Estetika

Brazgotine in strije

lasersko zdravljenje brazgotin
Lasersko zdravljenje brazgotin in strij z frakcioniranim ablativnim laserjem Asclepion MCL 31 in frakcioniranim neablativnim laserjem Nordlys™ Multi-Application Platform | Candela Medical

Brazgotina je posledica celjenja poškodbe, vnetja ali opekline kože. Posameznik lahko zaceli z nežno, s komaj vidno brazgotino ali pa je brazgotina izrazita, rdečkasta, na dotik trda. Izgled brazgotin se lahko z nekaj postopki zelo izboljša z uporabo frakcioniranega ablativnega ali frakcioniranega neablativnega laserskega zdravljenja oziroma s kombinacijo obeh.

V primeru izrazitih, globljih, debelejših in bolj obširnih brazgotin se z laserjem izboljša videz (barva, tekstura, neravnine …), pri komaj vidnih brazgotinah pa lahko z laserskimi postopki dosežemo bolj ali manj popolno odstranitev.

V našem estetskem Centru posege izvajamo z frakcioniranim ablativnim Er-YAG laserjem (Aasclepion MCL 31 Dermablate) in s Multifunkcijsko platformo Nordlys™ | Candela Medical, ki uporablja frakcionirani neablativni laserski sistem Frax  1550.
Z njimi lahko samo stimuliramo nastanek novega, nebrazgotinastega tkiva hkrati z novim mladim kolagenom (neablativni laserski postopek) ali tudi odstranimo del povrhnjice (brazgotine) (ablativni laserski postopek), kar po koncu celjenja vodi v lepši videz obsevanega predela. Posegi so varni in učinkoviti za odpravljanje omenjenih težav. Pred postopki je potreben posvet v naši ambulanti.

Kaj je frakcionirana ablativna metoda?
Pri frakcioniranem posegu na nekem predelu ustvarimo veliko število mikroskopsko majhnih poškodb kože. Drobne ranice po posegu navzven skoraj niso opazne. Tako so dnevi po posegu za paciente precej manj neprijetni kot po posegih s klasičnimi ablativnimi laserji.
Med posegom večina pacientov občuti žareč občutek na koži, kar običajno traja še nekaj ur ali dni po končanem postopku. Koža je od drugega do cca 10 dne rdeča, otečena, različno obarvana in se lušči (odvisno od opravljenega postopka). Po postopku se lahko pojavijo kraste. UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože se morate izogibati vsaj 4 tedne po posegu. Rdečina kože je lahko prisotna še tri do štiri tedne po posegu. Odsvetujemo sončenje 2 do 3 mesece. Po tem morate uporabljati ustrezno zaščitno sredstvo. Po posegu je potrebno mazanje s kremo (če zdravnica predpiše antibiotično kremo je potrebno predele namazati s to kremo) dvakrat dnevno pet dni, celjenje predvidoma traja 7 do 10 dni.

Odvisno od vašega dela, ampak ob spretnem minimalnem kozmetičnem prekrivanju, se lahko k vsakodnevnim aktivnostim vrnete tudi hitro po postopku. To je sicer tudi odvisno od tipa opravljenega postopka.

Kaj je frakcionirana neablativna metoda?
Pri frakcionirani neablativni metodi, laser Frax 1550 nm, dovaja lasersko energijo naravnost v dermis. S tem ne povzroča nobene škode na površini kože, kar se zgodi pri ablativnih postopkih. Laserska energija se sprošča v  dermis v “enakomernih stebrih” po celotni obdelani površini, namesto da bi ogrevala celotno površino, kar ustvarja nadzorovano poškodbo na tarčnem območju. To omogoča hitrejše celjenje kože,  enakomerno izboljšanje dermisa in s tem izgleda kožne površine in hitrejše rezultate v primerjavi z nefrakcioniranimi laserji.

