Estetika

Hiperbarične kisikove terapije (HBOT)

Hiperbarične kisikove terapije
HIPERBARIČNE KISIKOVE TERAPIJE (HBOT) IN HIPERBARIČNA KOMORA AHA HYPERBARICS

Zakaj kisikove terapije v hiperbarični komori?
Kisik je osnovni element, ki nas ohranja pri življenju. Kljub temu so naša telesa v njegovem pomanjkanju. Kar 90 odstotkov svoje dnevne energije pridobimo s kisikom, ostalo pa s hrano in vodo. Vsak dan povprečen človek porabi skoraj 550 litrov kisika. Kisik potrebujemo za cikel energije, ki vzdržuje življenje. Če je v telesu prenizka raven kisika (hipoksija) imamo le malo možnosti, s katerimi lahko to popravimo. Takrat se začnejo procesi, ki vodijo do obolenj, kot so infekcije ter odmiranje tkiv ali celo do obojega. Hiperbarična komora je rešitev in prava izbira, s katero povečamo raven kisika v svojem telesu.

Kaj je AHA Hyperbarics®?
So hiperbarične komore, kjer se izvajajo hiperbarične kisikove terapije (HBOT). Biti v hiperbarični komori, kjer se uporablja tlak, ki je večji od atmosferskega, je podobno kot se potopiti v globine morja. V mehki komori, ki jo uporabljamo v našem Centru, je tlak do 2-krat večji od tlaka okolice, zato tudi dihamo večjo koncentracijo kisika (O2), in so učinki na naše zdravje in počutje boljši. HBOT se uporablja že več kot petdeset let po vsem svetu za zdravljenje ali izboljšanje stanja po in pri boleznih ter izboljšanje splošnega zdravja.
Postopek traja približno 90 minut.

 Kaj je hiperbarična komora in zakaj vdihavanje O2 v komori pomaga?
Komora je preizkušena za uporabo pod velikim tlakom, na katerem prihaja do blagodejnih in pozitivnih učinkov na telo. Zmerno povišan tlak poveča količino O2, ki oskrbi vsa tkiva v telesu, tudi tiste dele, ki imajo omejen dotok krvi. Poškodovana tkiva prejmejo zaradi dihanja O2 pod tlakom več O2 kot pri normalnem dihanju, kar privede do hitrejšega okrevanja in boljšega počutja. O2 se zaradi fizikalnih zakonov pod tlakom raztopi v plazmi, ki z O2 oskrbi vsa tkiva v telesu.

Klinično je dokazano, da HBOT zagotavlja boljši imunski sistem, hitrejšo celično obnovo in deluje kot uspešna terapija proti staranju in stresu, torej pripomore k boljšemu zdravju in vitalnosti. Poleg dobrega počutja boste občutili tudi več energije in povečano sposobnost koncentracije. Po praktično vsaki bolezni ali operaciji boste hitreje in bolje okrevali. Vaš spanec bo pomirjujoč in pomlajevalen. Ob stalnem obisku terapij boste občutili koristi HBOT tudi v boju proti staranju.

Ali je hiperbarična kisikova terapija varna?
HBOT je varna terapija in nima stranskih učinkov, ki bi škodili vašemu zdravju. Večina pacientov v njej uživa in se sprosti. Po tretmaju se človek še dolgo dobro počuti.

Ali ima terapija kakšen stranski učinek?
Edini stranski učinek terapije je lahko poškodba ušes zaradi nezmožnosti izenačevanja tlaka v ušesih. Da do tega ne pride, se obiskovalci komore pred terapijo naučijo pravilnih načinov izenačevanja tlaka, pri čemer jim pomaga usposobljen operater.

Kakšni so pozitivni učinki terapije?
Zaradi povečane koncentracije kisika v telesu učinkuje terapija še vsaj 6 ur. Najprej se lahko pojavi prijetna utrujenost, kasneje pa se počutje spremeni v sproščeno, zbrano in polno energije.
HBOT se kot primarna terapija uporablja le v naslednjih stanjih: dekompresijska bolezen, plinska embolija, zastrupitve, zdravljenje določenih okužb, stanja po rekonstrukcijskih posegih, stanja v ortopediji, nevrologiji, gastroenterologiji, oftalmologiji, otorinolaringologiji, endokrinologiji, pri rehabilitaciji, pri žilnih boleznih. To so tudi mednarodno priznane indikacije za HBOT.

