Dermatologija

Virusne bradaviceKaj so bradavice?
Bradavice so kožne hiperplazije netumorskega izvora, ki jih povzroča virusna okužba najbolj površinskih plasti kože. Virusi, ki povzročajo bradavice, so virusi človeškega papiloma (HPV). Bradavice so običajno barve kože, lahko pa so tudi temnejše, ravnejše ali mehkejše. Njihov videz je odvisen od območja telesa, kjer rastejo.

Koliko vrst bradavic obstaja?
Obstaja več vrst bradavic.


  • Navadne bradavice so hrapave, okrogle ali ovalne, privzdignjene in merijo od 1 mm do več kot 10 mm. Pojavijo se lahko kjerkoli na koži, najpogosteje pa na prstih, kolenih in komolcih. Včasih so na njih vidne drobne črne pike, ki predstavljajo zamašene krvne žile.

  • Plantarne bradavice nastanejo na podplatih in pogosto povzročajo bolečine pri hoji.

  • Ploščate bradavice imajo gladko, ravno in rahlo privzdignjeno površino. Najpogostejše so na obrazu, hrbtiščih rok in golenih. Pogost vzrok za nastanek številnih ploščatih bradavic na obrazu pri moških je britje.

  • Nitkaste bradavice so ozke kožne tvorbe, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu.

  • Sluznične bradavice se lahko pojavijo na ustnicah, v ustni votlini ali na spolovilu.


Zakaj imam bradavice?
Z virusom HPV se lahko okužite ob dotiku z virusno bradavico druge osebe, redkeje posredno preko predmetov. Če že imate virusno bradavico, si lahko virus sami prenesete na drugi del telesa. Virusne bradavice so še posebej pogoste pri šolskih otrocih, osebah s kroničnimi vnetnimi boleznimi kože (npr. z atopijskim dermatitisom) in tistih z oslabljeno imunostjo (npr. pri okuženih z virusom HIV). Zbolijo pa lahko osebe vseh starosti. Okužba je omejena na vrhnji sloj kože.

Ali je treba bradavice zdraviti?
Pri otrocih lahko bradavice izginejo brez zdravljenja v nekaj mesecih, včasih tudi v letih. Toda glede na to, da so zelo nadležne, tudi boleče in predvsem nalezljive, jih je potrebno zdraviti. Bradavice pri odraslih pogosto ne izginejo tako enostavno in hitro kot pri otrocih.

Kako se zdravijo bradavice?
Uporabljajo se različne vrste posegov, odvisno od bolnikove starosti in vrste bradavice. Vulgarne bradavice je običajno treba nekaj tednov predhodno zdraviti doma, da dosežemo terapevtski odziv. Koristijo lahko pripravki za odstranjevanje površinskih celic virusnih bradavic (salicilna kislina, klorocetna kislina, imikvimod, podofilotoksin idr.). Nekateri pripravki so prepovedani v nosečnosti ali ob načrtovanju nosečnosti. Zdravljenje na domu ne povzroča večjega nelagodja, vendar ga je treba prekiniti, če se bradavica rani. Izjemno pogosto ambulantno zdravljenje je krioterapija, ki ni preveč boleča in redko povzroča brazgotine. Za zadovoljiv rezultat pa so pogosto potrebna ponavljajoča se mesečna zdravljenja. Tudi laserska terapija je dobro zdravljenje, na splošno rezervirano za bradavice, odporne na tradicionalne terapije. Plantarne bradavice je težje zdraviti, saj večina lezij leži pod površino kože. Zdravljenje sega od mehčalcev kože, ki jih apliciramo doma do laserske terapije in ambulantne kiretaže. Dermatolog lahko predlaga tudi spremembo vrste obutve, da se zmanjša pritisk na bradavico. Nekaterim osebam koristi kombinacija postopkov.

Ali lahko zdravim bradavice brez posveta z dermatologom?
V lekarni so na voljo številna zdravila proti bradavicam. Tveganja samozdravljenja pa povzroča napaka, ki jo lahko naredimo pri samodiagnozi in na koncu zdravimo kožno rast za bradavico, ki morda ni. Če imate kakršna koli vprašanja glede diagnoze ali najboljšega načina zdravljenja bradavic, je najbolje, da se obrnete na dermatologa.

Kakšne težave povzročajo ponavljajoče se bradavice?
Včasih se zgodi, da se pojavijo nove bradavice, še preden zdravljene bradavice izginejo. To se lahko zgodi, ker so stare bradavice virus pred širjenjem razširile v okoliško tkivo; pravzaprav so majhne bradavice že zrasle okoli glavne bradavice. Najboljši način, da se temu izognemo, je zdravljenje novih bradavic takoj, ko nastanejo, da bi imeli malo časa, da se virus razširi v okoliško tkivo.