Okulistika

Odprava dioptrije

Odprava dioptrije

Odprava dioptrije in izboljšanje vida z refraktivno kirurgijo

Kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in presbiopija lahko danes uspešno operativno odstranimo. Že več desetletij se na področju oftalmologije opravljajo uspešne operacije motenj vida in z bliskovito hitrostjo se razvijajo še bolj varne in učinkovite nove tehnike.

V našem Centru se opravljajo različne tehnike refraktivne kirurgije že več kot 20 let. Glede na starost dioptrijo, stanje očesa pacienta, način življenja in tudi pričakovanja po operaciji se lahko odločimo za različne tehnike odprave dioptrije.

Laserska operacija dioptrije

Kaj je laserska odprava slabovidnosti?
To so posegi na očeh, ki se izvajajo že desetletja. Poznamo več tehnik laserske odprave dioptrije, s katerimi je bilo zdravljenih že prek 50 milijonov pacientov po vsem svetu. Statistični podatki kažejo, da po takem posegu več kot 98 odstotkov pacientov na daljavo vidi ostro brez očal. Najpomembnejše dejstvo je, to so dokazale že mnoge raziskave, da so posegi varni in zagotavljajo stabilno vidno ostrino tudi na dolgi rok.

V našem Centru smo zelo ponosni, ker lahko našim pacientom ponudimo personalizirano zdravljenje z najsodobnejši laserski sistem za operacijo oči na svetu SCHWIND AMARIS 1050RS Black Limited Edition in diagnostiko z CSO Sirius topograf/tomograf, Oculus Pentacam HR,  Corvis ST in CSO OCT MS-39.

Laserski sistem, ki se uporablja za refraktivne in terapevtske operacije roženice (laserske operacije dioptrije), združuje trenutno najnaprednejše tehnologije in omogoča popolnoma personalizirano korekcijo refrakcijske napake očesa.

Kdo je primeren kandidat?
Kako bo popravljena oz. odpravljena dioptrija očesa je odvisno od starosti pacienta in stanja očesa. Kakšna naj bi bila korekcija dioptrije, ki bo očesu  najustreznejša, določi oftalmolog na natančnem predoperacijskem pregledu. Pred pregledom morate biti brez kontaktnih leč 3 dni, če nosite mehke kontaktne leče in 1 teden, če nosite poltrde kontaktne leče

Kako poteka postopek?

Predoperativni pregled 
S pregledom podrobno pregledamo oči in očesno ozadje. Na ta način izključimo prisotnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu, pri katerih laserski poseg ni priporočljiv ter opravimo meritve potrebne za izvedbo posega. Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida, vam bomo svetovali, katera laserska oz. kombinacija operativnih tehnik je za vas najbolj primerna, in vam podrobno razložili potek posega. Na ta dan se dogovorimo za datum operacije.

Laserski operativni poseg
Pred samim posegom še enkrat ponovimo predoperativni pregled, da so podatki dvojno preverjeni. Sam poseg, ki se izvede ambulantno traja do 15 min in je neboleč. Pacient leži pod lasersko glavo. Oko za operacijo posebej pripravimo in omrtvičimo s kapljicami. S pomočjo blepharostata razpremo veke. Pacient ves čas opazuje utripajočo lučko v mikroskopu laserja, tačas pa refraktivno napako v nekaj sekundah odpravimo z 1000 Hz impulzi laserskega žarka, ki ga ustvarja excimer laser.  Na ta način spremenimo krivino roženice in tako spremenimo dioptrijo očesa. Posledica je spremenjena lomna moč roženice. Glede na to, da je laser visokotehnološko orodje, deluje zelo precizno in varno, zato so skrbi zaradi morebitnih premikov očesa med operacijo odvečne. Na oko sterilno namestimo mehko kontaktno lečo brez dioptrije. Po tem kratkem posegu dobi pacient potrebna zdravila in navodila. V primeru eventuelnih težav smo za paciente dosegljivi na naši telefonski številki.
Po operaciji priporočamo več mesecev celodnevno nošenje sončnih očal.

Kontrolni pregledi (všteti v ceno operacije do leta dni, približno dva pregleda)
Prvi kontrolni pregled opravimo praviloma tretji dan po posegu po eni izmed površinskih tehnik (PRK) oziroma po nekaj urah pri LASIK-u. Prve dni po posegu se je potrebno izogibati naporom, gledanju televizije, daljšemu branju, delu z računalnikom. Oko bo razdraženo, rdeče, in se bo solzilo, imeli boste občutek tujka v očesu, mogoče boste bolj občutljivi na močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje. Zaradi bolečin lahko po operaciji vzamete predpisane analgetike, dajali boste tudi očesne kapljice. Bolečina traja 24 ur in se popolnoma umiri po 3 do 4 dneh.  Več o različnih tehnikah in njihovih slabostih je zapisano spodaj.

