Estetika

Starikava koža

Zdravljenje starajoče kože
ZDRAVLJENJE STARAJOČE KOŽE S KOMBINIRANIM POSTOPKOM LIGHT & BRIGHTIN FOTOPOMLAJEVANJE Z MULTIFUNKCIONALNO NAPRAVO NORDLYS™ MULTI -APPLICATION PLATFORM | Candela Medical

Pomlajevanje kože z napravo Nordlys je eno izmed najnaprednejših pomlajevanj starajoče kože, ker platforma združuje tako lasersko kot IPL “medical grade” tehnologijo in omogoča, da na izrazito varen in kontroliran način izvajamo zdravljenje, ki ne zahteva daljšega okrevanja.

Starikava koža je odsev zunanjih in notranjih dejavnikov, ki leta vplivajo na naše telo in seveda kožo. K hitrejšemu staranju kože največ pripomore izpostavljanje UV žarkom.

Pri fotopomlajevanju, ki ga opravljamo s sistemom Nordlys, uporabimo patentiran ozkopasovni filter SWT®, s katerim zdravimo posledice fotostaranja kože – vidne benigne pigmentirane lezije (madeži) ali vidno razpršeno rdečico / vidne teleangiektazije (kapilare).

Ko za zdravljenje uporabimo kombinacijo patentiranega ozkopasovnega dvojnega filtra SWT® in frakcioniran neablativni laser Frax 1550, lahko zdravimo paciente z vidnimi benignimi pigmentiranimi lezijami (madeži) ali vidno razpršeno rdečico / vidnimi teleangiektazijami (kapilare) in z blagimi do zmernimi teksturalnimi kožnimi nepravilnostmi (gubice, široke pore,…) na obrazu, vratu, dekolteju in rokah. S to kombinacijo zdravimo lahko vse znake staranja kože, saj poleg vidnih znakov fotostaranja, posredno spodbujamo celice, ki proizvajajo kolagenska vlakna in medcelične beljakovine, istočasno pa zaviralno učinkujemo na encime, ki razgrajujejo kolagen.

Z večkratnimi ponovitvami dokazano toniziramo kožo in ji s tem damo mladostni videz. Končni učinek je svetlejša, bolj napeta, gladka in mehkejša koža Učinki se začnejo kazati 3 – 4 mesece po laserskem obsevanju. Priporočeno je opraviti več postopkov (od 3-6) v mesečnih intervalih. Učinek po zdravljenju traja najmanj leto dni.

Kako poteka postopek?
Zelo je pomembno, da se vsaj 3 tedne pred postopki ne izpostavljate UV žarkom in ne uporabljate samoporjavitvenih krem. Pred ambulantnim postopkom se koža očisti in namaže s hladilnim brezbarvnim gelom. Med postopkom se na celotno površino obraza (vratu in dekolteja) sproži več svetlobnih pulzov. Med postopkom se lahko občuti blago do močnejšo pekočo bolečino (tudi kot udarec z elastiko), ki pa hitro izzveni. Lahko se pojavi rahla rdečica in srbenje, ki hitro izgineta. Možno je rahlo luščeje in suha koža.
Po postopku se je potrebno izogibati direktni UV svetlobi. Kožo je potrebno intenzivno mazati in zaščititi (visok zaščitni faktor – SPF 50). Madeži, ki se temneje obarvajo, kar je zaželeno, izginejo postopoma. Izogibati se je potrebno peelingom, vročim kopelim, savnanju do 7 dni po tretmaju oz. dokler se predel ne zaceli.

Kdaj se ne dela?
Postopki se opravljajo večinoma izven sezone, ko je povečano UV sevanje in na neporjaveli koži. Postopek ni primeren za nosečnice in doječe matere; ne izvajamo ga ob obstoječih vnetjih na predelu posega, ob akutnih obolenjih.

 

Lasersko zdravljenje kože

LASERSKO ZDRAVLJENJE KOŽE Z LASERJEM Asclepion MCL 31 Dermablate Er-YAG: ABLACIJA IN KOAGULACIJA KOŽE,  FRAKCIONIRANA ABLACIJA IN NEABLATIVNO ZATEZANJE KOŽE
Laser MCL31 Dermablate Er: YAG odstranjuje kožo s stopnjo natančnosti, ki jo je mogoče izmeriti v mikronih. Laserske postopke je mogoče izvesti kot popolnoma ablativne, neablativne ali frakcionirano ablativne. Na ta način lahko zdravnik varno in nežno odstrani najrazlične kožne spremembe na povrhnjici in v usnjici, poleg tega pa tak sistem omogoča tudi učinkovito pomlajevanje kože.

Frakcionirano ablativno zdravljenje kože
Frakcionirano ablativno lasersko zdravljenje kože z Dermablate MCL31 se od starejših metod razlikuje predvsem po izrazitem zmanjšanju stranskih učinkov ter boljši učinkovitosti pri zdravljenju kožnih sprememb, ki nastanejo kot posledica naravnega staranja kože in izpostavljanja UV žarkom (fotostaranje) ter drugim škodljivim zunanjim dejavnikom. Z njim lahko izboljšamo površino kože, zgladimo nekatere gubice in popravimo znake poškodb kože zaradi sonca (pigmentne spremembe kot so starostne lise), zmanjšamo pore, izboljšamo izgled brazgotin in strij… Je varna in zelo učinkovita metoda za odpravljanje in zdravljenje omenjenih težav.

