Okulistika

Odprava dioptrije

Odprava dioptrije

Refraktivna kirurgija – odprava slabovidnosti in izboljšanje vida
Obstaja več vrst motenj vida, kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem in presbiopija, ki jih sodobna oftalmologija lahko korigira ali popolnoma odpravi z različnimi kirurškimi tehnikami.

Refraktivna kirurgija oz. refraktivni posegi pacientom s tovrstnimi motnjami omogočijo oster vid brez uporabe pripomočkov.

Refraktivni posegi se lahko izvajajo z laserjem, pri čemer gre za površinske ali globlje posege na roženici. V primeru regularnega astigmatizma se lahko korigira astigmatizem tudi z rezi na roženici, imenovanimi LRI (limbarne relaksantne incizije) in AK (astigmatična keratotomija). Za odpravo visoke kratkovidnosti, visoke daljnovidnosti in starostne slabovidnosti uporabljamo fakične znotrajočesne lečke ali večžariščne znotrajočesne lečke ali tudi kombinacijo več tehnik. Naši zdravniki že več kot 20 let opravljajo in razvijajo različne tehnike refraktivne kirurgije.

Vsekakor je pred kakršnokoli odločitvijo za refraktivni poseg nujno potrebno opraviti specialistični pregled. Le oftalmolog, specializiran za refraktivno kirurgijo, lahko priporoči ali je poseg za pacienta primeren in izbere najustreznejšo tehniko.

Laserska odprava slabovidnosti (odprava dioptrije)

Kaj je laserska odprava slabovidnosti?
To so posegi na očeh, ki se izvajajo že desetletja. Poznamo več tehnik laserske odprave dioptrije, s katerimi je bilo zdravljenih že prek 50 milijonov pacientov po vsem svetu. Statistični podatki kažejo, da po takem posegu več kot 98 odstotkov pacientov na daljavo vidi ostro brez očal. Najpomembnejše dejstvo je, to so dokazale že mnoge raziskave, da so posegi varni in zagotavljajo stabilno vidno ostrino tudi na dolgi rok.

V našem Centru smo zelo ponosni, ker lahko našim pacientom ponudimo najsodobnejši laserski sistem za operacijo oči na svetu SCHWIND AMARIS 1050RS Black Limited Edition.

Laserski sistem, ki se uporablja za refraktivne in terapevtske operacije roženice (laserske operacije dioptrije), združuje trenutno najnaprednejše tehnologije.

Kdo je primeren kandidat?
Poseg je primeren za vse osebe s stabilno dioptrijo nad 2 leti, ki so kratkovidne in za osebe z daljnovidnostjo. Zanesljivo lahko o tem presodi šele specialist oftalmolog na pregledu.

Kako poteka postopek?

Predoperativni pregled (trajanje do 1 ure)
S pregledom podrobno pregledamo oči in očesno ozadje. Na ta način izključimo prisotnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu, pri katerih laserski poseg ni priporočljiv ter opravimo meritve potrebne za izvedbo posega. Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida, vam bomo svetovali, katera laserska oz. kombinacija operativnih tehnik je za vas najbolj primerna, in vam podrobno razložili potek posega.

Laserski operativni poseg (trajanje do 15 min)
Poseg, ki traja do 15 min je popolnoma neboleč. Pacient leži sproščeno pod lasersko glavo, slabovidnost pa odpravimo z impulzi laserskega žarka, ki ga ustvarja excimer laser. Na ta način spremenimo krivino roženice. Posledica je spremenjena lomna moč roženice. Glede na to, da je laser visokotehnološko orodje, deluje zelo precizno in varno, zato so skrbi zaradi morebitnih premikov očesa med operacijo odvečne. Po tem kratkem posegu dobi pacient potrebna zdravila in navodila. V primeru eventuelnih težav smo za paciente dosegljivi na naši telefonski številki.

