Ne spreglejte

Rdečica na obrazu

04.11.2020

Rozaceja je zelo razširjena kožna bolezen, saj za njo trpi več kot 400 milijonov ljudi po svetu. Njen najpogostejši simptom je obrazna rdečica.

S tem kroničnim vnetjem kože se običajno srečajo ženske nad 30. letom starosti, svetle polti in z genetsko nagnjenostjo k tej bolezni.

Rozacea se lahko kaže na različne načine (4 podtipi obolenja):


  1. Zardevanje obraza oz. trajna rdečica, goreči občutek na koži in vidne žilice predvsem v predelu ličnic.

  2. Mozoljem podobne kožne spremembe.

  3. Zadebeljena koža predvsem v predelu nosu (gomoljast nos-rinofima).

  4. Prizadetost oči (vnetje vek, očesnih veznic ali celo roženice, lahko povzroči zamegljen vid).


Zdravila za trajno odpravo rozacee ni, se pa po obisku dermatologa, lahko uspešno uporablja učinkovine, ki pomagajo lajšati simptome bolezni. Poleg tega so za lajšanje rozaceje pomembni:
spremembe v življenjskem stilu,
– zdravila in
– uporaba najsodobnejših medicinskih aparatur za odstranjevanje žilnih sprememb na prizadetih mestih.


Pomembni koraki za spremembe v življenjskem stilu:

TEMPERATURA IN VREME
Sedeti ob kaminu ali uživati v vroči kopeli se sliši privlačno. A pozor! Čezmerna toplota sproži prekrvitev in vodi k pordelosti. Izogibajte se savni, vročim kopelim in drugim virom toplote, kot tudi drugim ekstremnim vremenskim pojavom.

PREHRANA
Nekatera živila ali začimbe lahko sprožijo pordečitev kože ali jo poslabšajo. Izogibajte se ostro začinjenim jedem, obilnim toplim obrokom, mlečnim izdelkom, citrusom in živilom z visokim deležem histamina (sir, jajčevci, špinača, kis, sojina omaka,…). Alkoholu in vročim napitkom raje recite ne, saj alkohol hitro preide v krvni obtok in s tem poslabša stanje kože.

NEGA KOŽE
K rozaceji nagnjena koža je na splošno občutljivejša, zato nanjo le varčno nanašajte izdelke s parfumi in alkoholom oziroma raje ne nanašajte takih izdelkov. Izogibajte se tudi ličilom, ki se težko odstranijo, in izdelkom zoper akne, saj so preveč agresivni. Kožo si čistite z nežnimi izdelki za nego kože na vodni osnovi brez olja in jo osušite s tapkanjem z mehko brisačko. Nato naj sledi  nanos vlažilne kreme. To pripomore k obnavljanju kože in zmanjšanju njene občutljivosti. Nujno morate celo leto uporabljati izdelke za zaščito pred UV sevanjem.

GIBANJE IN ŠPORT
Gibanje ima mnogo prednosti, a niso vsi športi primerni za paciente, ki trpijo za rozacejo. Zato bodite pri športu pazljivi, saj lahko preveč intenzivni športi in napori poslabšajo stanje kože. Priporoča se nizko intenzivne športe, vaje za moč, krajše intervale (raje večkrat na dan po 15 min kot 45 min skupaj), plavanje. Če tečete, tecite v poletnih mesecih zgodaj zjutraj ali zvečer, ko še ni tako vroče. Vedno poskrbite za dovolj tekočine. Pijte vodo pred, med treningi in po njih, da preprečite dehidracijo. Žile v koži se med športno aktivnostjo razširijo, da pomagajo odvajati toploto, če pa ste dehidrirani in se ne morete dovolj potiti, se telo ne bo hitro ohladilo in rdečina bo lahko vztrajala dlje.

ZDRAVJE
Menopavza, kronično kašljanje ali visok krvni tlak so znani sprožilci rozaceje. O njih se pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo pomagal omiliti težave.

Kadar je rdečica obraza trajna in moteča, je zagotovo smiseln pregled pri zdravniku dermatologu. Pogosto lahko s kliničnim pregledom in z izključitvijo drugih vzrokov, ki spominjajo na rozacejo, postavi diagnozo in prične z zdravljenjem. Tako lahko preprečujemo poslabšanja bolezni in omogočimo, da se bolnik počuti bolje v svoji koži.

Nazaj