Ne spreglejte

Skrb in nega kože v menopavzi

12.10.2020

Spremembe na koži v menopavzi. Kaj svetujejo dermatologi?

Menopavza, ki se uradno začne eno leto po zadnji menstruaciji, lahko s seboj prinese tudi nekaj opaznih sprememb na koži in laseh. Ko raven hormonov strmo pada, lahko vaša koža postane suha, ohlapna in tanka. Med drugim lahko zaznate tudi večjo poraščenost na obrazu in izpadanje las.

Sami in s pomočjo strokovnjakov lahko naredite marsikaj glede sprememb kože in las, ki se pojavijo v menopavzi.

Kaj svetujejo dermatologi? Katere spremembe se lahko pojavijo v menopavzi in kako lahko ublažite učinke menopavze na kožo in lase?

Starostne pege in druge spremembe, ki nastanejo na koži poškodovani od sonca (madeži, kožni rak, ostale poškodbe od sonca)

Če ste preživeli na soncu veliko časa nezaščiteni, se bodo na koži v tem starostnem obdobju zagotovo poznale posledice. Na obrazu, rokah, vratu ali prsih se lahko pojavijo starostni madeži in večja področja temnejše kože. Pogostejši so tudi kožni rak in predrakave kožne spremembe.

Nasveti dermatologov
– Vsak dan pred odhodom od doma nanesite zaščito kremo pred soncem. Če želite koži zagotoviti zaščito, ki jo potrebuje, uporabite zaščito pred soncem širokega spektra (SPF 30 ali več). Nanesite jo na kožo, ki je oblačila ne bodo pokrivala. To lahko pomaga zbledeti starostne pege, prepreči nastajanje novih madežev in zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka.

– Naročite se na pregled pri dermatologu, da vam dermatoskopsko pregleda kožo. Tveganje za nastanek kožnega raka se s starostjo povečuje. Ko tveganje narašča, postajajo presejalni pregledi kožnega raka zelo pomembni. Prej kot se odkrije morebitnega raka kože in predrakave kožne spremembe, večja je možnost zdravljenja.

– Začnite s samopregledovanjem kože. Na dermatološkem pregledu se z zdravnikom posvetujte kako pogosto in kako bi morali pregledovati svojo kožo.

– Naj vam zdravnik, specialist za kožo, pred kakršnim koli odstranjevanjem starostnih sprememb na koži, kožo najprej pregleda, in le po tem vam lahko svetuje katera so možna zdravljenja starostnih sprememb na koži. Kožni rak je včasih videti kot starostna pega ali kakšen drug temen madež na koži. Če vam zdravijo starostne spremembe na koži brez zdravniškega pregleda, lahko madeži zbledijo in zamudite pravi čas za zdravljenje.

Modrice oz. podplutbe
Ko raven estrogena pade, koža postane tanjša. Na tanki koži so modrice prej vidne.

Nasveti dermatologov
Tanjšanje kože lahko upočasnite, če vsak dan nanesete kremo za zaščito pred soncem s širokim spektrom (SPF 30 ali več). Čeprav to ne more povečati gostote vaše kože, lahko preprečite njeno nadaljnje tanjšanje. Na obraz, roke, vrat in na vsa druga področja, ki jih oblačila ne bodo pokrivala, pred odhodom od doma nanesite zaščitno kremo in to vsak dan, tudi pozimi.

Glede načinov pomladitve kože v smislu sinteze novega kolagena (da se koža ne bo tanjšala), se posvetujte z zdravnikom specialistom za kožo. Lahko vam predpiše topične preparate ali postopke z najsodobnejšimi aparaturami.

Suha koža
V menopavzi koža izgubi nekaj sposobnosti zadrževanja vode, zato postane bolj suha. To je še posebej opazno, ko je zrak suh.

Nasveti dermatologov
Namesto mila umivajte kožo z blagim čistilom. Za zrelo kožo je lahko milo preveč izsušujoče, kožo lahko izsušijo in povzročijo srbečico tudi deodorati.

Po kopanju/tuširanju in čez dan nanašajte vlažilno kremo. Če tavsebuje hialuronsko kislino in glicerin deluje še bolj vlažilno.

Če je vaša koža kljub vsemu še vedno suha, obiščite svojega dermatologa. Lahko vam priporoči različne pilinge in nežne abrazije kože (hidrodermabrazija), ki jih je najbolje opraviti v specializiranih ustanovah, ker lahko taki postopki na suhi koži naredijo več škode kot koristi.