Kontrolni pregledi (všteti v ceno operacije do leta dni, približno dva pregleda)
Prvi kontrolni pregled opravimo praviloma tretji dan po posegu po eni izmed površinskih tehnik (PRK) oziroma prvi dan po eni izmed globljih ablacij (LASIK). Prve dni po posegu se je potrebno izogibati naporom, gledanju televizije, daljšemu branju, delu z računalnikom. V tem času boste mogoče občutili bolečino, mogoče bolj občutljivi na močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko pa bo solzno. Več o različnih tehnikah in njihovih slabostih je zapisano v spodnji tabeli.

Površinske tehnike (PRK, LASEK,…)
Prednosti
Ohranjanje biomehanične stabilnosti roženice in izogib možnim zapletom zaradi ustvarjanja roženičnega režnja. Za površinske tehnike se odločamo predvsem pri ljudeh s tanjšo roženico, kjer bi ustvarjanje roženičnega režnja pomenilo sorazmerno veliko zmanjšanje debeline roženice, pri suhem očesu, pri športnikih, vojakih, gasilcih, policistih oz. pri poklicih kjer je možnost poškodbe režnja po globjih tehnikah (LASIK).
Slabosti
Počasnejša stabilizacija vidne ostrine (v enem do dveh tednih). Celjenje epitela spremlja skelenje, ki traja ponavadi dva dni. Lahko tudi bolečina (pri manj kot 10% pacientov).

Globlje ablacije (LASIK, SBK, … )
Prednosti
Hitro okrevanje, normalna vidna ostrina že prvi dan. Odsotnost bolečin po operaciji.
Slabosti
Suho oko. Slabša biomehanična trdnost roženice in zapleti v primeru poškodbe režnja, kasnejši vnetni zapleti (DLK), večja verjetnost halo efekta.

Kdaj se laserski poseg za odpravo slabovidnosti ne dela?
Pri zelo visokih dioptrijah, kar se ugotovi na pregledu pri specialistu oftalmologu. Pri zelo tankih roženicah oz. pri keratokonusu, so za izboljšanje vidne ostrine primernejše druge oblike operacij, predvsem posegi vstavitve očesne leče. Posegi se ne delajo tudi v primerih morebitnih obolenj ali sprememb na očesu.

Korekcija astigmatizma s tehnikami AK (LRI) – astigmatična keratotomija

Kaj je AK?

Ta preprostejša operativna tehnika je namenjena samo korekciji regularnega astigmatizma.

Kdo je primeren kandidat?
Pacienti s čistim regularnim oziroma pravilnim astigmatizmom.

Kako poteka postopek?

Predoperativni pregled (trajanje do 1 ure)
S pregledom podrobno pregledamo oči in očesno ozadje. Na ta način izključimo prisotnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu, pri katerih poseg ni priporočljiv ter opravimo meritve potrebne za izvedbo posega. Na podlagi rezultatov preiskav vam bomo podrobno razložili potek posega.

Operativni poseg (trajanje do 15 min)
Poseg, ki traja do 15 min je neboleč. Pacient leži sproščeno, kirurg v kapljični anesteziji fiksira oko in izmeri potrebno dolžino in smer reza, nato pa s posebnim diamantnim nožem naredi 600 mikronov globoke zareze na robu roženice. Dolžina teh rezov je seveda pogojena s starostjo pacienta ter velikostjo astigmatizma. Po posegu oko pokrijemo za čez noč. Naslednji dan imamo že približno želeno korekcijo. Po tem kratkem posegu dobi pacient potrebna zdravila in navodila. V primeru eventuelnih težav smo za paciente dosegljivi na naši telefonski številki.

Kontrolni pregledi (všteti v ceno operacije do enega leta; približno dva pregleda)
Prvi kontrolni pregled opravimo dan oz. dva po operaciji. Prve dni po posegu se je potrebno izogibati naporom. Mencanju oči in umivanju oči vsaj dva dni po posegu. V tem času boste mogoče občutili občutek peska v očeh, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko bo par dni solzno.

Kdaj se poseg za odpravo astigmatizma ne dela?
Ko so prisotne druge motnje vida in ne pravilni astigmatizem. Posegi se ne delajo tudi v primerih morebitnih obolenj ali sprememb na očesu.