Površinske tehnike (PRK, TransPRK)
Prednosti
Ohranjanje biomehanične stabilnosti roženice in izogib možnim zapletom zaradi ustvarjanja roženičnega režnja. Prednost je tudo dolgoročna varnost v primeru poškodb očesa. Za PRK se odločamo predvsem pri ljudeh s tanjšo roženico, kjer bi ustvarjanje roženičnega režnja pomenilo sorazmerno veliko zmanjšanje debeline roženice, pri visokih kratkovidnostih, pri suhem očesu, pri športnikih, vojakih, gasilcih, policistih oz. pri poklicih kjer je možnost poškodbe večja.
Slabosti
Počasnejša stabilizacija vidne ostrine (v enem do dveh tednih). Celjenje epitela spremlja skelenje, ki traja ponavadi dva dni. Lahko tudi bolečina (pri manj kot 10% pacientov).

Globlje ablacije (LASIK)
Prednosti
Hitro okrevanje, normalna vidna ostrina že prvi dan. Odsotnost bolečin po operaciji.
Slabosti
Suho oko. Slabša biomehanična trdnost roženice in zapleti v primeru poškodbe režnja, kasnejši vnetni zapleti (DLK), večja verjetnost halo efekta.

Kdaj se laserski poseg za odpravo slabovidnosti ne dela?
Pri zelo visokih dioptrijah, kar se ugotovi na pregledu pri specialistu oftalmologu. Pri zelo tankih roženicah oz. pri keratokonusu, so za izboljšanje vidne ostrine primernejše druge oblike operacij, predvsem posegi vstavitve očesne leče. Posegi se ne delajo tudi v primerih morebitnih obolenj ali sprememb na očesu.


Zamenjava znotrajočesne leče

Kaj pomeni vstavitev znotrajočesne leče?
Operativni poseg je enak kot pri operaciji sive mrene. Cilj operacije je, da z eno operacijo odstratimo vse refrativne napake, tako da pacient ne potrebuje več očal za branje, ne za daljavo, saj po operaciji vidi dobro na blizu in daleč.

Pri pacientih, ki že imajo vstavljeno znotrajočesno lečo in bi želeli biti brez očal, lahko vstavimo še dodatno lečo (Add ON IOL), ki je prav tako lahko multifokalna, torična ali monofokalna.

Vse umetne znotrajočesne leče so iz biološko kompatibilnega materiala, ki se ga že več kot 50 let uporablja pri operacijah sive mrene in ga oči dokazano dobro prenašajo. V Medicinskem centru Vid uporabljamo vrhunske leče, ki so se na raziskavah izkazale za najboljše.

Kdo je primeren kandidat?
Poseg je primeren za osebe, ki imajo visoko dioptrijo oz. so že razvile starovidnost, torej potrebujejo očala za branje. Poseg z vstavitvijo večžeriščne leče se lahko opravi tudi pri pacientih, ki potrebujejo operacijo sive mrene. Z vstavitvijo teh leč odpravimo istočasno starovidnost, kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Za večžariščne znotrajočesne leče ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Pacienti morajo biti brez bolezenskih sprememb na očesnem ozadju oz. brez drugih spremljajočih očesnih sprememb. Zanesljivo lahko o tem presodi šele specialist okulist na pregledu.

Kako poteka postopek?

Predoperativni pregled 
S pregledom podrobno pregledamo oči in očesno ozadje. Na ta način izključimo prisotnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu pri katerih vstavitev takih leč ni možna. Poleg tega pa opravimo tudi meritve potrebne za izvedbo posega: izračun lečne dioptrije in opravimo wavefront analizo očesa, kjer določimo predvsem sferično aberacijo roženice in na podlagi tega izberemo najprimernejšo lečo, saj obstaja namreč več različnih tipov multifokalnih leč, ki se razlikujejo po optičnih lastnostih. Vse leče naročimo za točno določenega pacienta in tudi izdelane so prav za njega, tako so natančno prilagojene pacientovim očem in dioptriji. Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida, vam bomo svetovali pri izbiri najprimernejše leče za vaše oko.