Poraščenost po obrazu
Ko raven ženskih hormonov pade, lahko zaznate nezaželeno poraščenost v predelu brade, vzdolž čeljusti ali nad ustnico.

Nasveti dermatologov
Ena od možnosti začasnega odstranjevanja poraščenosti je lahko voskanje. Če pa postane vaša koža pretanka za depilacijo in se »raztrga« in zakrvavi, specialisti svetujejo lasersko odstranjevanje dlak oz. trajno epilacijo.

Izpadanje las (plešavost)
V menopavzi številne ženske opazijo redčenje las na glavi. Prvi znak je lahko vidno manjše polje brez las, lahko pa se začne tudi umikati oz. dvigovati linija las.

Nasveti dermatologov
Če se pojavi izpadanje in redčenje las, je to potrebno čimprej zdraviti. Zato čimprej obiščite dermatološko ambulanto. Zdravljenje izpadanja las je odvisno od vzroka. Če ste že izgubili precejšnjo količino las, je morda edina možnost presaditev las.

Povešena lica, ohlapna koža in gube
V menopavzi koža hitro izgubi kolagen. Študije kažejo, da ženska koža v prvih petih letih menopavze izgubi približno 30% kolagena. Po tem je upadanje bolj postopno. Ženske v naslednjih 20 letih izgubijo približno 2% kolagena vsako leto.
Ko kolagen upade, naša koža izgubi svojo čvrstost in se začne povešati. Pojavijo se povešena (viseča) lica, nazolabialne gube, ki potekajo od konice nosu do kotičkov ust, marionetne gube (od kotičkov ust do brade). Gube, ki so se včasih pojavljale le z nasmehom ali namrščenostjo, so sedaj ves čas vidne. V tem času se lahko povesi tudi konica nosu, pod očmi nastanejo podočnjaki. Tudi bolj vidne pore so posledica pomanjkanja čvrstosti kože.

Nasveti dermatologov
Če vas motijo zgoraj opisane spremembe, najprej zaščitite kožo pred soncem. To lahko zmanjša vidne gube in prepreči nastanek novih. Posvetujte se s specialistom za kožo glede zdravljenja starostnih sprememb. Obstajajo številni zelo uspešni postopki in tehnologije s katerimi se lahko obnovi sintezo in rast kolagena. Koža tako postane bolj čvrsta in izgled mladostnejši.

Mozolji in druge vrste aken (Postmenopavzalne akne)
Ko se raven ženskih hormonov zniža pred menopavzo in med njo, se nekaterim ženskam pojavijo akne.

Nasveti dermatologov
Ker je ženska koža v tej starosti tanjša in bolj suha, so načini zdravljenje aken, ki se uporabljajo v mladosti pogosto pregrobi. Kožo, nagnjeno k aknam, umivajte s čistilom, ki vsebuje salicilno kislino, kar pomaga odmašiti pore. Izogibajte se izdelkom za akne, ki kožo sušijo, saj to akne lahko še poslabša. Če aken ne morete nadzorovati, je potreben dermatološki pregled. Morda bo potrebno hormonsko zdravljenje.

Izpuščaji in razdražena koža
Okoli 50. leta se ph naše kože spremeni. S to spremembo postane koža bolj občutljiva. Na ženski koži se pogosteje razvijejo izpuščaji in koža postane bolj razdražena. Če imate že obstoječo kožno bolezen, na primer ekcem ali rozacejo, se to lahko še poslabša.

Nasveti dermatologov
Če opazite katero od gornjih sprememb (izpuščaji, razdražena koža), uporabljajte za nego kože preparate za netolerantno kožo. Če izpuščaj traja ali se stanje kože poslabša, obiščite dermatološko ambulanto. Specialist za kožo vam bo pomagal izboljšati tudi stanje rozaceje.

Rane se celijo počasneje
Hormoni igrajo pomembno vlogo pri zdravljenju naše kože. Ko raven hormonov pade, se tudi koža celi počasneje.

Nasveti dermatologov
Zavedati se morate, da se bo vaša koža zacelila, ampak bo celjenje trajalo dlje časa. Ko se koža dlje celi, obstaja večje tveganje za okužbe ali druge težave s kožo. Zato v primeru teh težav obiščite dermatologa.

Vir: American Academy of Dermatology Association

Nazaj