Koža je zelo malo časa po posegu lahko rdeča ali otečena. Po postopkih se morate izogibati UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože vsaj 4 tedne po posegu. Odsvetujemo izpostavljanje soncu vsaj mesec dni po postopkih. Po tem morate uporabljati celoletno ustrezno zaščitno sredstvo.
K vsakodnevnim aktivnostim se lahko vrnete takoj po postopku.

Kako potekajo postopki?
Po pogovoru in pregledu pri zdravnici se boste odločili ali želite poseg in po predlogu zdravnice izberete najbolj primerno kombinacijo postopkov. Pred posegom se na tretiran predel aplicira lokalno anestezijo. Postopke je potrebno večkrat ponoviti, ponavlja se jih vsak mesec. Po postopku se na tretiran predel nanese mazilo, v primeru ablativnega postopka tudi obliž.

Rezultati so odvisni od tipa kože, debeline/globine in starosti brazgotine ter drugih dejavnikov.

Strije so kožne brazgotine v obliki črt, ki se najpogosteje pojavijo na trebuhu, prsih, nadlahti, zadnjici in stegnih. Sprva so rdeče-vijolične, nato pa postanejo belkaste. Do nastanka strij pride na predelih kože, ki je podvržena ponavljajočemu se in povečanemu raztezanju. Največkrat se pojavijo v času hitre rasti (puberteta), zaradi hitre pridobitve teže in v nosečnosti.
Ker so strije brazgotinasto tkivo, kjer sta stanjšana povrhnjica in koža v celoti, elastična vlakna pa so strgana in neenakomerno razporejena odstranitev tudi z najmodernejšimi zdravili in postopki zaenkrat ni mogoča.

Z laserji, ki so eni od najbolj sodobnih in učinkovitih terapij, saj z njimi delujemo površinske in globlje sloje kože, lahko izgled strij precej omilimo. Pri starejših strijah, ki so že biserne barve, lahko dosežemo 30-odstotno izboljšanje, pri novejših rdeče-vijoličnih strijah je rezultat izboljšanja od 70–90-odstoten.

Laserske postopke lahko izvedemo na vseh delih telesa – trebuh, stegna, roke, prsa in noge in z njimi hkrati tudi zategujemo kožo, ki je z raztegovanjem izgubila elastičnost (pomlajevanje kože).

Učinki laserskega odstranjevanja brazgotin in strij se stopnjujejo, kar pomeni, da rezultati postanejo vidni čez nekaj mesecev in da so z večjim številom posegov boljši.

Kako potekajo postopki?
Pred postopkom bo zdravnica ocenila izgled in stanje strij in svetovala, ali je poseg primeren in kakšni so pričakovani rezultati.
Pred posegom se na tretiran predel aplicira lokalno anestezijo. Po posegu je lahko koža zatečena in rdeča, a se stanje v nekaj dneh umiri. Po postopku se na tretiran predel nanese mazilo, v primeru ablativnega postopka tudi obliž. Po postopkih se morate izogibati UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože vsaj 4 tedne po posegu. Odsvetujemo izpostavljanje soncu vsaj mesec dni po postopkih. Po tem morate uporabljati celoletno ustrezno zaščitno sredstvo. K vsakodnevnim aktivnostim se lahko vrnete takoj po postopku.

Rezultat laserskega odstranjevanja strij ni takojšen – rezultati postanejo vidni čez nekaj mesecev. Postopke je potrebno večkrat ponoviti, ponavlja se jih vsak mesec.SKINPEN® MICRONEEDLING

SkinPen® je prva naprava za microneedling na svetu, ki jo je odobrila FDA saj ima klinično dokazano, da:


  • zmanjšuje gube na vratu in vidnost brazgotin nastalih od aken poleg tega pa:

  • zmanjša znake staranja: gladi neenakomerno površino kože in izboljša teksturo kože, omili fine linije in gube, izboljšuje čvrstost in elastičnost kože
    izboljša videz strij


Microneedling, znan tudi kolagensko indukcijska terapija (CIT), je minimalno invaziven postopek pomlajevanja kože, ki pomaga zmanjšati znake staranja, izboljša videz brazgotin po aknah in pomladi starajočo se kožo. Naprava SkinPen® povzroča nadzorovane mikropoškodbe v koži, ki spodbujajo naravni proces celjenja ran v telesu. Mikropoškodbe sprožijo sproščanje citokinov in rastnih faktorjev, ki vodijo do preoblikovanja kolagena in elastina.