Kaj je lasersko frakcionirano ablativno zdravljenje?
Pri frakcioniranem posegu na nekem predelu ustvarimo veliko število mikroskopsko majhnih poškodb kože. Drobne ranice po posegu navzven skoraj niso opazne. Tako so dnevi po posegu za paciente precej manj neprijetni kot po posegih s klasičnimi ablativnimi laserji. Že tri do štiri dni po posegu,  odvisno od izbranega frakcioniranega laserskega načina-FLN, se lahko ob spretnem minimalnem kozmetičnem prekrivanju vrnete k vsakodnevnim aktivnostim.
Med posegom večina pacientov občuti žareč občutek na koži, kar običajno traja še nekaj ur ali dni po končanem postopku. Koža je od drugega do cca 10 dne rdeča, otečena, različno obarvana in se lušči (odvisno od izbranega postopka). UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože se morate izogibati vsaj 4 tedne po posegu. Po tem morate uporabljati ustrezno zaščitno sredstvo.

Kateri FLN izbrati?
Po pogovoru z zdravnikom se izbere primeren FLN za vsakega posameznika, ki je odvisen od več parametrov: izgled kože, želje pacienta, starost pacienta in prisotnost kolagena v koži, časovne omejitve pacienta,…

Različni načini frakcioniranega laserskega zdravljenja z MCL 31 Dermablade

• C10 LUNCH PEEL LASER (osvežitev in lepši izgled kože)
• C10 + W25 LASER MIX (tonus, osvežitev in lepši izgled kože)


Staranje kože je posledica zmanjšane elastičnosti in čvrstosti kože. Glavni vzrok za to, je manjša aktivnost celic fibroblastov, ki izdelujejo kolagen za čvrstost in elastična vlakna za večjo elastičnost kože. Ob povečanju aktivnosti celic, ki jih lahko vzpodbudimo z laserskimi žarki, se izboljša izgled kože. Postopek C10 oz. kombinacijo z W25 se lahko ponovi večkrat na leto v hladnih mesecih.

• E10 (stimulacija kolagena), E10+W25 (super pomlajevanje) EXPERT LASER

Postopek z laserjem Aesculap Dermablade MCL31 v načinu Expert laser je namenjeno fotoremodelaciji kolagena. Zdravljenje globokih gub, zmanjševanje por, koža prizadeta zaradi aken. Energija, ki jo laser seva, se absorbira v hemoglobinu, povzroči zlepljenje najmanjših žil v koži, kar se zazna kot poškodba kože. Fibroblasti se aktivirajo, zgradijo nove žile s čvrstejšim kolagenom. Končni rezultat je gladka koža, manjše pore – izboljša se čvrstost kože, ten in tekstura.
Po postopku se ne umivajte po tretiranem predelu vsaj 12 ur. Po posegu je koža otečena, nekaj dni pordela (3-6 dni), v obsevanih predelih je občutek toplote. Koža zateza in se lahko obarva. Po nekaj dneh se začne luščiti. Pod njo je vidna rožnata koža. V obsevanih predelih imate nekaj dni občutek toplote, mogoče se občuti rahlo zbadanje. Po postopku je potrebno kožo mazati s priporočeno kremo večkrat na dan vsaj dokler je koža rdeča. Ob tem se dodatno kožo vlaži z vlažilno kremo. Nujna je stalna 100 % zaščita pred UV žarki.
Za čim boljši učinek svetujemo 3 obiske v 4 tednskih intervalih. Rezultati so takojšnji in progresivni, optimalno izboljšanje pa je običajno vidno v 2 do 3 mesecih. V tem času poteka celjenje kožnih struktur in proizvodnja novega kolagena, ki nadomesti poškodovano tkivo oz. kožo zdravkhenje z laserjem.

