Estetika

Brazgotine in strije

lasersko zdravljenje brazgotin
Lasersko zdravljenje brazgotin in strij z frakcioniranim ablativnim laserjem Asclepion MCL 31 in frakcioniranim neablativnim laserjem Nordlys™ Multi-Application Platform | Candela Medical

Brazgotina je posledica celjenja poškodbe, vnetja ali opekline kože. Posameznik lahko zaceli z nežno, s komaj vidno brazgotino ali pa je brazgotina izrazita, rdečkasta, na dotik trda. Izgled brazgotin se lahko z nekaj postopki zelo izboljša z uporabo frakcioniranega ablativnega ali frakcioniranega neablativnega laserskega zdravljenja oziroma s kombinacijo obeh.

V primeru izrazitih, globljih, debelejših in bolj obširnih brazgotin se z laserjem izboljša videz (barva, tekstura, neravnine …), pri komaj vidnih brazgotinah pa lahko z laserskimi postopki dosežemo bolj ali manj popolno odstranitev.

V našem estetskem Centru posege izvajamo z frakcioniranim ablativnim Er-YAG laserjem (Aasclepion MCL 31 Dermablate) in s Multifunkcijsko platformo Nordlys™ | Candela Medical, ki uporablja frakcionirani neablativni laserski sistem Frax  1550.
Z njimi lahko samo stimuliramo nastanek novega, nebrazgotinastega tkiva hkrati z novim mladim kolagenom (neablativni laserski postopek) ali tudi odstranimo del povrhnjice (brazgotine) (ablativni laserski postopek), kar po koncu celjenja vodi v lepši videz obsevanega predela. Posegi so varni in učinkoviti za odpravljanje omenjenih težav. Pred postopki je potreben posvet v naši ambulanti.

Kaj je frakcionirana ablativna metoda?
Pri frakcioniranem posegu na nekem predelu ustvarimo veliko število mikroskopsko majhnih poškodb kože. Drobne ranice po posegu navzven skoraj niso opazne. Tako so dnevi po posegu za paciente precej manj neprijetni kot po posegih s klasičnimi ablativnimi laserji.
Med posegom večina pacientov občuti žareč občutek na koži, kar običajno traja še nekaj ur ali dni po končanem postopku. Koža je od drugega do cca 10 dne rdeča, otečena, različno obarvana in se lušči (odvisno od opravljenega postopka). Po postopku se lahko pojavijo kraste. UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože se morate izogibati vsaj 4 tedne po posegu. Rdečina kože je lahko prisotna še tri do štiri tedne po posegu. Odsvetujemo sončenje 2 do 3 mesece. Po tem morate uporabljati ustrezno zaščitno sredstvo. Po posegu je potrebno mazanje s kremo (če zdravnica predpiše antibiotično kremo je potrebno predele namazati s to kremo) dvakrat dnevno pet dni, celjenje predvidoma traja 7 do 10 dni.

Odvisno od vašega dela, ampak ob spretnem minimalnem kozmetičnem prekrivanju, se lahko k vsakodnevnim aktivnostim vrnete tudi hitro po postopku. To je sicer tudi odvisno od tipa opravljenega postopka.

Kaj je frakcionirana neablativna metoda?
Pri frakcionirani neablativni metodi, laser Frax 1550 nm, dovaja lasersko energijo naravnost v dermis. S tem ne povzroča nobene škode na površini kože, kar se zgodi pri ablativnih postopkih. Laserska energija se sprošča v  dermis v “enakomernih stebrih” po celotni obdelani površini, namesto da bi ogrevala celotno površino, kar ustvarja nadzorovano poškodbo na tarčnem območju. To omogoča hitrejše celjenje kože,  enakomerno izboljšanje dermisa in s tem izgleda kožne površine in hitrejše rezultate v primerjavi z nefrakcioniranimi laserji.

Koža je zelo malo časa po posegu lahko rdeča ali otečena. Po postopkih se morate izogibati UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože vsaj 4 tedne po posegu. Odsvetujemo izpostavljanje soncu vsaj mesec dni po postopkih. Po tem morate uporabljati celoletno ustrezno zaščitno sredstvo.
K vsakodnevnim aktivnostim se lahko vrnete takoj po postopku.

Kako potekajo postopki?
Po pogovoru in pregledu pri zdravnici se boste odločili ali želite poseg in po predlogu zdravnice izberete najbolj primerno kombinacijo postopkov. Pred posegom se na tretiran predel aplicira lokalno anestezijo. Postopke je potrebno večkrat ponoviti, ponavlja se jih vsak mesec. Po postopku se na tretiran predel nanese mazilo, v primeru ablativnega postopka tudi obliž.

Rezultati so odvisni od tipa kože, debeline/globine in starosti brazgotine ter drugih dejavnikov.

Strije so kožne brazgotine v obliki črt, ki se najpogosteje pojavijo na trebuhu, prsih, nadlahti, zadnjici in stegnih. Sprva so rdeče-vijolične, nato pa postanejo belkaste. Do nastanka strij pride na predelih kože, ki je podvržena ponavljajočemu se in povečanemu raztezanju. Največkrat se pojavijo v času hitre rasti (puberteta), zaradi hitre pridobitve teže in v nosečnosti.
Ker so strije brazgotinasto tkivo, kjer sta stanjšana povrhnjica in koža v celoti, elastična vlakna pa so strgana in neenakomerno razporejena odstranitev tudi z najmodernejšimi zdravili in postopki zaenkrat ni mogoča.

Z laserji, ki so eni od najbolj sodobnih in učinkovitih terapij, saj z njimi delujemo površinske in globlje sloje kože, lahko izgled strij precej omilimo. Pri starejših strijah, ki so že biserne barve, lahko dosežemo 30-odstotno izboljšanje, pri novejših rdeče-vijoličnih strijah je rezultat izboljšanja od 70–90-odstoten.

Laserske postopke lahko izvedemo na vseh delih telesa – trebuh, stegna, roke, prsa in noge in z njimi hkrati tudi zategujemo kožo, ki je z raztegovanjem izgubila elastičnost (pomlajevanje kože).

Učinki laserskega odstranjevanja brazgotin in strij se stopnjujejo, kar pomeni, da rezultati postanejo vidni čez nekaj mesecev in da so z večjim številom posegov boljši.

Kako potekajo postopki?
Pred postopkom bo zdravnica ocenila izgled in stanje strij in svetovala, ali je poseg primeren in kakšni so pričakovani rezultati.
Pred posegom se na tretiran predel aplicira lokalno anestezijo. Po posegu je lahko koža zatečena in rdeča, a se stanje v nekaj dneh umiri. Po postopku se na tretiran predel nanese mazilo, v primeru ablativnega postopka tudi obliž. Po postopkih se morate izogibati UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože vsaj 4 tedne po posegu. Odsvetujemo izpostavljanje soncu vsaj mesec dni po postopkih. Po tem morate uporabljati celoletno ustrezno zaščitno sredstvo. K vsakodnevnim aktivnostim se lahko vrnete takoj po postopku.

Rezultat laserskega odstranjevanja strij ni takojšen – rezultati postanejo vidni čez nekaj mesecev. Postopke je potrebno večkrat ponoviti, ponavlja se jih vsak mesec.