Novice

29.10. je Svetovni dan luskavice

29.10.2021

KAJ JE? Luskavica je kožna, kronična bolezen, ki je ni mogoče pozdraviti. V veliko primerih je dedna in ni nalezljiva. Lahko vpliva tudi na kakovost življenja, psihične stiske in tudi nezmožnost za delo.

VZROK? Še ni popolnoma jasen. V primeru, da imamo podedovano nagnjenost za

nastanek luskavice, jo lahko sprožijo številni dejavniki; najpogosteje težje splošne bolezni,
akutne okužbe, stres, duševni pretresi, alkoholizem, zastrupitve, nekatera zdravila. To so tudidejavniki, ki lahko poslabšajo že obstoječo bolezen.
OBSTAJA VEČ OBLIK LUSKAVICE od tega je odvisno tudi


ZDRAVLJENJE? Pri blagi luskavici dermatologi uporabljajo lokalne glukokortikoide in/ali lokalne imunomodulatorje. Za zdravljenje grobo luščečih predelov kože so koristni pripravki s salicilno kislino. O tipu in načinu zdravljenja se morati posvetovati z dermatologinjo. Poleg osnovnih smernic zdravljenja, se uporabljajo tudi druge terapije. Klinične študije kažejo, da ima lahko zdravljenje v hiperbarični komori (HBOT) tudi potencialno terapevtsko učinkovitost pri zdravljenju luskavice.


KAJ LAHKO STORITE SAMI? Poleg upoštevanja zdravnikovih navodil, je pomembno, da upoštevate način zdravega življenjskega sloga: ne kadite, izogibajte se pitju alkohola, izogibajte se stresu, zato prakticirajte tehnike sproščanja, smiselna je uravnotežena zdrava prehrana, saj so preiskave zadnjih let pokazale, da imajo osebe z luskavico povečano tveganje za srčno-žilna obolenja, sladkorno bolezen in debelost. Bodite tudi redno telesno aktivni in ne pozabite na redne meritve krvnega tlaka.

Share on:

Nazaj