• N10 (površinske gube, tanka, pergamentna, suha koža) STANDARD LASER

Koža je sestavljena iz treh plasti: povrhnjice ali epidermisa, usnjice ali dermisa in subdermisa ali podkožja. Povrhnjica ščiti telo pred zunanjimi vplivi, usnjica vsebuje kožne priveske kot so dlačice, znojnice.., podkožje služi kot toplotna zaščita telesa. Eden od osnovnih vzrokov staranja kože je zmanjšana aktivnost fibroblastov in vezivnega tkiva ter zmanjšana napetost in debelina kolagenskih vlaken v papilarni plasti usnjice.
N10 je laserski poseg, pri katerem se ostrani povrhnjica in delno usnjica. V tednu dni zraste nova povrhnjica. Poškodba kože, ki nastane, spodbudi aktivnost celic k izdelavi kolagena. Z nastankom novega kolagena je koža bolj napeta in elastična.
Po postopku se ne umivajte po tretiranem predelu vsaj 12 ur. Po posegu je koža otečena, nekaj dni pordela (do 10 dni), v obsevanih predelih je občutek toplote. Koža zateza in se lahko obarva. Po nekaj dneh začne luščiti. Pod njo je vidna rožnata koža. V obsevanih predelih imate nekaj dni občutek toplote, mogoče se občuti rahlo zbadanje. Po postopku je potrebno kožo mazati s priporočeno kremo večkrat na dan vsaj dokler je koža rdeča. Ob tem se dodatno kožo vlaži z vlažilno kremo. Nujna je stalna 100 % zaščita pred UV žarki.
Za čim boljši učinek svetujemo 3 obiske v 4 tednskih intervalih. Rezultati so takojšnji in progresivni, optimalno izboljšanje pa je običajno vidno v 2 do 3 mesecih. V tem času poteka celjenje kožnih struktur in proizvodnja novega kolagena, ki nadomesti poškodovano tkivo oz. kožo zdravljene z laserjem.

• N25 (intenzivno zatezanje kože) INTENSIVE LASER

Pri ablativnem frakcioniranem zdravljenju v načinu N25 se odstrani povrhnjica, v globjih plasteh kože pa nastanejo mikropoškodbe, ki spodbudijo delovanje fibroblastov in nastanek novega kolagena. Rezultat je na izgled mlajša koža, brez pigmentacij, gub. Povrhnjica se obnovi v enem tednu po posegu, v tem času koža potrebuje posebno nego, to je večkratno dnevno izpiranje kože s sterilno tekočino in uporabo posebnih mazil. Po postopku se ne umivajte po tretiranem predelu vsaj 12 ur. Rdečica na obsevanih predelih je lahko prisotna še več tednov po posegu. Ker je odstranjena zaščitna plast kože, je v primerih, ki jih določi zdravnik, potrebno po posegu jemati antibiotik. V primeru okužbe z virusom herpesa tudi protivirusna zdravila. V določenih primerih je potrebno opraviti več kot en poseg za željeni učinek. V tem primeru se postopek ponovi po 3 – 9 mesecih.

Neablativno zatezanje kože
Erbijev pulz lahko spremenimo, da postane topel (Thermal mode) in ga uporabimo za segrevanje tkiva, brez ablacije v namene stimulacije nastanka novega kolagena in skrčenje že obstoječega. Končni rezultat je bolj gladka koža, zmanjšane pore, koža ima boljšo teksturo, je bolj napeta in elastična. S posegom ne povzročimo poškodb povrhnjice kože, zato tudi ni potrebno okrevanje in takoj se lahko vključite v dnevne aktivnosti. Za čim boljši učinek svetujemo vsaj 3 obiske v 4 tednskih intervalih. Učinki terapije se pokažejo 2 tedna po postopku, izgled kože oziroma učinki zdravljena so vidni do enega leta po terapiji, kar je odvisno od starosti pacienta in količini priotnosti kolagenskih vlaken v koži.

Površinska ablacija in koagulacija kože
Ablativno lasersko zdravljenje kože z Dermablate MCL31 omogoča nadzorovano ablacijo povrhnjih plasti tkiva (nekaj deset µm debelo epidermalno plast kože) in ga uporabljamo za izboljšanje videza posameznih gub oz. za odstranjevanje benignih pigmentiranih in nepigmentiranih kožnih sprememb; seboroične keratoze, aktinične keratoze, plane bradavice, siringome, ksantelazme, lentige, dermatofibrome,..

Celjenje kože po teh postopkih zavisi od posameznika, saj vsaka oseba zdravi drugače. Zelo pomemben je tip kože (kriterij po Fitzpatricku). Rdečelasi pacienti s svetlejšo kožo imajo običajno dolgotrajno vnetno fazo, tako bo njihova koža daljše obdobje tudi rdeče obarvana.

Po teh postopkih je pri večini pacientov koža po postopku otečena, pekoča, v 14 dneh se rdečica spremeni v roza zabarvanost, v mesecu dni postane svetejše roza. V naslednjem mesecu začne roza zabarvanost izginjati. Lahko se pojavijo madeži na roza področjih. Po približno 4 mesecih se roza zabarvanost spremeni v barvo kože. Pri nekaterih pacientih, odvisno od kože, pa lahko ostane roza zabarvanost kože tudi od 6-8 mesecev.

Bistvenega pomena v obdobju zdravljena kože so kakovostna nega kože in večmesečna neizpostavljenost soncu.

POSTOPEK BRIGH&SMOOTH

Kaj je postopek Bright&Smooth?

Je hibridni postopek z uporabo dveh laserskih sistemov za učinkovito zdravljenje in pomlajevanje kože. Bright&Smooth združuje frakcionirani ablativni in neablativni laser, katerih valovne dolžine ciljajo na zgornjo plast vaše kože in tkivo, ki je globlje pod površjem kože.

Postopek lahko uporabljamo na obrazu, vratu, dekolteju, lahko pa se uporablja tudi na rokah.