Korekcija visoke kratkovidnosti oz. daljnovidnosti in starostne slabovidnosti z vstavitvijo fakičnih ali večžariščnih znotrajočesnih leč

Kaj pomeni vstavitev znotrajočesne leče?
Z operativnim posegom vstavitve fakične leče pacient ne potrebuje več očal za branje, ne za daljavo, saj po operaciji vidi dobro na blizu in daleč. V tem primeru naravne leče ne odstranimo ampak umetno lečko ustavimo pred naravno lečo.
Pri pacientih, ki pa imajo že skaljeno naravno lečo (sivo mreno) in se odločijo namesto za klasično znotrajočesno enožariščno lečo, za vstavitev večžeriščne leče, z vstavitvijo večžariščne leče nadomestimo skaljeno naravno lečo in pacient ne potrebuje več prpomočkov za vid.

Vse umetne znotrajočesne leče so iz biološko kompatibilnega materiala, ki se ga že več kot 50 let uporablja pri operacijah sive mrene in ga oči dokazano dobro prenašajo. V Medicinskem centru Vid uporabljamo vrhunske leče, ki so se na raziskavah izkazale za najboljše.

Kdo je primeren kandidat?
Poseg je primeren za osebe, ki imajo visoko dioptrijo oz. so že razvile starovidnost, torej potrebujejo očala za branje. Poseg z vstavitvijo večžeriščne leče se lahko opravi tudi pri pacientih, ki potrebujejo operacijo sive mrene. Z vstavitvijo teh leč odpravimo istočasno starovidnost, kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Za večžariščne znotrajočesne leče ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Pacienti morajo biti brez bolezenskih sprememb na očesnem ozadju oz. brez drugih spremljajočih očesnih sprememb. Zanesljivo lahko o tem presodi šele specialist okulist na pregledu.

Kako poteka postopek?

Predoperativni pregled (trajanje do 1 ure)
S pregledom podrobno pregledamo oči in očesno ozadje. Na ta način izključimo prisotnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu pri katerih vstavitev takih leč ni možna. Poleg tega pa opravimo tudi meritve potrebne za izvedbo posega: izračun lečne dioptrije in opravimo wavefront analizo očesa, saj obstaja namreč več različnih tipov multifokalnih leč, ki se razlikujejo po optičnih lastnostih. Vse leče naročimo za točno določenega pacienta in tudi izdelane so prav za njega, tako so natančno prilagojene pacientovim očem in dioptriji. Na podlagi rezultatov preiskav in pogovora o pričakovanjih glede vida, vam bomo svetovali pri izbiri najprimernejše leče za vaše oko.

Operativni poseg (trajanje do 15 min)
Poseg, ki traja do 15 min se opravi v lokalni anesteziji, je neboleč in ga opravimo zaporedno v dveh dneh na obeh očesih. Pacient leži sproščeno, kirurg v kapljični anesteziji skozi 2,5 milimetrov širok rez najprej odstrani naravno očesno lečo in jo nadomesti z umetno, multifokalno. Po tem kratkem posegu dobi pacient potrebna zdravila in navodila. V primeru eventuelnih težav smo za paciente dosegljivi na naši telefonski številki.

Kontrolni pregledi (všteti v ceno operacije do enega meseca)
Prvi kontrolni pregled opravimo dan po operaciji, vid je praviloma ta dan že normalen. Vseeno se boste morali z vstavljeno multifokalno lečo navaditi gledati na blizu, kar lahko traja par dni po operaciji. Prve dni po posegu se je potrebno izogibati naporom: Mencanju oči in umivanju oči vsaj dva dni po posegu. V tem času boste mogoče bolj občutljivi na močno svetlobo. Po prvem pregledu se vid kontrolira še enkrat, to je tri do štiri tedne po operaciji.

Kdaj se poseg z vstavitvijo znotraj očesne leče za odpravo dioptrije ne dela?
Posegi se ne opravljajo v primerih morebitnih obolenj ali sprememb na očesu.