Dermatologija

Odstranjevanje kožnih izrastkovČe imate kožne izrastke, ki vas motijo, jih pri britju pogosto poškodujete ali se vam zatikajo v oblačila, vam jih lahko po pregledu  lahko po pregledu dermatologinja tudi odstrani. Največkrat so to mehki fibromi, seboroične keratoze, virusne bradavice, pigmentna znamenja.

Odstranitev izrastkov z radiofrekvenco v lokalni anesteziji (Ellman Surgitron®)

Največkrat na ta način odstranjujemo mehke fibrome (pecljati kožni izrastki, ki se pogosto pojavijo na vratu in v kožnih gubah),  seboroične keratoze (hrapave kožne spremembe različnih oblik, velikosti in barv (barve kože, rjave do črne), ki so estetsko moteče, lahko srbijo, se vnamejo ter se zatikajo ob oblačila, milije, siringome, sebacealne hiperplazije,…

Postopek odstranitve opravimo že ob pregledu. Gre za natančno metodo, ki malo toplote povzroči le minimalno okvaro okolnega tkiva. Krvavitev je odsotna ali minimalna, saj se krvne žile zaradi vpliva radiofrekvenčnih valov večinoma zaprejo že med odstranjevanjem izrastka.
Šivanje ni potrebno.

Zamrzovanje ali krioterapija s tekočim dušikom 

S to metodo odstranjujemo predvsem virusne bradavice, moluske in aktinične keratoze. Postopek pri katerem uporabimo tekoči dušik opravimo že ob pregledu.

Zamrzovanje traja odvisno od velikosti in debeline kožne spremembe do 20 sekund.
Med postopkom in nekaj ur po postopku se običajno pojavi blažja pekoča bolečina, ki jo večina odraslih oseb dobro prenese. Na mestu postopka se v 30 minutah pojavi rdečina, ki lahko traja več tednov. V nekaj minutah ali urah se lahko razvije oteklina, ki večinoma traja le nekaj ur. Če se pojavi mehurček, kar je zaželjeno, ga sterilno oskrbimo. Poleg zamrzovanja se virusne bradavice lahko zdravijo tudi z drugimi medicinskimi postopki. Pri nas izvajamo tudi lasersko odstranjevanje virusnih bradavic.

Noben medicinski postopek zdravljenja ne zagotavlja ozdravitve virusnih bradavic po enkratni izvedbi postopka. Vse medicinske postopke zdravljenja virusnih bradavic je potrebno ponoviti večkrat – pri dolgotrajni prisotnosti vulgarnih bradavic je čas odstranjevanja lahko primerljiv s časom njihovega opažanja na koži, a tudi pri nedavnem pojavu virusnih bradavic je postopek odstranjevanja pogosto potrebno nekajkrat ponoviti. Ponovitve medicinskih postopkov zdravljenja je potrebno za uspešno odpravljanje virusnih bradavic izvajati dovolj intenzivno (priporočen je pojav mehurja na zdravljeni lokaciji) in v rednih časovnih presledkih od 1 do 4 tednov. Izjemoma so ponovitve medicinskih postopkov dovoljene tudi po daljšem času, če v vmesnem času bolnik sam izvaja dopolnilni terapevtski postopek, ki ga dogovori z zdravnikom.

Kirurška odstranitev ali punch biopsija v lokalni anesteziji s šivanjem

Kirurška odstranitev oz. punch biopsija sta potrebni v primerih odstranjevanja pigmentnih znamenj, ko je sum na kožnega raka ter v primeru ostalih sumljivih kožnih sprememb, ki jih je treba poslati tudi na histološko preiskavo.