Za koga so postopki primerni?

Hibridni laserski postopek zdravi različne težave na površju kože, vključno z vidnimi znaki staranja in poškodbami zaradi sonca (hiperpigmentacija in druge vrste zabarvanja), neenakomeren ten kože, drobne gubice in težave s teksturo kože.

Hkrati segreva tudi tkivo pod površjem, tako sproži naravni odziv telesa na celjenje in spodbuja proizvodnjo novega kolagena za bolj čvrsto in sčasoma bolj gladko kožo. Čeprav lahko blago izboljša tonus kože ti postopki niso namenjeni zdravljenju globokih gub ali zategovanju kože.

Kakšne so prednosti in slabosti tega postopka?

Prednosti
V enem samem postopku dobite prednosti neablativnega in ablativnega laserja, s čimer izboljšate epidermalno in dermalno plast kože. Po postopku boste imeli samo nekaj dni nekaj rdečice in otekline.
Začetne rezultate, mladosten sijaj in bolj enakomerno kožo, boste lahko videli že po prvem postopku. Dolgoročni rezultati so vidni v šestih do osmih tednih, ko začnete opažati izboljšave v teksturi vaše kože in por. Rezultati zdravljena lahko trajajo tudi leto ali dve seveda ob najboljši negi in nujni zaščiti pred UV sevanjem.

Slabosti
Sam laserski postopek ni toliko boleč, ker se pred postopkom nanese anestetično kremo, so ma možne bolečine in občutek toplote po postopku.

Po postopku je koža lahko tudi teden dni rdeča, otekla in se lušči. Kljub temu lahko v tem času opravljate vsakodnevne dejavnosti, razen delo ko ste izpostavljeni UV sevanju.

Kaj morate upoštevati pred postopki Bright&Smooth?

Vsaj dva tedna pred postopkom se izogibajte izpostavljanju soncu in kakršnemu koli sončenju, vključno s samoporjavitvijo.

Na predelu zdravljenja ne uporabljajte voska, pincete ali kreme za odstranjevanje dlak

Če ste nagnjeni k herpesu, to sporočite zdravnici, ki bo opravila postopek, saj vam lahko predpiše protivirusna zdravila za zmanjšanje tveganja za izbruh.

Teden dni pred zdravljenjem prenehajte uporabljati izdelke za nego kože z aktivnimi sestavinami, kot so retinol, hidrokinon, glikolna kislina, salicilna kislina ali benzoil peroksid.

Kako poteka laserski postopek Bright&Smooth?

Tretma običajno traja od 20 do 40 minut, odvisno od velikosti predela.
Pred postopkom se na kožo, ki bo izpostavljena laserju nanese lokalni anestetik. Ko je koža pripravljena, si morate nadeti zaščitna očala in zdravnica opravi prvi del postopka z neablativnim laserjem, ki ga premika po območju zdravljenja. Potem opravi zdravnica še drugi del postopka z fracioniranim ablativnim laserjem. Med postopkom boste občutili vročino in pekoč občutek. Po postopku bo zdravnica nanesla kremo po posegu, da bo vaša koža med celjenjem ostala vlažna in zaščitena.

Koliko časa traja, da se koža po postopku pozdravi?

Čas celjenja po zdravljenju z laserskim postopkom traja nekaj dni do celega tedna, odvisno od intenzivnosti zdravljenja in odziva vaše kože.

Po tretmaju bo vaša koža še naprej čutila toploto, zlasti v prvih nekaj urah. Hladni obkladki lahko pomagajo pomiriti pekoč občutek.

V naslednjih dneh lahko pričakujete luščenje, srbenje, otekanje. Rdečina in porjavelost se bodo pojavili naslednji dan, ko se bo vaša koža začela celiti. Morebitne rjave lise na koži lahko postanejo tudi temnejše in izzvenijo v enem tednu.

Po takem laserskem postopku je izrazita oteklina lahko celo dober znak, da zdravljenje deluje. Izrazitejši vnetni odziv, dejansko pomeni boljšo stimulacijo kolagena, večjo izboljšanje elastičnosti in boljši splošni rezultat. Če ste zaskrbljeni ali če oteklina traja več kot pet dni, pa je najbolje, da kontaktirate našo ambulanto.

Oteklino in druge vnetne odzive lahko zmanjšate tudi da:


 • se izogibajte se slani hrani

 • imate glavo dvignjeno (med spanjem jo podprite z blazinami).

 • vzamete antihistaminik

 • izogibajte se pretirani uporabi ledu, saj dodatno prispeva k otekanju

 • izogibajte se neposredni izpostavljenosti soncu in intenzivni dejavnosti

 • nega kože naj bo enostavna (nežno čistilo, enostavna vlažilna krema, mineralna UV zaščita, ki vsebuje titanov dioksid ali cinkov oksid)

 • piling na predelu, ki je bil zdravljen lahko opravite šele po tednu dni oz. ko se koža zaceli.


Ličila si lahko nanesete, ko se luščenje preneha.