Operativni poseg
Poseg, ki traja do 15 min se opravi v lokalni anesteziji, je neboleč in ga opravimo zaporedno v dveh dneh na obeh očesih. Posega ne opravimo istočasno na obeh očesih, zaradi pacientove varnosti, ker je tveganje, čeprav minimalno, statistično še vedno prisotno. Pacient leži sproščeno, kirurg v kapljični anesteziji skozi 2,0 milimetrov širok rez najprej odstrani naravno očesno lečo in jo nadomesti z umetno. Po tem kratkem posegu dobi pacient potrebna zdravila in navodila. V primeru eventuelnih težav smo za paciente dosegljivi na naši telefonski številki.

Kontrolni pregledi (všteti v ceno operacije do enega meseca)
Prvi kontrolni pregled opravimo dan po operaciji, vid je praviloma ta dan že normalen. Vseeno se boste morali z vstavljeno lečo navaditi gledati, kar lahko traja nekaj časa po operaciji. Prve dni po posegu se je potrebno izogibati naporom: mencanju oči in umivanju oči saj dva dni po posegu. V tem času boste mogoče bolj občutljivi na močno svetlobo. Po prvem pregledu se vid kontrolira še enkrat, to je tri do štiri tedne po operaciji.

Kdaj se poseg z vstavitvijo znotraj očesne leče za odpravo dioptrije ne dela?
Posegi se ne opravljajo v primerih morebitnih obolenj ali sprememb na očesu.

Operacija sive mrene

Operacijo sive mrene opravimo pri pacientih, pri katerih je zaradi zameglitve očesne leče prišlo do poslabšanja vida do te mere, da jih to moti pri njihovih vsakodnevnih aktivnostih. Lahko se za zamenjavo naravne očesne leče z umetno, odločimo tudi pri pacientih brez sive mrene z namenom korekcije kratkovidnosti, daljnovidnosti, astigmatizma in starovidnosti. VEČ

Operacija visoke dioptrije s fakičnimi lečami

Kaj pomeni vstavitev fakičnih leč?
Operacija dioptrije z implantacijo znotrajočesne fakične leče, ker leži pred naravno očesno lečo, je mikrokirurški operativni poseg, kjer v oko vstavimo umetno znotrajočesno lečo tik pred naravno lečo. Taka operacija se opravlja prevsem pri visokih dioptrijah, ko želi pacient biti brez pripomočkov za vid, v okvirni strarosti med 18 in 45 let. Leča se namesti med šarenico (obarvani del očesa) in naravno očesno lečo. Namenjena je trajni korekciji dioptrije, čeprav jo je možno iz očesa tudi odstraniti (npr. med operacijo sive mrene kasneje v življenju).

Kdo je primeren kandidat?
Poseg je primeren za osebe med 18 in 45 letom starosti, ki niso primerni za lasersko odpravo dioptrije. Primerna je tudi z pri očeh s tanjšo roženico. Z vstavitvijo teh leč korigiramo vse vrste dioptrij.

Kako poteka postopek?

Predoperativni pregled 
S pregledom podrobno pregledamo oči in očesno ozadje. Na ta način izključimo prisotnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu pri katerih vstavitev takih leč ni možna. Poleg tega pa opravimo tudi meritve potrebne za izvedbo posega. Vse leče naročimo za točno določenega pacienta in tudi izdelane so prav za njega, tako so natančno prilagojene pacientovim očem in dioptriji. Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida, vam bomo svetovali pri izbiri najprimernejše leče za vaše oko.

Operativni poseg
Operacija vstavitve fakične leče poteka v lokalni anesteziji (kapljice), traja do 15 minut in je popolnoma neboleča. Pacient leži sproščeno pod lučjo mikroskopa, ko kirurg v kapljični anesteziji skozi ozek rez s pomočjo natančnih mikrokirurških inštrumentov v oko vstavi drobno predlečko   Po tem kratkem posegu dobi pacient potrebna zdravila in navodila. V primeru eventuelnih težav smo za paciente dosegljivi na naši telefonski številki.

Kontrolni pregledi (všteti v ceno operacije do enega meseca)
Rehabilitacija po operaciji je hitra. Pacienti, ki so bili operirani sicer niso sposobni normalno opravljati svojega dela oziroma poklica 1–3 tedne po operaciji, kar je odvisno od reakcije posameznega očesa na operacijo, zahtev poklica in načina življenja. Že v naslednjih dneh po operaciji se pričakuje dobra vidna ostrina.