lipoliza je postopek, s katerim se lahko znebite maščobnih oblog, ki so odporne tako na dieto kot na telovadbo.
Z njo se lahko znebite manjših ali srednje obsežnih maščobnih oblog. S pomočjo injekcijske lipolize lahko izboljšamo rezultate po liposukciji, dodatno odstranimo manjše maščobne obloge, zgladimo stopničke, bunčice in vdolbinice. Z uporabo pravilne tehnike injiciranja lahko dosežemo tudi dobre rezultate pri celulitu, saj ko se maščobne celice raztopijo, se skrči tudi koža, njena površina pa postane bolj gladka in napeta.

Injekcijska lipoliza ni postopek s katerim boste shujšali. Vendar pa je tudi pri debelosti injekcijska lipoliza lahko uspešna kot pomožna metoda, poleg ustrezne prehrane in telesne dejavnosti, za odpravljanje težav na manjših specifičnih področjih telesa. Injekcijske lipolize ne opravljamo pri otrocih, nosečnicah in doječih materah ter pri ljudeh z nekaterimi redkimi boleznimi.

Na katerih področjih lahko opravimo zdravljenje z injekcijsko lipolizo?
• podbradek
• lica
• maščobni mešički pod očmi
• vrat
• nadlakti
• trebuh
• dojke (pri moških)
• boki
• “ljubezenski ročaji” – maščoba na bokih pri moških
• stegna – zunanja in notranja stran
• zadnjica
• “jahalne hlače”
• “zamaščena” kolena
• hrbet
• celulit

Ali je potrebno terapijo večkrat ponoviti?
Praviloma so za vsako področje potrebne 2-4 terapije vsakih 4-8 tednov, da uspešno dosežemo zastavljeni cilj. Po 2-3 terapijah je večina pacientov z razultatom zelo zadovoljnih.

Kako poteka terapija?
Pred terapijo se z zdravnikom pogovorite o svojih željah in pričakovanjih ter predvidenem uspehu. Zdravnik ugotovi, ali je postopek za vas primeren in priporočljiv ter vam ustrezno svetuje.
Prvo terapijo lahko opravite že ob prvem obisku. V tretirano področje se z več manjšimi vbodi vbrizga zdravilo, ki topi maščobo. Večina pacientov postopek opiše kot nekoliko neprijeten, ne pa izrazito boleč. Kožo na mestu vbodov lahko tudi predhodno anesteziramo z anestetično kremo. Že v naslednji uri po injekcijski lipolizi pride do začetne reakcije v smislu rdečine, otekline, srbečice in občutka toplote. Večina pacientov jo opiše kot zmerne intenzitete in ni tako moteča, da zaradi nje ne bi mogli delati. Reakcija se v naslednjem dnevu stopnjuje, pod kožo se pojavijo zatrdline. Reakcija se nato umirja. Podkožne zatrdline se dokončno raztopijo po največ 8 tednih. Končni rezultat lipolize ne vključuje le raztopljene maščobe, pač pa tudi bolj napeto kožo zaradi nove sinteze kolagena. Ta učinek je postopen in se pokaže v naslednjih 6 mesecih.

Ali se z lipolizo trajno odstrani maščoba? Kako dolgo trajajo rezultati terapije?
Kolikor je do sedaj znanega, se raztopljene maščobne celice ne obnovijo. To pomeni, da maščobne obloge trajno odpravimo. Če se po posegu ne zredimo, bi moral tudi uspeh lipolize ostati stalen.

Katere so prednosti injekcijske lipolize?
Z injekcijsko lipolizo dosežemo trajno zmanjšanje maščobnih oblog, zlasti na mestih, ki jih ne moremo zmanjšati z dieto ali telovadbo. Zdravljenje ni povezano z velikimi neprijetnostmi ali dolgim okrevanjem in je razmeroma hitro. Pacienti ne potrebujejo posebnih priprav pred niti po posegu. Bolniške odsotnosti ne potrebujejo, razen morda če se zdravljenje opravi na obrazu.

Kako naj se odločim, ali je zame primernejša injekcijska lipoliza ali liposukcija?
Dolga leta je bila liposukcija edini način odstranjevanja nakopičene maščobe. Zdaj je z injekcijsko lipolizo možno odstraniti manjše skupke maščobe z minimalnim poseganjem v telo in z minimalnim stresom za telo. Glavna razlika je v tem, da je injekcijska lipoliza neoperacijska/nekirurška metoda zdravljenja, medtem ko je liposukcija kirurški poseg. Z liposukcijo se lahko v enem posegu odstrani veliko količino maščevja. Injekcijska lipoliza pomeni počasnejšo spremembo telesne oblike, tako da se lahko pacienti počasi, tekom več mesecev, navadijo svoje nove podobe. Injekcijska lipoliza je tudi idealna metoda terapije po liposukciji za odstranitev morebitne preostale maščobe in učvrstitve okolišnje kože.