Možni stranski učinki

Kot vsa laserska zdravljenja tudi ti postopki predstavljajo tveganje za opekline, mehurje, brazgotine in vnetja. Tveganje za opekline in brazgotine je večje pri temnejši koži, ki je lahko izpostavljena tudi hipo ali hiperpigmentaciji.

BIOREVITALIZACIJA

PROFHILO – Preparat s hialuronsko kislino, booster in mezoterapija v enem izdelku

Profhilo je inovativen izdelek “3 v 1”, saj z njegovo uporabo naredimo tri postopke v enem samem.
Eden glavnih trendov v svetu estetske medicine in pomlajevanja je zagotovo “manj je več” – manj ličil in lepša koža. O porastu tega trenda priča dejstvo, da so dermatološki tretmaji postali vse bolj priljubljeni ne le za glajenje kože in odstranjevanje gub in brazgotin, temveč tudi za doseganje in vzdrževanje dolgotrajne svežine kože.

Prvi znaki utrujenosti in staranja so posledica pomanjkanja vlage in kolagena v globljih plasteh kože, kar povzroči zmanjšanje elastičnosti kože in povzroči videz postaranega obraza brez sijaja in polnosti. Površinska nega kože s serumi in kremami postaja vse bolj napredna, vendar še vedno ne more globoko nahraniti vseh plasti kože in tkiv. Ko koži primanjkuje ključnih elementov, se koža hitreje stara, izgubi prožnost, postane suha in prične »zategovati«.

Na tržišču so že vrsto let varni medicinski preparati na osnovi hialuronske kisline (tkivna polnila/filerji), s katerimi lahko zapolnimo gube in gubice, z njimi obnovimo volumen. Z nekaterimi preparati lahko obnovimo strukturo kože in jo globoko hidriramo, z mezoterapevtskimi koktajli pa lahko kožo osvežimo.

Z najnovejšim medicinskim preparatom Profhilo, ki je novost v svetu estetske medicine, pa lahko delujemo na vse zgoraj omenjeno. Profhilo deluje kot ojačevalec kože (booster) in mezoterapija!

Mnogi ga imenujejo biorevitalizator ali biostimulant, ker je njegova osnovna naloga spodbuditi proizvodnjo lastnega kolagena in elastina v koži z vnosom velike količine hialuronske kisline, ne da bi na območje nanosa dodali nenaravni volumen.
S staranjem se sposobnost naše kože, da proizvaja ustrezne količine elastina in kolagena, zmanjšuje, zato je za mladosten videz in elastičnost kože potrebna zunanja stimulacija. Z razvojem estetske medicine ni potrebno več iti na veliko različnih terapij in mesece čakati na rezultate. Z dvema potopkoma uporabe preparata Profhilo, lahko sedaj povrnemo svežino in sijaj vaši koži.

Kaj je Profhilo?
Profhilo je gel iz hialuronske kisline, v katerem sta na poseben način sestavljeni hialuronska kislina z nizko in visoko molekularno maso. Hialuronska kislina z nizko molekularno maso kožo hidrira in spodbudi proizvodnjo naravnega kolagena in elastina, hialuronska kislina z visoko molekularno maso pa izboljša strukturo kože. Profhilo sčasoma sprošča hialuronsko kislino in spodbuja proizvodnjo 4 različnih vrst kolagena in elastina, ki vsak na svoj način prispevajo h kakovosti kože. Za razliko od običajnih dermalnih polnil, ne ustvarja dodatnega volumna, ampak precej globoko v tkivu, spodbudi fibroblaste, da sami proizvajajo več kolagena in kožo naravno “napolnijo”. Tako lahko dosežemo čim bolj naravne rezultate, brez »prenapihnjenosti«. Zaradi teh lastnosti je Profhilo idealen za zdravljenje področij, ki jih je sicer težko zdraviti z običajnimi polnili, kot so vrat, roke, roke, kolena, pa tudi obraza.

Komu je Profhilo namenjen?
Zdravljenje je namenjeno osebam, ki so opazili zmanjšanje kakovosti kože in imajo vidne znake staranja. Najpogosteje so to osebe v starostni skupini med 35. in 60. let. Pri mlajših pa lahko zdravilo Profhilo uporabljamo za preprečevanje staranja kože.

Kako se zdravilo Profhilo uporablja?
Zdravilo lahko aplicira samo zdravnik, specialist iz področja estetske medicine in pri tem uporabi tehniko BAP (Bio Aestetic Points). Pripravek se aplicira v točno določene točke. Glede na to, da je Profihilo preparat z najvišjo koncentracijo hialuronske kisline na trgu, sta dovolj že dve zaporedni aplikaciji zdravila. Drugo aplikacijo opravimo 1 mesec po prvi.