Kako deluje SkinPen®?
SkinPen® deluje tako, da ustvari na tisoče mikroskopskih kanalov v dermis, da spodbudi naravni proces celjenja kožnih ran – vnetje, proliferacijo in preoblikovanje – in s tem spodbudi preoblikovanje tkiva (proizvodnjo novega kolagena in elastina v koži kar povzroči pomladitev kože brez nastanka brazgotinskega tkiva. Večina pacientov se vrne k običajnim dejavnostim v 24 urah.

Kako se izvaja mikroneedling?
Postopek microneedlinga z aparatom SkinPen®, ki je na voljo samo v medicinskih centrih, običajno traja 30 minut do ene ure, odvisno od velikosti in števila obdelanih območij ter stopnje zdravljenja, ki jo želi pacient.

Katere predele kože je mogoče zdraviti?
Spremenljiva globina iglic aparature SkinPen® omogoča vsestransko uporabnost, zaradi česar je varna in učinkovita za uporabo na številnih delih telesa, vključno z obrazom, vratom in dekoltejem.

Kaj lahko pričakujem med zdravljenjem?
Terapija ni neprijetna, saj pred zdravljenjem na kožo nanesemo lokalni anestetik. Na splošno pacienti poročajo, da med zdravljenjem čutijo rahlo zbadanje in vibracijo SkinPen®.

Ali je poseg varen?
Poseg z aparaturo SkinPen® je popolnoma varen. Sterilni vložek z iglicami je namenjen enkratni uporabi, poleg tega ima SkinPen® posebno oblikovan zaščitni rokav za enkratno uporabo (BioSheath), ki preprečuje navzkrižne kontaminacije med postopki.

Priporočila pred posegom
Pred posegom je priporočljivo, da se ne izpostavljate soncu, da na dan posega ne nanašate ličil in 3 dni pred posegom na kožo ne nanašate aktivnih sestavin: retinoidi, AHA/BHA kisline. Pacientom z aktivnim kožnim rakom na območju zdravljenja, z ranami in razdraženo kožo na območju zdravljenja, alergijo na nerjaveče jeklo ali anestetike, ki trenutno jemljejo zdravilo s sestavino izotretinoin in nosečnicam in doječim mamam je postopek odsvetovan.

Stranski učinki po posegu?
Stranski učinki so minimalni, a so odvisni od vsakega posameznika. Pri večini pacientov je koža po postopku rahlo otečena in pordela (kot pri blagi do zmerni sončni opeklini). Večinoma se stanje normalizira v približno 24 urah. Lahko pa traja rdečica tudi nekaj dni po postopku. Poleg tega je lahko po postopku koža suha, hrapava, napeta, srbeča, luščeča. Nelagodje in občutljivost se ublaži z pomirjujočo nego po posegu Skinfuse®️ LIFT, ki jo pacient nadaljuje tudi doma. Po posegu svetujemo dnevno nanašanje zaščitne kreme pred UV sevanji.

Kdaj so vidni rezultati?
Naravni proces preoblikovanja kože se nadaljuje nekaj tednov. Poškodbe, ki so nastale na koži v daljšem časovnem obdobju, ne bodo takoj izginile. Končnega rezultata morda ne boste videli do šest mesecev po zadnjem postopku.

Koliko postopkov je priporočenih?
Število potrebnih postopkov je odvisno od vaših individualnih ciljev in splošnega zdravja vaše kože. Večina pacientov opravi za dosego željenih rezultatov serijo treh postopkov v razmiku meseca dni.