Okulistika

Okulistični pregledi

Okulistični pregledi
Splošni okulistični pregledi
Pregledi so namenjeni odkrivanju in zdravljenju bolezenskih sprememb na očeh. Vemo, da lahko pride do obolenja na kateremkoli delu očesa, zato je potrebno pregledati zunanje očesne predele, sprednje predele očesa in očesno ozadje z periferno mrežnico. Pregled očesnega ozadja zahteva predhodno širitev zenice z zdravili v obliki kapljic, zato je vid na to oko še nekaj ur po pregledu nekoliko slabši. V našem Centru pri vsakemu pacientu rutinsko z nekontaktnim tonometrom izmerimo tudi očesni pritisk in opravimo wavefront analizo optičnega sistema. Glede na vrsto obolenja oz. motnjo se lahko odločimo še za dodatne preiskave kot so: pregled očesnega ozadja z retinalno kamero, računalniška perimetrija, topografija roženice, OCT (optična koherenčna tomografija), merjenje očesnih parametrov in izračun dioptrije umetne intraokularne lečke, analiza celotnega stanja prednjega očesnega segmenta, ultrazvok, SLO live video pri motnjavah v steklovini,…

Pregledi za predpis očal
Običajno je pregled za predpis očal že sestavni del splošnega pregleda. V primerih, ko nekdo želi samo nova očala, vedno opravimo splošni okulistični pregled, saj le z wavefront analizo, ki jo opravimo lahko zagotovimo maksimalno natančnost pregleda. Poleg tega omogočimo pacientom še pregled z napravo Rodenstock ImpressionIST® s katerim zagotovimo idealno izdelavo očal.

Pregledi za medicino dela
To so obdobni pregledi zaposlenih, katerih delovno okolje oz. delo je nadpovprečno obremenjujoče za vid, oziroma so k specialistu oftalmologu napoteni od zdravnika, specialista medicine dela. Tak pregled je podoben splošnemu okulističnemu pregledu, s tem da ga prilagodimo glede na specifične zahteve določenih poklicev: računalniška perimetrija za poklicne šoferje, test barvnega vida, stereo testi….

Pregledi za predpis kontaktnih leč
Kontaktne leče predpisujemo samo po detajlnem pregledu, saj dolgotrajno nošenje teh pripomočkov ne sme povzročati tveganja za pojav poškodb na površini roženice. Pri pregledu določimo korekcijo refraktivne napake, pregledamo površino roženice z biomikroskopom, opravimo topografijo roženice, da analiziramo ukrivljenost roženice in pregled solznega filma. Na ta način lahko pri ljudeh, ki veliko nosijo kontaktne leče, odkrijemo morebitno prisotnost začetnih bolezenskih sprememb na površini roženice. Paciente, ki še niso uporabljali kontaktnih leč, naučimo tudi vstavljanja leč in osnov nege in higiene leč. Zaradi preprečevanja razvoja nepopravljivih bolezenskih sprememb na površini roženice je za osebe, ki redno nosijo kontaktne leče, nujno, da vsaj enkrat letno opravijo takšen pregled pri svojem okulistu.

Ambulantna laserska terapija
Za namene ambulantnega zdravljenja uporabljamo laserje za fotokoagulacijo (zaustavitev napredovanja diabetične retinopatije, perifernih degeneracij z rupturami), MPL-mikropulzni laser za zdravljenje določenih bolezenskih stanj mrežnice in glavkoma, zdravljenje sekundarne katarakte oziroma zamotnitve kapsule, v kateri je vstavljena umetna lečka, SLT- laser za kirurško zdravljenje povišanega očesnega pritiska pri pacientih s kroničnim glavkomom in lasersko vitreolizo (lasersko odstranjevanje motnjav v očesu).

Ambulantni operacijski posegi
Odstranjevanje raznih kožnih sprememb v očesnem območju s pomočjo radiofrekvence, odstranjevanje tujkov, odstranjevanje vraščenih trepalnic, odstranjevanje ječmenov,…

Ambulantni posegi za zdravljenje suhega očesa
V našem Centru opravljamo najnovejše zdravljenje bolezni suhega očesa s kombinacijo treh različnih postopkov: IPL terapije, mehanična procedura in kirurška dilatacija Meibomovih žlez.

Diagnostika za zdravljenje starostne degeneracije makule (rumena pega)
Za ugotavljanje starostne degeneracije makule je potrebno postaviti natančno diagnozo. Prvi znak, da gre morda za to bolezen, sta slabša vidna ostrina in zvita oz. ukrivljena slika. V tem primeru v našem Centru pregledamo očesno ozadje, ga fotografiramo, opravimo fluoresceinsko angiografijo in OCT (FA+OCT) in angio OCT diagnostiko (OCT-A).