Kdaj so vidni rezultati?
Prvi rezultati so vidni 1-2 tedna po prvi aplikaciji, končni pa en mesec po drugi aplikaciji. Zgladijo se drobne gube, izenači se polt, koža pa dobi izjemno polnost in sijaj. Za dolgotrajne rezultate in ohranjanje svežine kože, priporočamo, da se postopek s preparatom Profhilo obnovi dvakrat letno kot vzdrževalno zdravljenje. Profhilo lahko uporabimo samostojno, lahko pa ga za še boljše rezultate in v primerih starejših kož, kombiniramo z drugimi tretmaji pomlajevanja.
Na kratko – Profilo je nova generacija preparatov v estetski medicini, ki:
– izboljša videz utrujenega obraza
– obnovi volumen
– globoko hidrira kožo in ji povrne elastičnost

Popolnoma naravne sestavine kompenzirajo prostornino samo tam, kjer je to potrebno, brez tveganja nenaravnih rezultatov. Kožo spodbuja, da se naravno pomladi in s posebno BAP tehniko poskrbi za pravilno porazdelitev pripravka po celotnem željenem področju.

 MEZOTERAPIJA  (za navlaženo kožo, za izboljšanje elastičnosti in glajenje drobnih linij)

Kaj je?
Zdravnik s pomočjo injekcije vbrizga pod kožo preparate, ki vsebujejo snovi, kot je hialuronska kislina in druge aktivne snovi, ki so varne in preizkušene in zelo izboljšajo videz “utrujene kože”. Postopke se lahko izvaja same s 3 do 5 ponovitvami na 14 dni ali en mesec. Lahko pa se jih kombinira z drugimi aparaturnimi ali injekcijskimi postopki za sinergistično delovanje.

Kaj dosežemo s postopki?
S postopki izboljšamo kakovost kože obraza, omogočimo globoko hidracijo, izboljšamo elastičnost in čvrstost kožnega tkiva. Vidno se izboljša tonus kože in zmanjšajo se gubice.

Kdaj se ne dela?
Postopkov ne opravljamo ob obstoječih vnetjih na predelu posega.

BIOSTIMULACIJA

POLINUKLEOTIDI

Kaj so polinukleotidi?
Polinukleotidi so novejši medicinski pripravek v regenerativni medicini, ki deluje na celični ravni. Izboljšajo kakovost kože in pomagajo obnoviti tkiva. Pripravki so v obliki gelov različnih debelin, sestavljeni iz visoko prečiščenih molekul DNK, ekstrahiranih iz spolnih žlez rib.
Polimerizirani polinukleotidi delujejo tako, da stimulirajo fibroblaste, ki spodbujajo celični metabolizem, izboljšajo elastičnost, povečajo proizvodnjo kolagena in hidrirajo kožo. V predelu okoli oči se z nanosom polinukleotidov koža regenerira, prestrukturirajo globoka tkiva, izboljšajo se površinske gube.

Kako poteka postopek uporabe polinukleotidov?
Polinukleotide vbrizgamo v kožo s tanko iglo, podobno kot pri mezoterapiji ali biorevitalizaciji. Negujemo lahko kožo obraza, vratu, dekolteja, hrbtišča, lasišča ali drugih predelov, predvsem kožo, kjer imamo brazgotine in strije.
Posebnost te metode je, da omogoča boljše in dolgotrajnejše rezultate v primerjavi s klasično mezoterapijo. Polinukleotidi namreč sprožijo celične samoobnovitvene procese v koži, ki trajajo 6-9 mesecev.
Celoten tretma lahko traja do 30 minut. Pred tretmajem lahko na kožo nanesemo lokalni anestetik, da bo bolečina čim manjša.

Po postopku
Po postopku lahko na mestu injiciranja še nekaj dni ostanejo drobne papulice-”mehurčki”, ki kmalu popolnoma izginejo. Pacient mora zmanjšati izpostavljenost tretiranega področja uv svetlobi ali ekstremnemu mrazu, vsaj dokler se mehurčki popolnoma ne absorbirajo.
Kot pri vsakem perkutanem zdravljenju lahko tudi uporaba polinukleotidov vključuje tveganje okužbe, zato je pri čiščenju in razkuževanju predela, ki je bil tretiran, priporočljiva največja previdnost, pri čemer se izogibajte uporabi izdelkov, ki dražijo ali senzibilizirajo kožo.
Zaradi uporabe igel, ki so sicer zelo tanke, lahko na mestu vboda nastane manjša modrica, ki izgine v nekaj dneh po posegu.
Redko se lahko na tretiranem območju pojavijo reakcije, ki so skupne vsem postopkom z injekcijami, kot so oteklina, eritem, občutek vročine ali bolečine. Za hitrejšo rešitev teh pojavov lahko na tretirano mesto nanesete hladne obkladke. Običajno ti simptomi po kratkem času izginejo. Če simptomi ne izginejo, se posvetujte z zdravnikom.
Po zdravljenju se lahko takoj vrnete k vsakodnevnim aktivnostim. 3 dni po postopku intenzivni fizični napori in savnanje niso priporočljivi. Za najboljše rezultate je treba postopek ponoviti vsaj 3-krat v kratkih presledkih. Vzdrževalne postopke priporočamo po 6 ali 12 mesecih.

Za koga je primerna aplikacija polinukleotidov?
Polinukleotidna mezoterapija je primerna za moške in ženske po 25. letu. Je odlična metoda za izboljšanje in ohranjanje zdravja kože.

