Okulistika

Motnje vida

Motnje vida

Refrakcijske napake očesa kot so kratkovidnost ali miopija, daljnovidnost ali hiperopija, starovidnost ali starostna slabovidnost in astigmatizem so motnje vida. Sodobna okulistika lahko motnje korigira ali popolnoma odpravi.

KAKO LAHKO IZBOLJŠAMO NAŠ VID?
Ne obstaja samo en in najboljši način za korekcijo teh napak. Izbira metode je odvisna od napake oči in tudi od samega stila življenja. Prvi korak pri izbiri korekcijske metode je zagotovo podroben pregled z okulistom, s katerim se bomo odločili, katera metoda je za nas in naš življenjski stil najprimernejša.

OČALA
Očala so na videzno enostaven način za izboljšanje vida. Pripomorejo tudi k zaščiti oči pred škodljivimi vplivi, kot so na primer ultravijolični žarki. Prevleka leče absorbira UV žarke, obstajajo pa številni nanosi na stekla, kot so antirefleksni sloj, ki ublaži bleščanje, metalizacija ali zatemnitev, foto občutljiva stekla (zatemnitev, ki se prilagaja glede na svetlobo), sloj proti rosenju, za lažje čiščenje itd. Napredna očala vsebujejo wavefront korigirane leče, ki so vstavljene v okvir s pomočjo računalniške analize, ki upošteva lastnosti obraza in okvirja.
Zaradi starostne slabovidnosti, ki se po navadi pojavi po 40. letu, imamo ljudje lahko dvoje očal (ena za bližino, druga za daljavo). Lahko uporabljamo bifokalna očala (zgoraj je center za gledanje na daleč, spodaj pa center za gledanje na blizu) ali progresivna očala, s katerimi vidimo ostro ne glede na oddaljenost opazovanega predmeta. S temi očali se moramo naučiti gledati. Pri opazovanju predmetov le dvigamo ali spuščamo oči. Ker je bližinsko vidno polje majhno in locirano samo spodaj taka očala niso priporočljiva za delo z računalnikom, za kar pa obstajajo posebna očala oz. očalne leče.
Starostne slabovidnosti se ne da odpraviti ne z vajami in ne z zdravili. Med 40. in 60. letom bomo tako najverjetneje morali zamenjati več očal, oziroma stekel, saj oko z leti zgublja prožnost leče. Obstajajo pa tudi druge možnosti, s katerimi se da te težave omiliti, npr. z operacijo.

KONTAKTNE LEČE
Danes imamo na tržišču na razpolago veliko število kontaktnih leč. Pri izbiri kontaktnih leč nam mora svetovati specialist oftalmolog, pri kateremu je potrebno pred začetkom nošenja leč obvezno opraviti tudi pregled. Kontaktne leče izberemo glede na problem, ki ga imamo in tudi glede na stil življenja, ki ga živimo. Za korekcijo refrakcijskih napak obstaja več tipov kontaktnih leč: mehke, trde, multifokalne,… Poznamo več vrst mehkih kontaktnih leč glede na material in način nošenja: dnevne leče, ali take, ki jih uporabljamo 14 dni, leče, ki jih uporabljamo en mesec, in klasične leče, ki jih nosimo eno leto ter nato zamenjamo.
Kontaktne leče so kljub številnim dobrim lastnostim tujek na očesu. To pomeni, da lahko povzročijo bolezenske spremembe na roženici, ki utegnejo pripeljati do trajne okvare vida. To se lahko zgodi zaradi neustrezne izbire vrste kontaktnih leč, predolge uporabe, uporabe nečistih leč, okužbe očesa preko kontaktne leče … Večina tovrstnih vnetij mine brez posledic, če le ustrezno ukrepamo. Zato so nadvse pomembni pregledi pri oftalmologu ob začetku nošnja in poznejši vnovični pregledi. Že samo dvom, da je s kontaktno lečo kaj narobe, jo je potrebno odstraniti, kar v angleščini opiše pravilo: If you’re in doubt, take it out!

REFRAKTIVNA KIRURGIJA (ODPRAVA SLABOVIDNOSTI IN IZBOLJŠANJE VIDA) OZ. ODPRAVA DIOPTRIJE
V svetu se že vrsto let izvajajo številni operativni posegi na očeh, ki so namenjeni odpravljanju refraktivnih napak očesa (motenj vida) oziroma odpravi dioptrije. Ti posegi so z razvojem tehnologije, novih znotrajočesnih leč in napredkom operativnih tehnik postali bolj dostopni.
Če vas motijo vsi zgoraj omenjeni pripomočki (očala, kontaktne leče) in imate zdrave oči, je zagotovo ena od spodnjih operacij oziroma kombinacija operativnih posegov primerna tudi za vas:
– Laserska odprava slabovidnosti
– Odprava visoke kratkovidnosti oz. daljnovidnosti in starostne slabovidnosti z vstavitvijo fakičnih ali večžeriščnih znotrajočesnih leč