Kako boleč je postopeki injekcijske lipolize?
Podkožje, kamor injiciramo zdravilo pri injekcijski lipolizi, je slabo oživčeno, zato injekcije niso zelo boleče. Pacienti občutijo, ko igla kožo prebode, v prvih dveh urah pa blag do zmeren občutek srbenja in pečenja. Če je bolečina po postopku prehuda, lahko pacient vzame protibolečinske tablete.

Kakšni so stranski učinki injekcijske lipolize?
Takoj po zdravljenju se lahko pojavi oteklina, občutljivost na dotik ter rdečina in/ali srbenje, kar lahko traja 2-4 dni. Pojavijo se lahko zatrdline pod kožo, ki izginejo v naslednjih 2-6 tednih. Na splošno ima terapija malo neželenih učinkov. Injekcijska lipoliza ni primerna za mladostnike in otroke, nosečnice in doječe matere ter pri nerakterih redkih hudih boleznih.

LASERSKA LIPOLIZA

Kaj je?
Laserska lipoliza je čedalje bolj priljubljen način zdravljenja celulita in lokaliziranih maščobnih oblog. Z lasersko lipolizo se lahko znebimo manjših lokaliziranih maščobnih oblog, rezistetnih ob hujšanju, npr. na podbradku, nadlakteh, kolenih, notranji strani stegen,« jahalne hlače« na zunanji strani stegen,….le teh se sicer lahko lotimo tudi s klasično liposukcijo, vendar je po takem posegu več modric, otekline, koža pa ostane ohlapna.

Pri laserski liposukciji pa se žilice skoagulirajo, zato je manj krvavitve in otekline. Poleg tega toplota skrči obstoječa kolagenska vlakna v koži in hkrati stimulira nastajanje kolagenskih in elastičnih vlaken. Na ta način dosežemo tako imenovani« lifting efekt«, zatezanje ohlapne kože po opravljeni lipolizi. Ta metoda se še posebno lahko izkaže pri lipolizi stegen, saj se hkrati z topljenjem maščobnih oblog, znebimo tudi celulita.

Kako poteka poseg in kako je po posegu? Sam poseg navadno poteka v lokalni tumescentni anesteziji. Preko milimeterskega reza se v tretirani predel uvede laserska sonda, ki emitira laserski žarek. Le ta selektivno trga membrano maščobnih celic in jih spreminja v oljnato substanco. Le ta se v nekaj tednih izplavi iz organizma, lahko pa jo izsesamo že ob samem posegu. Trajanje posega je odvisno od števila in velikosti tretiranih predelov, navadno pa ni daljše od dveh ur.
Po posegu se navadno do dva tedna nosijo kompresijka oblačila. Nekaj dni po posegu se izogibamo večjim fizičnim aktivnostim, k dnevnim pa se lahko vrnemo že dan po posegu. Priporočljivo je, da se teden dni po posegu na obdelovanih področjih izvaja limfna drenaža oziroma postopek, ki pripomore k boljšemu izplavljanju maščobe in prekrvavitvi (Triactive, LPG).

Zapleti in posledice po laserski liposukciji so redki, predvsem v obliki modric in otekline, še posebno če jo kombiniramo z liposukcijo. Izzvenijo pa v nekaj dneh.
Popoln učinek posega je viden šele po nekaj tednih, saj telo potrebuje toliko časa, da se maščoba izplavi, včasih to traja tudi do 6 mesecev. Če se želimo znebiti bolj obsežnih oblog, poseg lahko ponovimo, vendar šele po 4-6ih mesecih, ko je učinek po prvem posegu dokončen.

Laserska lipoliza ni primerna za odpravo večjih maščobnih oblog oziroma za zdravljenje debelosti. Zelo učinkovita pa je pri maščobnih oblogah , ki se jih ne znebimo tudi ob zelo strogi dieti in jih imajo tudi tisti s sicer vitko postavo. Poleg tega izboljšuje tudi kvaliteto kože, česar pri klasični liposukciji ne moremo trditi. Če imamo realna pričakovanja in smo pripravljeni na končni učinek nekoliko počakati, se borimo poleg maščobnih blazinic tudi z hlapno kožo, bo to vsekakor pravi poseg.

Na kratko o laserski lipolizi
Trajanje posega: 60 – 120 min
Bolečina : zmerna
Anestezija: lokalna
Odsotnost z delovnega mesta: 1 dan
Okrevanje: do 2 tedna izogibanje večjim fizičnim naporom, dnevne aktivnosti takoj