Postopek je še posebej priporočljiv v naslednjih primerih:

 • pusta koža

 • ohlapna in suha koža,

 • razširjene pore,

 • majhne gube,

 • brazgotine, vključno z brazgotinami po aknah,

 • utrujena in ohlapna koža okoli oči,

 • temni kolobarji pod očmi,

 • otekanje okoli oči (po polnilih s hialuronsko kislino),

 • koža z znaki foto in  kronostaranja.


Zdravljenje s polinukleotidi lahko izvajamo kot samostojen postopek ali kot sinergijski del programa pomlajevanja, ki ga v ambulanti priporočamo individualno samo za vas.

Kdaj zdravljenja ni mogoče izvesti?
Uporaba polinukleotidov je kontraindicirana pri osebah z dokazano individualno preobčutljivostjo na sestavine izdelka ali s pozitivno anamnezo alergije na izdelke ribjega izvora. Ker ni na voljo kliničnih podatkov o uporabi zdravila pri bolnikih z avtoimunskimi boleznimi, pri nosečnicah in doječih materah ter osebah, mlajših od osemnajst let, zdravljenje v teh primerih ni priporočljivo.

 

Kemični pilingi

KEMIČNI PILINGI

Kaj so?
S ciljnim luščenjem kože izboljšamo in gladimo kožno površino, gladimo gubice, ki so nastale zaradi prekomernega sončenja in drugih zunanjih vplivov, odstranimo oz. zmanjšamo drobne brazgotine na površini kože, ki so ostale po prebolelih aknah ali noricah. Poleg tega je učinkovit tudi v boju s sončnimi in starostnimi pegami in drugimi vrstami neenakomerne pigmentacije.

Kako poteka postopek?
Kemični piling kože lahko opravimo na koži obraza, vratu, lic, hrbtišč rok in tudi kjerkoli drugod na telesu. Postopek traja približno 30 minut. Najprej se kožo s preparati pripravi na nanos kemične raztopine, nato pa se nanese in določen čas pusti sredstvo za luščenje (ustrezna kislina). Takoj po posegu bo koža pordela, lahko bo prisotna oteklina, kar je odvisno od vrste in koncentracije uporabljene kisline. V naslednjih dneh bo sledilo bolj ali manj opazno luščenje kože, ki se predvidoma v drugem tednu po posegu zaključi.

Po postopku
V primeru površinskih pilingov se ne smete izpostavljati UV žarkom vsaj 4 tedne po posegu, kadar se uporabi luščenje s TCA, je lahko rdečina prisotna še 2-3 mesece po posegu. V takšnih primerih je sončenje oz. izpostavljanje UV žarkom v naslednjih 6 mesecih odsvetovano. Redno je potrebno uporabljati ustrezno zaščitno sredstvo, ki vam ga bo svetovalo zdravstveno osebje.

Kdaj se ne dela?
Postopkov ne delamo ob obstoječih vnetjih na predelu posega in v toplejših mesecih leta.

 

PRX postopki

PRX-T33 POSTOPKI

Kaj je PRX- T33?
Je neboleča patentirana metoda, ki spodbuja naravno regeneracijo kože. Pri postopku se uporabi gel PRX T33 in posebno masažno tehniko, ki daje izjemne pomlajevalne učinke in ne zahteva okrevanja.
Kombinacija TCA, vodikovega peroksida in kojične kisline prodre zaradi nizke koncentracije vodikovega hidroksida v usnjico, kjer spodbuja nastajanje in obnavljanja kolagena, elastina in hiualuronske kisline v koži ter sproščanje rastnih faktorjev. Koža se posledično zadebeli, postane bolj napeta in sijoča.

Za razliko od kemičnega pilinga učinek PRX-T33 na kožo ni povezan z luščenjem po posegu, ampak sestava gela PRX-T33 pospešujejo procese celjenja in obnovo tkiv.

Ker so postopki nežnejši, so posebej primerni za paciente, ki imajo krhke kapilare, se zdravijo z antikoagulantnimi zdravili, so podvrženi pojavu hematomov ali se bojijo postopkov z iglami.

Cilj PRX-T33 postopkov

 • Učvrstitev ”uvele” kože obraza, vratu in dekolteja, ki je posledica foto (ponavljajoče se izpostavljanje soncu) in krono staranja

 • Glajenje gub na obrazu, vratu in dekolteju

 • Ožanje razširjenih por na obrazu

 • Izboljšanje videza brazgotin po aknah, poškodbah ali opeklinah

 • Izboljšanje globine in videz strij


Kako poteka postopek?
Postopki ne povzročajo fotosenzitivnosti, zato se lahko opravljajo celo leto, tudi v poletnih mesecih. Svetuje se od tri do pet postopkov v tedenskih intervalih, ki se lahko ponovijo dvakrat letno. En postopek je idealen tudi za priložnostno osvežitev videza, posebej pred pomembnimi dogodki, ki jih načrtujete v bližnji prihodnosti in si želite, da bi na njih še posebej zablesteli.

