Estetika

Brazgotine in strije

lasersko zdravljenje brazgotin
Lasersko zdravljenje brazgotin in strij z ablativnim in neablativnim laserjem Asclepion MCL 31 in Nordlys™ Multi-Application Platform | Candela Medical
Brazgotina je posledica celjenja poškodbe, vnetja ali opekline kože. Pri celjenju, ki poteka brez vnetja je brazgotina odvisna od tipa kože. Posameznik lahko zaceli z nežno, komaj vidno brazgotino ali pa je brazgotina izrazita, rdečkasta, na dotik trda. Izgled brazgotin se lahko z nekaj postopki zelo izboljša z uporabo frakcioniranega ablativnega laserskega zdravljenja.

V našem estetskem Centru posege izvajamo z ablativnim frakcioniranim in neablativnim Erbium YAG laserjem (Aasclepion MCL 31 Dermablate) in s Multifunkcijsko platformo Nordlys™ | Candela Medical. Z njimi lahko izboljšamo površino kože, zgladimo nekatere gubice in popravimo znake poškodb kože zaradi sonca (pigmentne
spremembe kot so starostne lise), izboljšamo izgled brazgotin in strij… Posegi so varni in učinkoviti za odpravljanje omenjenih težav. Pred postopki je potreben posvet v naši ambulanti.

Kaj je frakcionirana ablativna metoda?
Pri frakcioniranem posegu na nekem predelu ustvarimo veliko število mikroskopsko majhnih poškodb kože. Drobne ranice po posegu navzven skoraj niso opazne. Tako so dnevi po posegu za paciente precej manj neprijetni kot po posegih s klasičnimi ablativnimi laserji.

Med posegom večina pacientov občuti žareč občutek na koži, kar običajno traja še nekaj ur ali dni po končanem postopku. Koža je od drugega do cca 10 dne rdeča, otečena, različno obarvana in se lušči (odvisno od postopka). UV žarkom, izraziti toploti oz. mrazu in drgnjenju kože se morate izogibati vsaj 4 tedne po posegu. Rdečina kože je lahko prisotna še tri do štiri tedne po posegu. Odsvetujemo sončenje 2 do 3 mesece. Po tem morate uporabljati ustrezno zaščitno sredstvo. Po posegu je potrebno mazanje s kremo (če zdravnica predpiše antibiotično kremo je potrebno predele namazati s to kremo) dvakrat dnevno pet dni, celjenje predvidoma traja 7 do 10 dni.
Že tri do štiri dni po posegu se lahko ob spretnem minimalnem kozmetičnem prekrivanju vrnete k vsakodnevnim aktivnostim (odvisno uporabljene metode).

Kako potekajo postopki?
Po pogovoru in pregledu pri zdravnici se boste odločili ali želite poseg in po predlogu zdravnice izberete najbolj primerno kombinacijo postopkov. Posegi se do določenih energij opravljajo brez anestezije. Postopke je potrebno večkrat ponoviti. Po postopku se na nastalo rano nanese kremo (lahko tudi antibiotično) in eventuelno obliž. Po posegu se brazgotina zmanjša, izgine pa ne. Postopke se ponavlja vsak mesec.

Podobni postopki se opravijo pri zdravljenju strij.