V drugih primerih nastopa kot dodatna terapija in sama ne more nadomestiti klasičnih medicinskih metod in oblik zdravljenja.

Kako poteka postopek?
Po pogovoru z operaterjem, se preoblečete v bombažna oblačila. Za dihanje kisika se uporablja NRB maska. Okolje komore je toplo in prijetno, skozi okna dobro vidi operaterja. Sledi zapiranje komore in priprava na povečanje tlaka. Tlak se povečuje postopoma in sproščeno, da je dovolj časa za izenačevanje tlaka v ušesih (najenostavnejši načini za izenačevanje tlaka v ušesih so požiranje sline, zehanje in pihanje skozi zaprt nos). Spreminjanje tlaka poteka 10-20 minut. Ko se doseže določen tlak, začne teči čas terapije (60 minut) pri konstantnem predpisanem tlaku. Med trerapijo se počiva, tudi zadrema, lahko pa tudi berete knjigo ali revije. Ves čas vas spremlja usposobljen operater. Po zaključenem času terapije sledi znižanje tlaka na atmosfersko vrednost, za kar se potrebuje enak čas, kot je potrebno na začetku za povečanje tlaka. Operaterji so usposobljeni, da tretma poteka čimbolj sproščeno, prijetno in umirjeno.

Priprave pred postopkom
Kadilcem svetujemo, da vsaj 2 uri pred tretmajem in 2 uri po terapiji ne kadite, saj drugače učinek ni tako dober. Lahko ga celo izničite. V kolikor je le mogoče, se kakšno uro pred tretmajem odpovejte kavi. Oblečeno imejte bombažno spodnje perilo, ostala oblačila iz čistega bombaža pa dobite pri nas. V kolikor uporabljate ličila, vam svetujemo, da pridete nenaličeni, brez laka na laseh.

Kolikokrat moram na terapijo?
Število obiskov je odvisno od razloga, zakaj ste se odločili za terapijo. Za nekatere je dovolj, da komoro obiščejo le nekajkrat, drugi potrebujejo več tretmajev. Število je odvisno od vzroka obiska in dovzetnosti vsakega posameznika. Zelo poredko je, da ne pride do izboljšanja. Razpon rezultatov je med zelo blag, do osupljiv. Več kot je terapij, več je, trajnih izboljšanj. Izboljševanje se bo nadaljevalo z večanjem števila terapij.

Ali obstajajo kontraindikacije?
Operaterju morate povedati če ste prehlajeni, če imate povišano telesno temperaturo, zamašen nos.. Če vam je slabo, če imate vnetje ušes, če ste noseči ali dojite, če ste klavstrofobični,… V primeru nekaterih zdravstvenih stanj in jemanja določenih zdravil, je potrebno mnenje lečečega zdravnika.

Hiperbarične kisikove terapije v hiperbaričnih komorah AHA Flex lahko prinašajo naslednje pozitivne učinke tudi v nemedicinski uporabi:

Splošno počutje:
– ugodno vplivajo na razpoloženje
– ugodno vplivajo na sprostitev, živčni sistem
– ugodno vplivajo na zmanjšanje stresa
– ugodno vplivajo na spanec
– pozitivno učinkujejo na upočasnjeno presnovo
– povečajo koncentracijo pri umskih aktivnostih
– pomagajo krepiti imunski sistem
– pomagajo odpravljati bolečine
– krajšajo čas okrevanja po poškodbah in operacijah
– izboljšajo storilnost, odpravljajo utrujenost in
preprečujejo morebitne bolezni, ki jih prinaša današnji način življenja.

Lepota:
– zavirajo proces staranja celic
– ugodno vplivajo na videz celulita in brazgotin
– ugodno učinkujejo na kožo, ki postane mehkejša, elastična in odpornejša proti zunanjim vplivom
– ugodno vplivajo na spremembe na koži.

Šport in rekreacija:
– ugodno vplivajo na gibljivost sklepov
– krepijo vezi in jih naredijo prožnejše
– zmanjšujejo napetost in utrujenost v mišicah, tako da postanejo prožnejše in manj dovzetne za poškodbe
– odpravljajo utrujenost po napornih treningih in telesni aktivnosti
– pomagajo pri hitrejšem celjenju poškodb.

Pomembno
V Medicinskem centru Vid ne diagnosticiramo bolezni in ne predpisujemo načinov zdravljenja ali dajemo zdravstvenih nasvetov. Pred uporabo HBOT se posvetujte z vašim zdravnikom. Vsebina te strani je zgolj v informativne namene.