Po postopku
Po postopkih je k vsakodnevni negi potrebno celo leto priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UV+ žarki in specifično dopolnjujočo kozmetično nego, ki vam ga bo svetovalo zdravstveno osebje.

Kdaj se ne dela?
Postopki se ne uzvajajo v primeru atopične in seboroične kože, v primeru, da je prisotno aktivno vnetje, v primeru alergij na sestavine v zdavilnem pripravku, v času dojenja in nosečnosti. Pred postopki obvestite terapevta o morebitih težavah s kožo.SKINPEN® MICRONEEDLING

SkinPen® je prva naprava za microneedling na svetu, ki jo je odobrila FDA saj ima klinično dokazano, da:

 • zmanjšuje gube na vratu in vidnost brazgotin nastalih od aken poleg tega pa:

 • zmanjša znake staranja: gladi neenakomerno površino kože in izboljša teksturo kože, omili fine linije in gube, izboljšuje čvrstost in elastičnost kože
  izboljša videz strij


Microneedling, znan tudi kolagensko indukcijska terapija (CIT) – biostimulator, je minimalno invaziven postopek pomlajevanja kože, ki pomaga zmanjšati znake staranja, izboljša videz brazgotin po aknah in pomladi starajočo se kožo. Naprava SkinPen® povzroča nadzorovane mikropoškodbe v koži, ki spodbujajo naravni proces celjenja ran v telesu. Mikropoškodbe sprožijo sproščanje citokinov in rastnih faktorjev, ki vodijo do preoblikovanja kolagena in elastina.

Kako deluje SkinPen®?
SkinPen® deluje tako, da ustvari na tisoče mikroskopskih kanalov v dermis, da spodbudi naravni proces celjenja kožnih ran – vnetje, proliferacijo in preoblikovanje – in s tem spodbudi preoblikovanje tkiva (proizvodnjo novega kolagena in elastina v koži kar povzroči pomladitev kože brez nastanka brazgotinskega tkiva. Večina pacientov se vrne k običajnim dejavnostim v 24 urah.

Kako se izvaja mikroneedling?
Postopek microneedlinga z aparatom SkinPen®, ki je na voljo samo v medicinskih centrih, običajno traja 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti in števila obdelanih območij ter stopnje zdravljenja, ki jo želi pacient.

Katere predele kože je mogoče zdraviti?
Spremenljiva globina iglic aparature SkinPen® omogoča vsestransko uporabnost, zaradi česar je varna in učinkovita za uporabo na številnih delih telesa, vključno z obrazom, vratom in dekoltejem.

Kaj lahko pričakujem med zdravljenjem?
Terapija ni neprijetna, saj pred zdravljenjem na kožo nanesemo lokalni anestetik. Na splošno pacienti poročajo, da med zdravljenjem čutijo rahlo zbadanje in vibracijo SkinPen®.

Ali je poseg varen?
Poseg z aparaturo SkinPen® je popolnoma varen. Sterilni vložek z iglicami je namenjen enkratni uporabi, poleg tega ima SkinPen® posebno oblikovan zaščitni rokav za enkratno uporabo (BioSheath), ki preprečuje navzkrižne kontaminacije med postopki.

Priporočila pred posegom
Pred posegom je priporočljivo, da se ne izpostavljate soncu, da na dan posega ne nanašate ličil in 3 dni pred posegom na kožo ne nanašate aktivnih sestavin: retinoidi, AHA/BHA kisline. Pacientom z aktivnim kožnim rakom na območju zdravljenja, z ranami in razdraženo kožo na območju zdravljenja, alergijo na nerjaveče jeklo ali anestetike, ki trenutno jemljejo zdravilo s sestavino izotretinoin in nosečnicam in doječim mamam je postopek odsvetovan.

Stranski učinki po posegu?
Stranski učinki so minimalni, a so odvisni od vsakega posameznika. Pri večini pacientov je koža po postopku rahlo otečena in pordela (kot pri blagi do zmerni sončni opeklini). Večinoma se stanje normalizira v približno 24 urah. Lahko pa traja rdečica tudi nekaj dni po postopku. Poleg tega je lahko po postopku koža suha, hrapava, napeta, srbeča, luščeča. Nelagodje in občutljivost se ublaži z pomirjujočo nego po posegu Skinfuse®️ LIFT, ki jo pacient nadaljuje tudi doma. Po posegu svetujemo dnevno nanašanje zaščitne kreme pred UV sevanji.

Kdaj so vidni rezultati?
Naravni proces preoblikovanja kože se nadaljuje nekaj tednov. Poškodbe, ki so nastale na koži v daljšem časovnem obdobju, ne bodo takoj izginile. Končnega rezultata morda ne boste videli do šest mesecev po zadnjem postopku.

Koliko postopkov je priporočenih?
Število potrebnih postopkov je odvisno od vaših individualnih ciljev in splošnega zdravja vaše kože. Večina pacientov opravi za dosego željenih rezultatov serijo treh postopkov v razmiku meseca dni.